Joko olet ostanut tämän kesän bikinit? Kuva: Shutterstock
Joko olet ostanut tämän kesän bikinit? Kuva: Shutterstock

Jos viime kerrasta on jo aikaa, olet saattanut unohtaa mitä kaikkea kummallista bikinien käyttöön voikaan liittyä.

Pian se on täällä: bikinikausi. Sitä varten on ehkä vähän treenattukin, ja siellä ne biksut jo odottelevat vaatekaapissa. Cosmopolitan-sivusto muistutti meitä, että ei se niin yksinkertaista ollutkaan!

1. Sama koko sopii kaikille?

Ei tietenkään sovi, mutta valmistajat tuntuvat ajattelevan niin. Olisi mukavaa, jos olkaimien lisäksi myös yläosien ympärysmittaa voisi säätää.

2. Miksei ala- ja yläosaa voi aina ostaa erikseen?

Yläkroppa on useimmilla hieman eri kokoa kuin alakroppa. Olisi huomattavasti helpompi löytää omalle kropalle sopivat biksut, jos ylä- ja alaosia voisi aina shopata erikseen.

3. Sovituskopissa on eri meno kuin järvessä

Vaikka bikinit ovat täydellisen kokoiset kaupan sovituskopissa, kannattaa varautua yllätyksiin. Bikineillä on tapana löystyä ja rullautua ylös sillä sekunnilla, kun pulahdat veteen.

4. Kaikki se karvanpoisto, huh!

Yleinen sääntö naisille tuntuu olevan, että bikineitä voi käyttää vain, jos on käynyt kaikissa mahdollisissa karvanpoistoissa ja vahauksissa. Ainakin brasilialaisessa, ruotsalaisessa, kiinalaisessa, ranskalaisessa… Sääntöä ei ole pakko noudattaa.

5. Pitkien naisten takamusongelma

Alaosat tuppaavat olemaan niin pieniä, että peittävät hädin tuskin takamuksen kriittiset paikat. Tai sitten biksuja saa olla nykimässä koko ajan ylöspäin.

6. Kolmionmuotoiset kangaspalat

Kenenkään rinnat eivät ole kolmionmuotoiset, mutta silti bikiniyläosat ovat usein juuri sellaisia. Rintoja saa koko ajan olla vahtimassa, että ne pysyvät kankaanpalojen alla aaltojen tyrskeessäkin.

7. Iso rintavarustus tulee kalliiksi

Jos kuppikoko on D tai isompi, eivät perusmarkettien tai halpavaatekauppojen bikinit millään ole sopivia. Silloin täytyy turvautua erikoisliikkeen tarjontaan, ja se verottaa lompsaa usein enemmän.

8. Alaston olo

Bikinit päällä ei ole varaa olla ujo tai arka. Itsensä täytyy hyväksyä, jotta olo bikineissä olisi mukava.

Lue lisää:

Bikini, tankini vai skartini? Bikinimallien ABC

Saako biitsillä ottaa aurinkoa yläosattomissa? Tapakouluttaja ja rantapelastaja vastaavat

Isot rinnat? Huomioi nämä asiat uima-asuostoksilla

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.