Varvassandaalit ovat kesäiset ja niitä on saatavilla kaikissa väreissä, mutta mikään terveysteko niiden käyttäminen ei ole. Kuva: Shutterstock
Varvassandaalit ovat kesäiset ja niitä on saatavilla kaikissa väreissä, mutta mikään terveysteko niiden käyttäminen ei ole. Kuva: Shutterstock

Asiantuntijat eivät suosittele rantasandaaleja eli flip flopeja kävelykengiksi.

Jalkojen pujottaminen varvassandaaleihin tuo takuulla kesäfiiliksen, mutta asiantuntijoiden mukaan flip flopeja tulisi käyttää vain ja ainoastaan rannalla.

Jalkaspesialisti Arnold Raverick kertoo Bustle-sivustolle, että kesäinen jalkakipu on usein varvassandaalien syytä. Jalkoja, selkää, lantiota ja polvia alkaa usein särkeä lomalla, kun sandaalit jalassa tulee käveltyä paljon.

– Niitä ei ole tehty kävelemiseen. Varpaita on jännitettävä, jotta ne pysyisivät jalassa, eivätkä sandaalit tue jalkaholveja.

Pitkään jatkuneen flip flopien käytön seurauksista ei ole tehty tutkimuksia, mutta eipä se ole asiantuntijan mielestä tarpeellistakaan. Tutkimuksissa vain todistettaisiin se, mikä on jo tiedossa: urheilulliset kengät ovat jalkaystävällisemmät kuin varvassandaalit.

Parhaat sandaalit ovat sellaiset, joissa jalkaholvin alla on tarpeeksi tukea. Niitä löytyy esimerkiksi urheilusandaalien osastolta – tosin tyylistä saattaa joutua tinkimään.

Arnold Raverick muistuttaa myös muista rantasandaalien vaaroista.

– Joka vuosi flip flopeja käyttävät turistit juuttuvat metron rappusiin ja loukkaavat itsensä, tohtori päivittelee.

Lue myös:

Onko komerossasi ”tappajakengät”?

Ylläri! Miksi korkokengät ovatkin paremmat kuin matalakantaiset?

4 vaaran paikkaa! Kirurgi kertoo, kuinka kroppamme kärsivät muodista

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.