Syksyn saappaat ja nilkkurit ovat nyt nostalgisen leikkisiä, huikean korkeita sekä herkullisen värikkäitä.
 
 
 

Kuva Jouni Harala, tuotekuvat Pekka Järveläinen ja valmistajat

Kengät lainaavat nyt vaikutteensa 60- ja 70-luvulta. Korkeiden tolppakorkojen lisäksi katukuvassa nähdään myös maltillisia, muutaman sentin korkuisia korkoja sekä kiilakorkoja. Saappaiden varretkin nousevat korkealle, myös yli polven.

Kirkkaita värejä ja erilaisia materiaaleja yhdistellään estottomasti, ja kengät kuorrutetaan kirjailuilla ja brodeerauksilla. Pehmeää mokkanahkaa kompataan kiiltävän tai kulutetun nahan kanssa, ja neulokset, hapsut sekä karvasomisteet yllättävät kevyissäkin kengissä.

Kauden ykkössävyt ovat ruskea, punainen, sinapinkeltainen ja tumma luumu, ja niiden rinnalle ponnahtavat mustalla maustetut turkoosin ja petrolinsinisen sävyt. Myös klassinen musta pitää pintansa.

Pääkuvassa: Hopeansävyisen käsikorun sisällä kiertää oranssi tehostenauha, 3,95 €, Lindex.
Lakkapintaisessa keinonahkalaukussa on syksyiset sävyt, 45 €, Friis & Company.
Peittävät sukkahousut, 9,95 €, Vogue Colore.
Rypytetty varsi ja kiilakorko tuovat mokkasaappaisiin asennetta, 108 €, Camilla Norrback.
Pitkissä keinomokkasaappaissa on kapea korko, 64,90 €, Dinsko. Kenkäasustepakkaus, 17 €, Art.
Pilviä hipovien mokkasaappaiden varressa on joustoresori, 240 €, Tosca Blu Shoes.
Kirjekuorilaukun läppää koristaa kevyt käärmekuosi, 94,90 €, Maanii by Adax.
Punaisissa nahkasaappaissa on tehostetikkaukset ja nappisomisteet, 179 €, Art.

Vasemmalta: Simppeleissä keinomokkasaappaissa on maltillinen tolppakorko, 59,90 €, Dinsko.
Solkisomisteet piristävät, 119,90 €, Dinsko.
Jalkapöydän päällä keikkuu koriste, 460 €, Minna Parikka.
Lämminvuoriset kiilakorkosaappaat sopivat viileneviin iltoihin, 195 €, Marc O’ Polo.
Resorisomiste ja solkiremmi koristavat matalakantaisten nahkasaappaiden vartta, 240 €, Tosca Blu Shoes.

Tikkaukset ja punainen tupsu sopivat saappaisiin kuin nenä päähän, 199 €, El Naturalista.
Rypytetty varsi ja kumikorko antavat nahkasaappaille rennon ilmeen, 199 €, El Naturalista.
Konjakinsävyisissä nahkasaappaissa on rei’itetyt yksityiskohdat, 205 €, Clarks.
Nahkasaappaita koristaa muhkea villakangasvarsi, 199 €, El Naturalista.
Nahkaosat suojaavat mokkanahkasaappaiden kärkiä, 185 €, Tosca Blu Shoes.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.