Näyttelijä Allison Williams näyttää, miten hame kevenee, kun helma on läpikuultava. Muusikko-näyttelijä Kelly ­Osbournen tyyli on klassikko. Kuvat MVphotos.
Näyttelijä Allison Williams näyttää, miten hame kevenee, kun helma on läpikuultava. Muusikko-näyttelijä Kelly ­Osbournen tyyli on klassikko. Kuvat MVphotos.

Hulmuavat helmat suojaavat talven viimalta – ja näyttävät upeilta.

Hillityt muotituulet liehuttavat nyt A-linjaisia helmoja. Kuumimpien hameiden ­pituus on midi, ja väreinä mustan lisäksi kärjessä hehkuvat valkoinen ja haalea roosa.

Polvipituus on ihanteellinen, vaikka sääret näyttäisivät ammattifutaajan koivilta. Hameiden jujuina ovat tukevat kankaat tai silkkimäinen ja laskeutuva materiaali, jota elävöitetään pliseerauksilla ja vekeillä.

Leveän helman vastapainoksi ylle vedetään ­tyköistuva yläosa. Tiimalasifiguuria korostetaan kiepsauttamalla uumalle leveä vyö.

Midin parhaat kaverit ovat korkeat korot, jotka ­pidentävät sääriä. Simppelin hameen kaveriksi sopivat kevyet avokkaat, joissa on jokin kiva yksityiskohta.

1. Metallin hohtoa ja pliseerausta. 35 €, Monki.

2. Vanha roosa ja pitsit tekevät ­hameeseen vintagefiilistä, 69,95 €, Mint&Berry/Zalando.

3. Lumivalkoinen hame  on kauden kauppa­listan kärjessä,
64 €, Topshop.

4. ´Kapeat kärjet on somistettu strasseilla, 175 €, Tosca Blu.

5. Kimalteleva yksityiskohta piristää, 94,95 €, Nelly.

Tiedustelut monki.fi, nelly.com. topshop.com, Tosca Blu Shoes /Emzia Oy 040 7150 146, Nelly.zalando.fi.

Toimituksen suosikkihame

 Hyvä hame parissa eri värissä

“Nyt tulee pakosta vedettyä kotiinpäin, sain hameinspiraation Me Naisten muotipalstalta. Bongasin tämän Helsingin Aleksanterinkadun Henkkamaukan ikkunasta, mutta kokoni oli sieltä loppu. Kokosin itseäni hetken, mutta keksin sitten kipittää Forumin Henkalle, mistä kaikeksi onneksi tärppäsi. Ja koska tapanani on aina liioitella, haluan saman hameen myös vanhan roosan sävyisenä. Tilaus nettikaupassa on jo vetämässä.” Elina

Netin kautta kauppaan

“Surffailin vaatteita netissä ja Henkkamaukan sivuilta löytyi täydellinen tämän hetken hame! Tarpeeksi pitkä, tarpeeksi paksu ja siinä oli myös taskut. Vasta myyjän avustuksella hame löytyi, koska olivat käyneet niin vähiin. Hyvä onni oli matkassa, sillä toinen jäljellä olevista hameista oli kokoani. Myyjä kertoikin hameen todella olleen suositun, sillä hän oli juuri edelliselle asiakkaallekin myynyt samaisen hulmuhelman.“ Henna

Väljä siluetti miellyttää

"Bongasin hameen H&M:n näyteikkunasta ja kiikutin sovituskopin kautta kassalle. Hameessa on kiva savunharmaa sävy, laadukkaan oloinen materiaali ja hauska pintakuviointi. Tykästyin siihen että hame on suht jämäkkä eikä heilu mihin sattuu. Löysähkön silkkikauluspaidan ja herrainkenkien kanssa hame on vähintäänkin toimistoon sopiva, mutta yhdistäisin sen kaikkein mieluiten löysään ja lyhyeen t-paitaan tai neuleeseen." Jutta

Jämäkkä hame ei nouse korviin tuulessa

”Bongasin hameen näyteikkunasta, ja kävin seuraavana päivänä ostamassa sen. Minua viehättivät hameen mittasuhteet ja jäykkä kangas. Olen muutenkin himoinnut jo pidempään talvihametta, joka ei nouse korviin jokaisesta tuulenviristä. Silmäkin on tottunut uudenlaiseen, väljempään siluettiin pitkän pillifarkkukauden jälkeen. Housu- ja hametrendi on tervetullut.

Käytössä hame on osoittautunut odotettua monipuolisemmaksi. Se käy yhteen yllättävän monien jo olemassa olevien vaatteideni kanssa. Erityisesti minua viehättää väljän yläosan yhdistäminen runsaaseen alaosaan. Kengät voivat olla joko korkeat tai matalat, mutta mieluummin jykevämmät kuin kovin sirot.” Marjut

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.