Tyyliä etsimässä -bloggaajan mukaan itsevarma kesäpukeutuminen lähtee pienin kokeiluin.

Veera Korhonen on tullut tutuksi Tyyliä metsästämässä -blogistaan, jossa hän antaa tyylivinkkejä plussakokoisille naisille. Tällä viikolla suomalaismedioissa on levinnyt Korhosen haastattelu, jossa hän puhuu ylipainoisten kesäpukeutumisesta. Hänen mukaansa kesähepeniin pukeutuvia ylipainoisia paheksuvat ihmiset ovat joskus vain kateellisia.

Aamulehden julkaisemassa jutussa Korhonen sanoo, että joillekuille voi olla kova paikka nähdä ylipainoinen kevyissä vaatteissa, koska itse ei uskalla pukeutua kuten haluaa. Tämä kateus sitten saattaa purkautua haukkumisena.

Korhonen on saanut paljon hyvää palautetta rehellisestä ulostulostaan. Hänen haastatteluaan on jaettu somessa, ja moni on kiitellyt Korhosta yksityisviestein. Uutisten kommentteja Korhonen ei kuitenkaan mene lukemaan.

– Tiedän tasan tarkkaan mitä anonyymit henkilöt lässyttävät ylipainoisista kommenttiketjuissa. Niitä viestejä on turha lukea, Korhonen sanoo.

Lue tästä, mitä epäreiluja asioita ylipainoiset naiset joutuvat kohtaamaan.

Miksi haukut itseäsi?

Korhonen on tyytyväinen kehoonsa, ja hän haluaa kannustaa myös muita kehomyönteisyyteen. Joillekin ylipainoisille naisille kesä on epämieluista aikaa – on kuuma ja pitäisi pukeutua kevyemmin. Esimerkiksi sääret paljastavissa mekoissa ja hameissa liikkuminen voi ahdistaa.

Kun kevyt kesäpukeutuminen jännittää, Korhosen mukaan on tärkeää kysyä muutamia asioita itseltään.

– Olen usein kysynyt itseltäni, että mitä konkreettista tapahtuu, jos puen kesällä lyhyen hameen. Joku saattaa ajatella pahasti vaatteistani, mutta tuleeko kukaan oikeasti sanomaan, että näytän kamalalta? Ja jos joku vieras tulee sanomaan, onko niillä mielipiteillä mitään väliä? Ne, joiden mielipiteillä on väliä, ovat läheisiäni, ja he välittävät minusta muista syistä.

Ensiaskel itsevarmuuteen on lopettaa itsestä rumasti puhuminen ja anteeksipyytely. Tärkeää on myös kysyä, miksi haukkuu itseään.

”Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.”

Korhosen oma teesi on, että tärkeintä on miellyttää itseä muiden sijaan. Toisten ihmisten mielipiteille ei kannata antaa painoarvoa. 

– Pukeudu itsellesi. Jos jätät pukematta lyhyen kesämekon toisen mielipiteen takia, kohta joku toinen saattaa ajatella vaatteistasi pahaa. Aina löytyy ihminen, joka ei tykkää, sillä kaikkia ei voi miellyttää.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa alkaa seurata erilaisia profiileja ja etsiä erilaista kauneutta.

– Jos Instagramin syötteeseen tulee vain yleisiä kauneusihanteita toistavia bikinikroppia, paineita syntyy varmasti. Jos näet tavallisia ja monenlaisia naisia, erilaisuudesta tulee omissa silmissä normaalia.

Pienin askelin kohti rentoa kesäpukeutumista

Korhosen mukaan ajatteluaan voi muuttaa ainoastaan itse, jos on siihen valmis ja motivoitunut. Kaikki eivät kuitenkaan ole.

– Joillakin voi olla pitkäaikaisia ja jopa traumaattisia kokemuksia ja ongelmia ulkonäkönsä kanssa. Itsetunnon parantaminen ei tällöin ole helppoa. Jos on sinut epävarmuutensa kanssa, se on myös okei. Neuvot voivat olla avuksi heille, jotka pystyvät kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan kehostaan.

”Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa.”

Heti ei tarvitse kuitenkaan vaihtaa toppatakkia minihameeseen ja tuubitoppiin, vaan aluksi kannattaa kokeilla pieniä juttuja.

– Kokeile ihanaa kesämekkoa turvallisessa ympäristössä, kuten kotona. Mene hiljaiselle uimarannalle, jos uimapuvussa oleminen ahdistaa, Korhonen sanoo.

Pienin kokeiluin vaatteet alkavat tuntua luontevalta, kun vähissä vaatteissa olemiseen tottuu.

– Jos rannalle tekee mieli, älä jätä tekemättä sitä muiden ihmisten takia.

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.