–
Liika kulutus on minusta rasittavaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
– Liika kulutus on minusta rasittavaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Armi Toivasen lempivaatteet ovat vanhoja ja käsintehtyjä. – Olen tehnyt paljon löytöjä kirppareilta, näyttelijä sanoo.

Vaatteet nurinpäin, kasvot vakavina. Näin poseeraa näyttelijä Armi Toivanen Vaatevallankumous-kampanjan kuvissa. Kampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota vaatteiden alkuperään ja siihen, millaisissa oloissa niitä valmistetaan.

– Minusta aihe on niin tärkeä, että halusin olla mukana kiinnittämässä ihmisten huomiota tähän asiaan, Armi sanoo.

– Vaateteollisuudelle kannattaa kertoa, että kuluttajia kiinnostaa, millaisissa oloissa vaatteita tehdään. Samalla teollisuutta voi kannustaa panostamaan työntekijöiden olosuhteisiin ja perusturvaan.


Vaateostoksilla Armi on aina suosinut kierrätystä. Jo teatteriopiskelijana hän kiersi ahkerasti kirpputoreja.

– En ole koskaan ollut ihastunut massatuotantovaatteisiin. Minusta liika kulutus on rasittavaa, Armi sanoo.

– Olen esteetikko ja arvostan kovasti kaunista, vanhaa ja käsintehtyä. Yleensä vintagevaatteet ovat parhaita löytöjä. Laatu ja eettisyys kulkevat usein käsi kädessä: jos vaate on hyvin tehty, myös sen taustat ovat hyvät.

Jos vaatekaappiinsa tahtoo uuden mekon, ei eettinen valinta ole yhtä yksinkertainen asia. Näyttelijä tietää, että kaikkien ei ole mahdollista suosia vaikkapa kotimaisia pikkumerkkejä jo pelkästään niiden hinnan vuoksi.

– Mutta pienilläkin asioilla on merkitystä, Armi kannustaa.

– Ei kannata sortua liikaan yrittämiseen. Minusta kyse on viimekädessä siitä, mitä ihminen tarvitsee. Lopulta se ei ole kovin paljon.

Kansainvälistä Vaatevallankumous-päivää vietetään perjantaina 24. huhtikuuta. Kampanjan tarkoitus on kannustaa vaateteollisuutta kertomaan kuluttajille omista tuotantoprosesseistaan, materiaaliensa alkuperästä ja työntekijöistään. Kampanjassa on mukana ainakin 66 maata.

Lue lisää:

Armi Toivanen, milloin viimeksi teit jotakin sopimatonta?

Armi Toivanen ja kaksossisko: ”Koemme kaikki fiilikset tuplana”

Onko sinunkin päälläsi kotimainen riistovaate?