Tässäpä varma asu kohti terveyspulmia. Kuva: Shutterstock
Tässäpä varma asu kohti terveyspulmia. Kuva: Shutterstock

Kauneuden eteen pitää vähän kärsiä – vai pitääkö?

Kun farkut puristavat ja kenkä hiertää, yhdellä jos toisella käy mielessä, että mitä jos kulkisi vain verkkareissa ja lenkkareissa. Mutta eihän se käy päinsä, sillä ainakin välillä pitäisi myös näyttää edustavalta.

Kirurgi Michael A. Gleiber kirjoittaa The Huffington Postin blogissaan, että etenkin naiset maksavat nykyään kovan hinnan muodikkuudestaan – kukkaroidensa lisäksi terveydellään. Nämä ovat Gleiberin mukaan pahimmat ongelmakohdat:

1. Liian suuri laukku

Laukussa kulkee mukana kaikki tarpeellinen, mikä saattaa joskus tarkoittaa melkoista kilomäärää romua. On tablettia, tietokonetta, kalenteri, päivän lehdet ja jumppavaatteet. Paljon painoa toisella puolella kehoa aiheuttaa helposti niska- ja hartiakipuja, jos tavaroita tulee kanniskeltua usein tai pitkiä aikoja.

Kirurgin mielestä paras valinta on laukku, jonka hihna kulkee ristiin toiselta olalta toisen puolen lantiolle. Tällöin paino jakautuu tasaisemmin. Laukkua kantavaa olkaa kannattaa myös vaihdella säännöllisesti. Tästä jutusta löydät lisää vinkkejä ergonomisempaan käsilaukkuelämään: Painaako käsilaukku? Näin vältät selkäsäryt

2. Korkeat korot

Sattuuko korkkareilla kävely jalkoihin? Silloin syntyy todennäköisesti myös jonkinlaista vahinkoa. Jalkakipujen lisäksi korkeista koroista voi aiheutua myös selkä- ja niskasärkyjä, kun korot muuttavat kehon painopistettä. Selkä saattaa kaareutua liikaa, jolloin polvet, lantio ja alaselkä rasittuvat.

Alle viiden sentin koroissa kävely on turvallisinta, mutta Gleiber antaa luvan käyttää korkeampiakin korkoja – kunhan välissä käyttää myös matalia kenkiä. Esimerkiksi työmatkan voi kävellä lenkkareissa ja vaihtaa korkoihin vasta perillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että täysin littanatkaan kengät eivät ole välttämättä hyväksi, jos kärsii kantapääkipua aiheuttavasta plantaarifaskiitista.

3. Pilliäkin pillimmät farkut

Pillifarkut kuuluvat monen naisen perusvaatteisiin, mutta ihonmyötäisetkään housut eivät saisi olla liian tiukat. Epämukavuuden lisäksi kireääkin kireämmät housut saattavat vahingoittaa reiden ulkopinnan hermoja. Puutuminen, kipu ja pistely kertovat siitä, että jokin on vialla. Riski kasvaa entisestään, jos pillifarkut yhdistää superkorkeisiin korkkareihin.

4. Miesten lompakot

Miesten terveysriskiksi kirurgi puolestaan mainitsee lompakon säilyttämisen takataskussa. Kun koko päivän istuu paksu, kova palikka toisen kankkunsa alla, lantion vinous saattaa aiheuttaa kroonista kipua selässä, lantiossa ja hartioissa. Lompakko saattaa painaa myös hermoa, mikä voi aiheuttaa jalkakipua ja tunnottomuutta. Istuessa lompakko kannattaa siis poistaa perstaskusta.

Lue myös:

Muotitoimittajan vinkit: Näin yhdistät sukat ja terveyssandaalit

Muotoilevat alusvaatteet saattavat aiheuttaa jopa syöpää

Pillifarkut poistuvat pian muodista