Heipä hei, rintsikat! Ei nähdä enää. Kuva: Shutterstock
Heipä hei, rintsikat! Ei nähdä enää. Kuva: Shutterstock

Jos rintsikat puristavat, kiristävät tai muuten vaan ketuttavat, niitä ei ole pakko käyttää. Nämä vinkit helpottavat liivitöntä arkea.

Osalle naisista rintaliivit ovat tuki, turva ja arjen pelastus – ja osalle tuskastuttava tottumus. Mutta eihän niitä tosiaan ole pakko käyttää.

Poimimme vinkit liivittömään elämään rintsikoista luopuneiden vloggaajien videoilta. Youtubessa neuvoja jakavat esimerkiksi imKayElle ja Cassandra Bankson. Jos haaveilet hyvästeistä liiveille, kokeile näitä neuvoja.

1. Osta ensin kevyet liivit

Kauppojen hyllyt notkuvat nykyään kevyistä, toppimaisista rintaliiveistä. Ensiaskel pois kaarituellisista liiveistä on, kun valitsee jämäkästi muotoiltujen liivien sijaan hentoja pitsiliivejä, kevyitä urheiluliivejä tai olkaimettomia bandeau-liivejä.

2. Päätä olla välittämättä

Jos naisella on paita päällä, ei kenellekään kuulu, mitä hänellä on sen alla. Suurin osa ihmisistä on sen verran keskittynyt omiin asioihinsa, kuten kainaloitaan pisteleviin kaaritukiin, ettei ehdi kiinnittää huomiota rintojesi muotoon tai arvuutella, käytätkö rintsikoita. Jos joku tuijottaa, häntä voi tuijottaa takaisin. 

 

Kuva, jonka Kylie (@kyliejenner) julkaisi

Kylie Jennerille liiveittä liikkuminen on tuttua.

3. Kerrospukeudu

Varsinkin talven tullen liivittömyyteen on helppo totutella kevyellä kerrospukeutumisella. Kun rintojen ja maailman välissä on t-paidan lisäksi muhkea neule tai ryhdikäs jakku, liivittömyys ei näy muille. 

4. Piilota nännit

Kaikilla ihmisillä on nännit, joten niiden näkymisessä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä. Rintaliiveistä luopumisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa paidan läpi kuultavia nännejä. Siksi on keksitty ihonvärisiä, esimerkiksi silikonisia teippejä, jotka voi kiinnittää nännien päälle. Englanniksi kyseisiä kapistuksia kutsutaan nipple covereiksi, ja niitä myydään netin lisäksi monissa vaatekaupoissa. Hätätilanteessa ja pikkurahalla nännien peitoksi sopivat myös laastarit. 

5. Käytä tiukkoja paitoja

Voisi kuvitella, että mitä löysempi vaate, sen paremmin se peittää. Mutta jos peitettävä asia ovat nöpöttävät nännit, löysä paita ei välttämättä ole ratkaisu. Väljästi laskeutuva, ohutkankainen t-paita sekä paljastaa nännit helposti että antaa rintojen heilua vapaasti. Tiukka toppi sen sijaan saattaa litistää nännit pois näkyvistä ja auttaa pitämään rinnat paikoillaan. 

 

This just in @kwrsupe #keithstinks #funbus @rachelfeinstein_ in Hawaii photo cred @guyoseary

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

Amy Schumerille vaaleakaan toppi ei ole syy käyttää rintsikoita.

6. Tutustu tummiin kuvioihin

Ohut, täysvalkoinen t-paita on rintaliiveistä luopumisen jälkeen aavistuksen hankala vaate, ellei tarkoitus ole näyttää Miss märkä t-paita -kilvan osanottajalta. Rintsikoista luopuminen on siis oiva syy tutustua printteihin. Värikäs ruutuprintti tai villi kukkakuvio vie huomion pois rinnoista. Tummat värit peittävät paremmin kuin vaaleat.

7. Älä luovu urheiluliiveistä

Rintaliivittömyyttä ei pidä ottaa liian tosissaan. Elämässä tulee tilanteita, joissa rinnat yksinkertaisesti heiluvat tai hölskyvät, vaikka olisivat kuinka pienet. Yksittäisessä hätätilanteessa rintavarustusta voi tietenkin kannatella käsillään, mutta mikäli tiedät hölskyttävästä aktiviteetista etukäteen, urheilurintsikoiden pukeminen on ihan sallittua ja viisasta.

8. Hyödynnä röyhelöt ja taskut

Rintataskuilla varustettu paita on rintsikattoman paras kaveri. Ohutkin yläosa sopii käytettäväksi ilman liivejä, jos siinä on sattumoisin tuplakangas taskujen muodossa juuri rintojen päällä. Myös röyhelöillä ja rypytyksillä voi hämätä silmää.

 

s'mores

Kuva, jonka Selena Gomez (@selenagomez) julkaisi

Kuten useimmat ihmiset, myös Selena Gomez riisuu rintsikat ennen yöpuvun pukemista. Vaikka olisikin menossa kattoterassille syömään vaahtokarkkeja ja postaamaan Instagramiin.

9. Luota paksuihin kankaisiin

Paksun kankaan ei tarvitse tarkoittaa norjalaisvillapaitaa. Myös vilpoisia t-paitoja, mekkoja ja toppeja valmistetaan jämäköistä kankaista. Neulotut ja neulotun näköiset kankaat, joissa tekstiilin pinta ei ole ihan tasainen, peittävät nännit parhaiten.

10. Nauti näyttävistä juhlavaatteista

Pikkujoulukausi, kesän juhlat ja monet muutkin kemut ovat, no, juhlaa rintaliivien käytöstä luopuneille. Samalla voi nimittäin luopua rintsikkaratkaisujen etsimisestä selästä syvään uurrettuun mekkoon, spagettiolkaimiseen toppiin tai olkaimettomaan juhlapukuun. Liivittä juhliminen voi tuntua vapauttavalta, mutta myös ahdistavalta, jos ei ole tottunut olemaan ilman rintaliivejä. Helpoimmalla pääsevät ne, jotka ovat arkenakin tottuneet kirmaamaan ilman rintaliivejä.

Unohda rajoittavat säännöt pystyraidoista ja suurista kuoseista. Nyt pukeutumisesta otetaan kaikki paukut irti.

Sekoita herkkuvärejä

Jätä mustat kaavut kaappiin ja kaiva sieltä ujostelematta lempivärit yllesi, vaikka kaikki samalla kertaa. Herkkuvärit tuovat tyyliisi eloisuutta ja imartelevat kasvojasi. Kokeile ainakin vaaleanpunaisen ja violetin, oranssin ja pinkin, punaisen ja vaaleansinisen yhdistelmiä.

Pehmeä neule, 24,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M. Tekonahkahame, 34,99 €, Lindex.
Pehmeä neule, 24,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M. Tekonahkahame, 34,99 €, Lindex.

Rentoudu lököissä

Lököfarkut ovat verrattomat rennossa, kokoväljässä sunnuntaiasussa. Rullaa farkkujen alaspäin kapenevat lahkeet juuri nilkkaluun ylle loppuviksi.

Ohut neule, 29,90 €, Junarose. Strassein koristellut farkut, 49,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.
Ohut neule, 29,90 €, Junarose. Strassein koristellut farkut, 49,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Esittele hihoja

Valtavat pallohihat tuovat kroppaan mukavasti uusia ulottuvuuksia – kunhan vain pidät huolen, että paidassasi on myös napakoita kohtia. Katso siis, että kalvosimet ovat istuvasti ranteen kapeimmassa kohdassa, hartiasauma olkaluun kohdalla ja paidanhelma riittävän lyhyt.

Puuvillapaita, 39,99 €, Lindex. Juhlavaatteeksikin sopiva pitsihame, 49,95 €, KappAhl. Kangastennarit, 14,90 €, H&M.
Puuvillapaita, 39,99 €, Lindex. Juhlavaatteeksikin sopiva pitsihame, 49,95 €, KappAhl. Kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Tuo vyötärö esiin

Vyötärön esittely on yksinkertainen tapa tuoda vartalon kurvit näkyviin. Valitse takkisi tai paitasi kanssa samanvärinen vyö. Saat luotua tiimalasimuodon niin, että vyö ei näytä kroppaasi kuristavalta hirttosilmukalta.

Vihreä liivi, 49,99 €, Lindex.
Vihreä liivi, 49,99 €, Lindex.

Leikittele pituuksilla

Mielenkiintoinen tyyli rakentuu kokeilunhalusta ja rakkaudesta pukeutumiseen. Tässä asussa on kolme helman pituutta, joista alin, eli housujen lahkeet, paljastavat nilkat. Ideana on leikitellä mittasuhteilla.

College, jonka alle kauluspaita on ommeltu valmiiksi, 29,99 €, Lindex. Prässihousut, 59,99 €, KappAhl. Korvakorut, 9,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.
College, jonka alle kauluspaita on ommeltu valmiiksi, 29,99 €, Lindex. Prässihousut, 59,99 €, KappAhl. Korvakorut, 9,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Kasarilla heilui Kim Wilden takatukka, ysärillä Tanja Vienosen etuheitto. Koostimme julkkisten hiustyylejä vuodesta 1980 vuoteen 2000.

1980: Barbara Streisand

Embed from Getty Images

Kasarilla piti olla permis – aivan niin kuin laulaja Barbara Streisandilla

 

1981: Pirkko Arstila

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Vuonna 1981 ilmava pottamalli sopi oikein hyvin tv-ruutuun. Kuvassa Pirkko Arstila MTV:n ensimmäisessä Kymmenen uutiset -lähetyksessä. 

 

1982: Kim Wilde

Embed from Getty Images

Kim Wilden takatukka oli kasarin alkupuoliskolla omaa luokkaansa.

 

1983: Brooke Shields

Embed from Getty Images

Brooke Shieldsin laineita ja kiiltoa tavoiteltiin sen jälkeen, kun tämä tuli tunnetuksi Sininen laguuni -elokuvasta.

 

1984: Anna-Liisa Tilus

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Kasarilla taiteilijat saattoivat irrotella, mutta missit eivät. Kuvassa vuoden 1984 Miss Suomi Anna-Liisa Tilus, joka tunnetaan nykyään tv-kuuluttajana.

 

1985: Diana

Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC
Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC

Moni innostui 80-luvulla lyhyestä hiusmallista prinsessa Dianan takia.

 

1986: Samantha Fox

Embed from Getty Images

 

1987: Madonna

Kuva: Reuters / McKenna
Kuva: Reuters / McKenna

Madonna oli 80- ja 90-luvulla yksi suurimmista tyyli-ikoneista. Vuonna 1987 hän suki lyhyet hiuksensa usein taakse.

 

1988: Linda Evans

Kuva: handout / MTV
Kuva: handout / MTV

Dynastia-sarjasta tunnetuksi tulleen Linda Evansin elegantti tyyli 80-luvun puolivälin jälkeen.

 

1989: Roxetten Marie Fredriksson

Embed from Getty Images

Roxetten Marie Fredriksson teki lyhyen, vaalean hiustyylin tunnetuksi ympäri maailmaa.

 

1990: Julia Roberts

Pretty Woman -elokuvan jälkeen kaikilla piti olla kiharaa – aivan kuten Julia Robertsilla.

 

1991: Tanja Karpela

Etuheitto oli kova juttu 90-luvun alussa olivatpa hiukset minkä pituiset tahansa. Tässä vuoden 1991 Miss Suomi Tanja Vienosen (nykyään Karpela) tyylinäyte.

 

1992: Courtney Love ja Kurt Cobain

Embed from Getty Images

Kurt Cobain ja myös hänen puolisonsa Courney Love toivat grungetyylin myös hiuksiin.

 

1993: Sharon Stone

Embed from Getty Images

Basic Instinct -menestysleffan jälkeen Sharon Stonella nähtiin polkkatukka, jota hän piti joskus taakse sliipattuna, joskus keskijakauksella ja joskus rennosti korvien takana.

 

1994: Jennifer Aniston

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Frendit-sarjan myötä moni marssi kampaajalle Jennifer Aniston kuva kädessään. Hiuksista tuli 90-luvun puolivälissä kenties matkituimmat maailmassa. 

 

1995: Taikapeilin Hanna-Riikka ja Nina Tapio

Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records
Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records

Taikapeilin Hanna-Riikan ja Ninan hiukset näyttivät 90-luvun puolivälissä tältä.

 

1996: Spice Girls

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Myös Spaissareiden tyyliä kopioitiin 90-luvun puolivälin jälkeen päästä varpeisiin.

 

1997: Nylon Beatin Jonna ja Erin

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Ysärin jälkipuoliskolla huivi rento ja cool - ainakin Naikkarit-fanien mielestä. Kuvassa Nylon Beatin Jonna ja Erin.

 

1998: Sarah Jessica Parker

Embed from Getty Images

Sinkkuelämää-sarjan myötä moni haaveili samanlaisista kiharoista, mitä Carriella (näyttelijä Sarah Jessica Parker) oli.

 

1999: Britney Spears

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Britney Spears kahmi palkintoja vuonna 1999, minkä jälkeen hänestä tuli lapsien ja nuorten tyyli-ikoni hiuksia myöten.

 

2000: Paula Koivuniemi ja muut ”leidit”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Tässä Paula Koivuniemen, Katri Helenan ja Lea Lavenin hapsuotsis vuosimallia 2000. Kuvassa myös neljäs Leidit lavalla -artisti eli ja Marion Rung.