Kuvat Henna Mattila
Kuvat Henna Mattila

Nyt on aika kaivaa korulippaasta perintö- ja lahjakorut.

Koruja annetaan usein lahjaksi, ja siten niihin liittyy ihania muistoja jotka ovat ladattu täyteen tunnearvoa. Kun käyttämättömän korun löytää taas uudelleen korulippaasta, muistaa varmasti, miten sen on saanut.

 1. "Klassinen sydän muistuttaa minua ensimmäisestä työpaikastani korukaupassa. Olin ihallut korua ja ajattelin ostaa sen itselleni. Ihanat työkaverit ehtivät ensin ja ilahduttivat antamalle sen läksiäislahjaksi."

2. "Jänikset ovat olleet minulle aina tärkeitä. Pupukoru oli haussa, kunnes opintomatkallani New Yorkissa löysin sattumalta pienen rihkamakaupan. Juuri se oikea ja täydellinen jäniskoru löytyi sieltä."

3. "Sain korun 30-vuotislahjaksi ystävältäni. Koru on perusasusteeni, käytän sitä ympäri vuorokauden jopa uidessani."

4. "Tapanani on ulkomaan reissulla ostaa kaulakoru tai sormus muistoksi matkasta. Edellisellä Amerikan-matkalla shoppailupäivän yksi parhaista ostoksistani oli ihastuttava vihreäsilmäinen pöllökaulakoru. Tärkeä syy, miksi koru viehätti, oli kaunis ja riittävän pitkä ketju.

5. "Rakas korupari, joka oli pitkään korulaatikon pohjalla. Sain sen aikoinaan kummitädiltäni ristiäislahjaksi. Sydämet ovat minulle tärkeät aarteet ja pienenä olen ilmeisesti pitänyt niitä paljon. Pitämisestä on muistona pienet purujäljet sydämissä."

6. "En ole ollut koskaan uskonnollinen, mutta kun kaverini alkoivat käyttää ripariristejään, etsin oman versioni: Egyptin ristin, Ankhin eli Niilin avaimen, joka symboloi ikuista elämää. Siitä lähtien olen käyttänyt korua päivittäin."

Lue myös:

Tyyli-ikonit Lauren Conrad, Karlie Kloss ja Cara Delevingne hurahtivat pikkukoruihin

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.