Tässäpä varma asu kohti terveyspulmia. Kuva: Shutterstock
Tässäpä varma asu kohti terveyspulmia. Kuva: Shutterstock

Kauneuden eteen pitää vähän kärsiä – vai pitääkö?

Kun farkut puristavat ja kenkä hiertää, yhdellä jos toisella käy mielessä, että mitä jos kulkisi vain verkkareissa ja lenkkareissa. Mutta eihän se käy päinsä, sillä ainakin välillä pitäisi myös näyttää edustavalta.

Kirurgi Michael A. Gleiber kirjoittaa The Huffington Postin blogissaan, että etenkin naiset maksavat nykyään kovan hinnan muodikkuudestaan – kukkaroidensa lisäksi terveydellään. Nämä ovat Gleiberin mukaan pahimmat ongelmakohdat:

1. Liian suuri laukku

Laukussa kulkee mukana kaikki tarpeellinen, mikä saattaa joskus tarkoittaa melkoista kilomäärää romua. On tablettia, tietokonetta, kalenteri, päivän lehdet ja jumppavaatteet. Paljon painoa toisella puolella kehoa aiheuttaa helposti niska- ja hartiakipuja, jos tavaroita tulee kanniskeltua usein tai pitkiä aikoja.

Kirurgin mielestä paras valinta on laukku, jonka hihna kulkee ristiin toiselta olalta toisen puolen lantiolle. Tällöin paino jakautuu tasaisemmin. Laukkua kantavaa olkaa kannattaa myös vaihdella säännöllisesti. Tästä jutusta löydät lisää vinkkejä ergonomisempaan käsilaukkuelämään: Painaako käsilaukku? Näin vältät selkäsäryt

2. Korkeat korot

Sattuuko korkkareilla kävely jalkoihin? Silloin syntyy todennäköisesti myös jonkinlaista vahinkoa. Jalkakipujen lisäksi korkeista koroista voi aiheutua myös selkä- ja niskasärkyjä, kun korot muuttavat kehon painopistettä. Selkä saattaa kaareutua liikaa, jolloin polvet, lantio ja alaselkä rasittuvat.

Alle viiden sentin koroissa kävely on turvallisinta, mutta Gleiber antaa luvan käyttää korkeampiakin korkoja – kunhan välissä käyttää myös matalia kenkiä. Esimerkiksi työmatkan voi kävellä lenkkareissa ja vaihtaa korkoihin vasta perillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että täysin littanatkaan kengät eivät ole välttämättä hyväksi, jos kärsii kantapääkipua aiheuttavasta plantaarifaskiitista.

3. Pilliäkin pillimmät farkut

Pillifarkut kuuluvat monen naisen perusvaatteisiin, mutta ihonmyötäisetkään housut eivät saisi olla liian tiukat. Epämukavuuden lisäksi kireääkin kireämmät housut saattavat vahingoittaa reiden ulkopinnan hermoja. Puutuminen, kipu ja pistely kertovat siitä, että jokin on vialla. Riski kasvaa entisestään, jos pillifarkut yhdistää superkorkeisiin korkkareihin.

4. Miesten lompakot

Miesten terveysriskiksi kirurgi puolestaan mainitsee lompakon säilyttämisen takataskussa. Kun koko päivän istuu paksu, kova palikka toisen kankkunsa alla, lantion vinous saattaa aiheuttaa kroonista kipua selässä, lantiossa ja hartioissa. Lompakko saattaa painaa myös hermoa, mikä voi aiheuttaa jalkakipua ja tunnottomuutta. Istuessa lompakko kannattaa siis poistaa perstaskusta.

Lue myös:

Muotitoimittajan vinkit: Näin yhdistät sukat ja terveyssandaalit

Muotoilevat alusvaatteet saattavat aiheuttaa jopa syöpää

Pillifarkut poistuvat pian muodista

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.