Tyyliä etsimässä -bloggaajan mukaan itsevarma kesäpukeutuminen lähtee pienin kokeiluin.

Veera Korhonen on tullut tutuksi Tyyliä metsästämässä -blogistaan, jossa hän antaa tyylivinkkejä plussakokoisille naisille. Tällä viikolla suomalaismedioissa on levinnyt Korhosen haastattelu, jossa hän puhuu ylipainoisten kesäpukeutumisesta. Hänen mukaansa kesähepeniin pukeutuvia ylipainoisia paheksuvat ihmiset ovat joskus vain kateellisia.

Aamulehden julkaisemassa jutussa Korhonen sanoo, että joillekuille voi olla kova paikka nähdä ylipainoinen kevyissä vaatteissa, koska itse ei uskalla pukeutua kuten haluaa. Tämä kateus sitten saattaa purkautua haukkumisena.

Korhonen on saanut paljon hyvää palautetta rehellisestä ulostulostaan. Hänen haastatteluaan on jaettu somessa, ja moni on kiitellyt Korhosta yksityisviestein. Uutisten kommentteja Korhonen ei kuitenkaan mene lukemaan.

– Tiedän tasan tarkkaan mitä anonyymit henkilöt lässyttävät ylipainoisista kommenttiketjuissa. Niitä viestejä on turha lukea, Korhonen sanoo.

Lue tästä, mitä epäreiluja asioita ylipainoiset naiset joutuvat kohtaamaan.

Miksi haukut itseäsi?

Korhonen on tyytyväinen kehoonsa, ja hän haluaa kannustaa myös muita kehomyönteisyyteen. Joillekin ylipainoisille naisille kesä on epämieluista aikaa – on kuuma ja pitäisi pukeutua kevyemmin. Esimerkiksi sääret paljastavissa mekoissa ja hameissa liikkuminen voi ahdistaa.

Kun kevyt kesäpukeutuminen jännittää, Korhosen mukaan on tärkeää kysyä muutamia asioita itseltään.

– Olen usein kysynyt itseltäni, että mitä konkreettista tapahtuu, jos puen kesällä lyhyen hameen. Joku saattaa ajatella pahasti vaatteistani, mutta tuleeko kukaan oikeasti sanomaan, että näytän kamalalta? Ja jos joku vieras tulee sanomaan, onko niillä mielipiteillä mitään väliä? Ne, joiden mielipiteillä on väliä, ovat läheisiäni, ja he välittävät minusta muista syistä.

Ensiaskel itsevarmuuteen on lopettaa itsestä rumasti puhuminen ja anteeksipyytely. Tärkeää on myös kysyä, miksi haukkuu itseään.

”Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.”

Korhosen oma teesi on, että tärkeintä on miellyttää itseä muiden sijaan. Toisten ihmisten mielipiteille ei kannata antaa painoarvoa. 

– Pukeudu itsellesi. Jos jätät pukematta lyhyen kesämekon toisen mielipiteen takia, kohta joku toinen saattaa ajatella vaatteistasi pahaa. Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa alkaa seurata erilaisia profiileja ja etsiä erilaista kauneutta.

– Jos Instagramin syötteeseen tulee vain yleisiä kauneusihanteita toistavia bikinikroppia, paineita syntyy varmasti. Jos näet tavallisia ja monenlaisia naisia, erilaisuudesta tulee omissa silmissä normaalia.

Pienin askelin kohti rentoa kesäpukeutumista

Korhosen mukaan ajatteluaan voi muuttaa ainoastaan itse, jos on siihen valmis ja motivoitunut. Kaikki eivät kuitenkaan ole.

– Joillakin voi olla pitkäaikaisia ja jopa traumaattisia kokemuksia ja ongelmia ulkonäkönsä kanssa. Itsetunnon parantaminen ei tällöin ole helppoa. Jos on sinut epävarmuutensa kanssa, se on myös okei. Neuvot voivat olla avuksi heille, jotka pystyvät kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan kehostaan.

”Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa.”

Heti ei tarvitse kuitenkaan vaihtaa toppatakkia minihameeseen ja tuubitoppiin, vaan aluksi kannattaa kokeilla pieniä juttuja.

– Kokeile ihanaa kesämekkoa turvallisessa ympäristössä, kuten kotona. Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa, Korhonen sanoo.

Pienin kokeiluin vaatteet alkavat tuntua luontevalta, kun vähissä vaatteissa olemiseen tottuu.

– Jos rannalle tekee mieli, älä jätä tekemättä sitä muiden ihmisten takia.

Monet huippunäyttelijät luottivat Emmy-gaalassa valkoiseen väriin.

Viimeisen vuoden aikana monessa viihdealan palkintogaalassa naiset ovat valinneet ylleen pitkälti mustia iltapukuja.

Syy tummiin asuihin on ollut viihdemaailmassa voimalla käynyt me too -keskustelu. Ensimmäisen kerran mustalla pukukoodilla osoitettiin tukea seksuaalisen häirinnän uhreille tammikuussa 2018 järjestetyssä Golden Globe -gaalassa. Silloin ehdoton valtaosa vieraista pukeutui mustaan.

Golden Globe -gaalan jälkeen monessa tilaisuudessa musta väri on ollut perin suosittu. Myös maaliskuussa Suomessa järjestetyssä Jussi-gaalassa valkoiset nauhat ja mustat juhla-asut valtasivat punaisen maton.

Viime yönä Los Angelesissa palkittiin tv-alan huippuja Emmy-gaalassa, joka järjestettiin tänä vuonna 70. kertaa. Tuttuun tapaan gaalassa nähtiin runsaasti pukuloistoa. Emmy-gaalassa mustat puvut olivat kuitenkin vähemmistössä. Sen sijaan moni tähti oli valinnut ylleen jotain ihan päinvastaista eli valkoista.

Liekö valkoisten leninkien suosimisen syynä vastareaktio pitkään jatkuneelle mustuudelle? Siitä emme voi olla varmoja. Varmoja olemme kuitenkin siitä, että valkoiset puvut näyttävät kiistatta loistokkailta kantajiensa yllä!

Tässä meidän suosikkimme Emmy-gaalan upeista, valkoisena loistavista leningeistä: 

Jessica Biel oli valinnut ylleen Ralph and Russon suunnitteleman, geometrisillä kuvioilla koristellun puvun.
Jessica Biel oli valinnut ylleen Ralph and Russon suunnitteleman, geometrisillä kuvioilla koristellun puvun.

Scarlett Johanssonin valkoisella puvussa on näyttävä halkio ja runsaasti paljetteja.
Scarlett Johanssonin valkoisella puvussa on näyttävä halkio ja runsaasti paljetteja.

Stranger things -sarjasta tutulla Sadie Sinkillä oli yllään näyttelijäkollega Rooney Maran suunnittelema puku.
Stranger things -sarjasta tutulla Sadie Sinkillä oli yllään näyttelijäkollega Rooney Maran suunnittelema puku.
Penelope Cruzin puvusta ei höyheniä puuttunut. Puku on Chanelin.
Penelope Cruzin puvusta ei höyheniä puuttunut. Puku on Chanelin.
The Crown -sarjassa näyttelevä Claire Foy nappasi Emmy-gaalasta pystin mukaansa.
The Crown -sarjassa näyttelevä Claire Foy nappasi Emmy-gaalasta pystin mukaansa.
Kristen Bellin elegantti iltapuku istui hänelle täydellisesti.
Kristen Bellin elegantti iltapuku istui hänelle täydellisesti.

Heidi Klumin vaaleassa satiinipuvussa on häivähdys persikkaa.
Heidi Klumin vaaleassa satiinipuvussa on häivähdys persikkaa.

Hannah Zeilen vaaleassa tylliunelmassa on ihastuttava kukkakirjailu.
Hannah Zeilen vaaleassa tylliunelmassa on ihastuttava kukkakirjailu.

Ryan Michelle Bathen kimmeltävän iltapuvun on suunnitellut Melissa Masse.
Ryan Michelle Bathen kimmeltävän iltapuvun on suunnitellut Melissa Masse.

Herttuatar Meghanin voinee jo nyt nimittää vuoden 2018 suurimmaksi muoti- ja kauneusvaikuttajaksi. 

Meghan-efekti. Sillä termillä yhdysvaltalais- ja brittimediat kuvailevat tapahtumaketjua, joka saa alkunsa, kun Sussexin herttuatar Meghan esiintyy jossakin julkisesti. Jos lehdistö kiinnittää huomiota johonkin Meghanin yllä nähtyyn vaatteeseen tai asusteeseen, myydään kyseinen tuote tuota pikaa loppuun. Kampaajat ja meikkaajat eri maissa lienevät jo kyllästyneet Meghan-henkisten meikkien ja kampausten loihtimiseen. 

Tarkoituksella tai ei, Meghan on muutamassa kuukaudessa onnistunut nostamaan esiin koko joukon muotivirtauksia. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että moni trendi oli nousussa jo ennen kuin herttuatar tarttui niihin, mutta kuninkaallinen kosketus on lähettänyt trendit aivan uudenlaiseen nousukiitoon. Vai voitteko kuvitella, että niskanutturat olisivat aiheuttaneet kesällä nähdyn hysterian ihan itsekseen?

1. Housupuku

Viimeksi Meghan-efekti on osunut housupukuihin. Syyskuun alussa Meghan edusti moitteettoman tyylikkäänä kuninkaallisille naisille epätyypillisessä asussa, eli housupuvussa. Asu keräsi paljon ihastelua, eikä mennyt aikaakaan, kun Bustle uutisoi, että verkkokauppa Asoksella housupukujen myynti on 129 prosentin kasvuvauhdissa. 

2. Niskanuttura

Kun Meghanin hääkuvat ilmestyivät internetiin, alkoivat naiset välittömästi kammata hiuksiaan eleganteille, mutta samalla rennoille niskanutturoille. Myös messy bunina eli sotkunutturana tunnettu tukkatyyli on helppo loihtia kotona, ja se sopii niin arkeen kuin juhlaankin.


3. Venepääntie

Kuninkaallisen ei ole soveliasta esiintyä hartiat paljaana, mutta Meghan ei ole halunnut taipua täysin tätimäiseen tyyliin. Ratkaisu on löytynyt venepääntiestä. Peittävän ja avonaisen välillä tasapainoileva venepääntie löytyy todella monista Meghanin edustusmekoista.

Tummassa Diorin mekossa on kaunis venepääntie.
Tummassa Diorin mekossa on kaunis venepääntie.

4. Pisamat

Pisamat ovat siinä mielessä haastava trendi, että ihmisen ihossa joko on tai ei ole pisamia. Meghan-efektin iskettyä pisamiin on kuitenkin kehitetty lukuisia tuotteita ja niksejä, joiden avulla kauniita pisamia voi loihtia pisamattomallekin iholle. 


5. Yksinkertainen hääpuku

Meghan meni naimisiin melko yksinkertaisessa, pitkällä laahuksella ja tietenkin venepääntiellä varustetussa hääpuvussa. Yllätys yllätys, simppelin linjakas hääpuku kiinnostaa nyt muitakin morsiamia. Kauas on tultu prinsessa Dianan häissä nähdystä röyhelöunelmasta, joka sekin oli aikansa kopioiduin hääpuku. 

Meghan yhdisti simppeliin hääpukuun näyttävän hunnun.
Meghan yhdisti simppeliin hääpukuun näyttävän hunnun.