Vaatekaappi täynnä muttei mitään päällepantavaa? Ongelma on ratkaistavissa.

Vaikka vaatekaappi olisi puettavaa pullollaan, on aivan mahdollista, että sieltä ei siltikään löydy sopivaa asua päivän rientoihin.

Tämä ikiaikainen mysteeri ratkeaa tuskin koskaan täysin, mutta on asialle sentään jotakin tehtävissä. Pitää vain löytää syy siihen, miksi juuri oman vaatekaapin sisältö tuntuu niin toimimattomalta. Siellä saattaa esimerkiksi olla liikaa valinnanvaraa – tai vaihtoehtoisesti juuri oikeat vaatekappaleet puuttuvat.

Tässä kahdeksan mahdollista syytä sille, että pukeutuminen tuntuu niin hankalalta.

1. Päämäärätön shoppailu

Bustle-sivusto listasi naisten vaatekaappien yleisimpiä ongelmia, ja ykkösenä listalla on, että kaapin sisältö koostuu yksittäisistä, kivoista löydöistä, jotka eivät sitten sovikaan yhteen. Klassinen neuvo ostopäätöksen tekoonhan kuuluu, että vaatteen saa kiikuttaa kassalle vasta, kun osaa nimetä kolme jo omistamaansa vaatetta, joiden kanssa uusi ostos sopii yhteen.

Käyttövaatteita shoppaillessa kannattaa siis keskittyä asujen miettimiseen. Jos vaatekaapissa ei ole yhtään yläosaa, jonka kanssa ihana uutuushame sopisi, hame voi olla fiksumpaa jättää kauppaan.

Todellisuudessa kaapissa tietenkin on päällepantavaa. Ei vain tunnu siltä.

2. Trendeihin hurahtaminen

Trendien seuraaminen on tietenkin mukavaa, mutta puvuston perustan olisi fiksumpaa rakentua ajattomista vaatekappaleista. Trendivaatteita voi sitten helposti yhdistellä perusjuttuihin ja käyttää asujen tehosteina.

3. Liikaa paineita

Siis todellisuudessahan kaapissa tietenkin on päällepantavaa. Ei vain tunnu siltä. Syynä voi olla se, että odotukset asuille ovat liian korkealla, kun Instagramissa ja muotiblogeissa tulee koko ajan vastaan mitä upeimpia tyylejä. Joskus on kuitenkin ok pukeutua ihan vain t-paitaan ja farkkuihin. Pyörää ei tarvitse keksiä joka päivä uudestaan.

Haastattelimme keväällä rovaniemeläistä Laura Rusasta, joka oli käyttänyt samaa mekkoa joka päivä yli 200 päivän ajan.

– Aina ennen minulla on ollut olo, että joka päivä pitää laittaa päälle jotakin uutta. Kukaan ei kuitenkaan huomaa tai ole pitänyt tylsänä sitä, että minulla on ollut sama vaate joka päivä, hän kertoi.

Lue Lauran haastattelu: Sama mekko yllä yli 200 päivää peräkkäin: ”Tuli yllätyksenä, kuinka helppoa tämä on”

Joskus on ok pukeutua ihan vain t-paitaan ja farkkuihin.

4. Samoihin vaatteisiin jumiutuminen

Toisaalta harva haluaa käyttää samoja perusvaatteita ihan joka päivä. Jos omat vaatteet kyllästyttävät, kannattaa tarkastella vaatekaapin koostumusta. Jos siellä on pelkästään harmaita neuleita, sinisiä farkkuja ja mustia mekkoja, ei ole ihme jos pukeutuminen puuduttaa.

Shoppaillessa kannattaa muistaa, että kutakin vaatetyyppiä riittää yleensä yksi kappale, kaikkein käytetyimpiä toppeja ja t-paitoja voi olla parikin.

Inside Out -muotiblogin Imogen Lamport kannustaa järjestämään vaatekaapin niin, että on helppoa nähdä, kuinka monta samaa vaatekappaletta siellä jo onkin. Sitten voikin lähteä suunnittelemaan uusia asuyhdistelmiä ja täyttämään vaatekaapissa olevia aukkoja.

5. Puutteet vaatekaapissa

Tosiaan, vaatekaapin aukotkin voivat olla syynä siihen, ettei päällepantavaa tunnu löytyvän. Jo parilla harkitulla täydennyksellä olemassa olevat vaatteet saattavatkin alkaa sopia yhteen. Ennen kauppaan ryntäämistä kannattaa kuitenkin tehdä inventaario kaappiin ja miettiä, mitä tärkeää sieltä puuttuu.

6. Huonosti istuvat vaatteet

Puutteiden lisäksi vaatekaapissa saattaa olla jotain turhaa. Huonosti istuvat vaatteet voi joko laittaa kiertoon tai vielä ompelijalle muokattaviksi – muuten ne ovat vain haittaamassa pukeutumista.

Kivojen asujen löytäminen on helpompaa siististä vaatekaapista.

7. Suunnittelun puute

Ajattelukin vaatii aikaa – kiireessä voi olla vaikeaa keksiä asua, jos päässä ei ole valmiina mitään ideoita. Vaatevalintoja kannattaakin miettiä ennakkoon.

College Fashion -sivusto esittelee hauskan leikin, jossa vaatekaapista vetäistään sokkona jokin vaatekappale ja sen jälkeen haasteena on keksiä asu vaatteen ympärille. Kun asuja on ehtinyt miettiä rauhassa valmiiksi, kiireessä pukeutuminenkin on helpompaa.

8. Väärä järjestys

Jos superjärjestäjä Marie Kondon opit eivät ole vielä saavuttaneet vaatekaappiasi, aika olisi. Kivojen asujen löytäminen on helpompaa siististä vaatekaapista.

Lue myös: Sotkuinen nainen testasi hittimenetelmän: vaatehuone järjestykseen ikuisiksi ajoiksi!

Moni järjestää vaatteet niin, että mekot ovat rekissä vierekkäin ja t-paidat omassa pinossaan, mutta vaihtelun vuoksi voi kokeilla myös järjestämistä asujen mukaan. Jos paita ja hame sopivat yhteen, ripusta niiden henkarit valmiiksi vierekkäin.

Bonusvinkki! Kun sovittelet vaatteita pukeutuessasi, älä tunge myttyjä takaisin kaappiin, vaan laita ne esimerkiksi tuolin selkänojalle odottamaan. Työpäivän jälkeen toivottavasti ehdit laittaa ne siististi takaisin paikoilleen ja kaappi pysyy järjestyksessä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Unohda rajoittavat säännöt pystyraidoista ja suurista kuoseista. Nyt pukeutumisesta otetaan kaikki paukut irti.

Sekoita herkkuvärejä

Jätä mustat kaavut kaappiin ja kaiva sieltä ujostelematta lempivärit yllesi, vaikka kaikki samalla kertaa. Herkkuvärit tuovat tyyliisi eloisuutta ja imartelevat kasvojasi. Kokeile ainakin vaaleanpunaisen ja violetin, oranssin ja pinkin, punaisen ja vaaleansinisen yhdistelmiä.

Pehmeä neule, 24,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M. Tekonahkahame, 34,99 €, Lindex.
Pehmeä neule, 24,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M. Tekonahkahame, 34,99 €, Lindex.

Rentoudu lököissä

Lököfarkut ovat verrattomat rennossa, kokoväljässä sunnuntaiasussa. Rullaa farkkujen alaspäin kapenevat lahkeet juuri nilkkaluun ylle loppuviksi.

Ohut neule, 29,90 €, Junarose. Strassein koristellut farkut, 49,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.
Ohut neule, 29,90 €, Junarose. Strassein koristellut farkut, 49,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Esittele hihoja

Valtavat pallohihat tuovat kroppaan mukavasti uusia ulottuvuuksia – kunhan vain pidät huolen, että paidassasi on myös napakoita kohtia. Katso siis, että kalvosimet ovat istuvasti ranteen kapeimmassa kohdassa, hartiasauma olkaluun kohdalla ja paidanhelma riittävän lyhyt.

Puuvillapaita, 39,99 €, Lindex. Juhlavaatteeksikin sopiva pitsihame, 49,95 €, KappAhl. Kangastennarit, 14,90 €, H&M.
Puuvillapaita, 39,99 €, Lindex. Juhlavaatteeksikin sopiva pitsihame, 49,95 €, KappAhl. Kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Tuo vyötärö esiin

Vyötärön esittely on yksinkertainen tapa tuoda vartalon kurvit näkyviin. Valitse takkisi tai paitasi kanssa samanvärinen vyö. Saat luotua tiimalasimuodon niin, että vyö ei näytä kroppaasi kuristavalta hirttosilmukalta.

Vihreä liivi, 49,99 €, Lindex.
Vihreä liivi, 49,99 €, Lindex.

Leikittele pituuksilla

Mielenkiintoinen tyyli rakentuu kokeilunhalusta ja rakkaudesta pukeutumiseen. Tässä asussa on kolme helman pituutta, joista alin, eli housujen lahkeet, paljastavat nilkat. Ideana on leikitellä mittasuhteilla.

College, jonka alle kauluspaita on ommeltu valmiiksi, 29,99 €, Lindex. Prässihousut, 59,99 €, KappAhl. Korvakorut, 9,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.
College, jonka alle kauluspaita on ommeltu valmiiksi, 29,99 €, Lindex. Prässihousut, 59,99 €, KappAhl. Korvakorut, 9,99 €, ja kangastennarit, 14,90 €, H&M.

Kasarilla heilui Kim Wilden takatukka, ysärillä Tanja Vienosen etuheitto. Koostimme julkkisten hiustyylejä vuodesta 1980 vuoteen 2000.

1980: Barbara Streisand

Embed from Getty Images

Kasarilla piti olla permis – aivan niin kuin laulaja Barbara Streisandilla

 

1981: Pirkko Arstila

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Vuonna 1981 ilmava pottamalli sopi oikein hyvin tv-ruutuun. Kuvassa Pirkko Arstila MTV:n ensimmäisessä Kymmenen uutiset -lähetyksessä. 

 

1982: Kim Wilde

Embed from Getty Images

Kim Wilden takatukka oli kasarin alkupuoliskolla omaa luokkaansa.

 

1983: Brooke Shields

Embed from Getty Images

Brooke Shieldsin laineita ja kiiltoa tavoiteltiin sen jälkeen, kun tämä tuli tunnetuksi Sininen laguuni -elokuvasta.

 

1984: Anna-Liisa Tilus

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Kasarilla taiteilijat saattoivat irrotella, mutta missit eivät. Kuvassa vuoden 1984 Miss Suomi Anna-Liisa Tilus, joka tunnetaan nykyään tv-kuuluttajana.

 

1985: Diana

Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC
Kuva: Reurters / Roy Letkey PN/CMC

Moni innostui 80-luvulla lyhyestä hiusmallista prinsessa Dianan takia.

 

1986: Samantha Fox

Embed from Getty Images

 

1987: Madonna

Kuva: Reuters / McKenna
Kuva: Reuters / McKenna

Madonna oli 80- ja 90-luvulla yksi suurimmista tyyli-ikoneista. Vuonna 1987 hän suki lyhyet hiuksensa usein taakse.

 

1988: Linda Evans

Kuva: handout / MTV
Kuva: handout / MTV

Dynastia-sarjasta tunnetuksi tulleen Linda Evansin elegantti tyyli 80-luvun puolivälin jälkeen.

 

1989: Roxetten Marie Fredriksson

Embed from Getty Images

Roxetten Marie Fredriksson teki lyhyen, vaalean hiustyylin tunnetuksi ympäri maailmaa.

 

1990: Julia Roberts

Pretty Woman -elokuvan jälkeen kaikilla piti olla kiharaa – aivan kuten Julia Robertsilla.

 

1991: Tanja Karpela

Etuheitto oli kova juttu 90-luvun alussa olivatpa hiukset minkä pituiset tahansa. Tässä vuoden 1991 Miss Suomi Tanja Vienosen (nykyään Karpela) tyylinäyte.

 

1992: Courtney Love ja Kurt Cobain

Embed from Getty Images

Kurt Cobain ja myös hänen puolisonsa Courney Love toivat grungetyylin myös hiuksiin.

 

1993: Sharon Stone

Embed from Getty Images

Basic Instinct -menestysleffan jälkeen Sharon Stonella nähtiin polkkatukka, jota hän piti joskus taakse sliipattuna, joskus keskijakauksella ja joskus rennosti korvien takana.

 

1994: Jennifer Aniston

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Frendit-sarjan myötä moni marssi kampaajalle Jennifer Aniston kuva kädessään. Hiuksista tuli 90-luvun puolivälissä kenties matkituimmat maailmassa. 

 

1995: Taikapeilin Hanna-Riikka ja Nina Tapio

Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records
Kuva: Sanoma-arkisto / Michael Aston / A Station / WEA Records

Taikapeilin Hanna-Riikan ja Ninan hiukset näyttivät 90-luvun puolivälissä tältä.

 

1996: Spice Girls

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Myös Spaissareiden tyyliä kopioitiin 90-luvun puolivälin jälkeen päästä varpeisiin.

 

1997: Nylon Beatin Jonna ja Erin

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Ysärin jälkipuoliskolla huivi rento ja cool - ainakin Naikkarit-fanien mielestä. Kuvassa Nylon Beatin Jonna ja Erin.

 

1998: Sarah Jessica Parker

Embed from Getty Images

Sinkkuelämää-sarjan myötä moni haaveili samanlaisista kiharoista, mitä Carriella (näyttelijä Sarah Jessica Parker) oli.

 

1999: Britney Spears

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters

Britney Spears kahmi palkintoja vuonna 1999, minkä jälkeen hänestä tuli lapsien ja nuorten tyyli-ikoni hiuksia myöten.

 

2000: Paula Koivuniemi ja muut ”leidit”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Tässä Paula Koivuniemen, Katri Helenan ja Lea Lavenin hapsuotsis vuosimallia 2000. Kuvassa myös neljäs Leidit lavalla -artisti eli ja Marion Rung.