Vaikka kesäpuvustosi koostuisi perusvaatteissa, niissä saa olla väriä. Kuva: Shutterstock
Vaikka kesäpuvustosi koostuisi perusvaatteissa, niissä saa olla väriä. Kuva: Shutterstock

Kesäpukeutumisesta tulee helppoa, kun karsit vaatevalikoimasi muutamaan lemppariin.

Tee tästä kesästä elämäsi helpoin – ainakin pukeutumisen osalta. Olit sitten kotona tai reissussa, tiukasti rajattu vaatevarasto tekee pukeutumisesta helppoa.

Näiden klassikoiden lisäksi tarvitset parit suosikkikenkäsi, huivin tai kaksi sekä sateenvarjon. Jos lomailet aurinkoisilla seuduilla, hellehattu saattaa osoittautua hyväksi hankinnaksi.

Ja jos kesätyylisi perustuu erilaisiin mekkoihin, kukaan ei kiellä korvaamasta kaikkia listan housuja hulmuavilla helmoilla.

1. Maksimekko

Maksimekko on täydellinen kesävaate, koska se suojaa niin paahteelta kuin hyönteisiltäkin. Se myös lämmittää minihametta tehokkaammin loppukesän viileinä iltoina, kun harteille pukee neuleen.

 


Maksimekon juju on kerroksellisuudessa, 49,99 €, Esprit.

 

2. Polvipituinen hame

Valitse malli, joka sopii niin töihin kuin epävirallisempiin juhliinkin. Hulluttele väreillä tai kuvioilla, jos siltä tuntuu.

 


A-linjainen puuvillahame, 59,95 €, Closet / Zalando.fi.

 

3. T-paita

Pellava on hyvä kesäpaitamateriaali, koska se hengittää ja kuivuu nopeasti. Sen luonnostaan hieman epätasainen pinta myös näyttää hyvältä.

 


Ohut t-paita pellavaa, 29 €, COS.

 

4. Puuvillatoppi

Hihaton toppi sopii aurinkoisiin päiviin sekä aluspaidaksi. Simppeli puuvillatoppi on kaikkein paras valinta.

 


Raidallisen topin yksityiskohtana on pääntien nyöritys, 14,99 €, H&M.

 

5. Tunika tai pusero

Jos lomailet ulkomailla, uskonnollisissa paikoissa vierailuun kannattaa varautua tarpeeksi peittävällä vaatteella. Kevyt tunika suojaa myös ihoa, kun koet jo saaneesi tarpeeksi aurinkoa.

 


Noa Noan uviollinen puuvillatunika peittää sopivasti, 54,95 €, Ellos.fi.

 

6. Sortsit

Sortsit ovat ehdoton vaatevalinta aktiivisimpina päivinä, esimerkiksi pyöräillessä. Siistejä kesäsortseja voi käyttää melkein missä vain.

 


Väljät laskossortsit ovat trendikkäästi valkoiset, 39,95 €, Zara.

 

7. Polvipituinen mekko

Valitse malli, joka sopii mahdollisimman moneen – ei siis mitään liian fiiniä, tosin ei liian rentoakaan. Mekon juhlavuusastetta voit muutella asusteiden avulla.

 


Kuviollinen mekko, 79,95 €, Selected.

 

8. Kesähousut

Leveälahkeiset mallit ovat nyt muodikkaita, joten fiilistele kesää ilmavissa lahkeissa. Valitse joko täyspitkät tai vajaamittaiset.

 


Pellavahousuissa on mukava joustovyötärö, 39,95 €, Zara.

 

9. Farkut

Suomen kesässä joutuu välillä turvautumaan myös lämpimämpiin vaatteisiin. Farkut sopivat moneen, joten ne kannattaa pitää mukana myös kesäpuvustossa.

 


Nilkkapituiset, vaaleat farkut, 69,95 €, Selected.

 

10. Kevyt takki, kuten trenssi tai parka

Takkivalinnoissa kannattaa luottaa klassikkoon. Trenssi on naisellinen, parka sporttisempi vaihtoehto.

 


Vuoriton trenssi, 69,99 €, H&M.

 

11. Collegepaita

Sporttimuoti on edelleen pinnalla, joten collegepaitoja voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Farkut tai sortsit muodostavat collegen kanssa rennon asun, kun taas kesähameelle sporttinen paita tuo kivaa kontrastia.

 


Collegepaitaa koristaa metallinsävyinen kuvio, 29,95 €, Cross Jeanswear / Zalando.fi.

 

12. Neuletakki

Kun takki on liikaa, mutta pelkässä t-paidassa ei tarkene. Voit korvata neuletakin myös lyhyellä farkkutakilla, jos se tuntuu enemmän tyyliseltäsi.

 


Skarppi neuletakki suljetaan vetoketjulla, 39,99 €, Mango.

 

Lue myös:

Näillä vaatekikoilla saat itsellesi pidemmät kesäsääret

Näin stailaat hiuksesi rannalle – 7 helppoa kampausta

Tämä festarivaatteiden klassikko sopii tyyliin kuin tyyliin

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?

Gugguun vaatteet saivat asiakkaat ottamaan juoksuaskelia.

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.