Nyt kietoudutaan pehmeisiin kerroksiin, pujotetaan kädet muhviin ja heitetään reppu ­selkään. Poimi yllesi syksyn ihanimmat trendit!

1. Kuvioita sikin sokin

Vaatteiden kuosit ovat niin hypnoottisia, ettei silmiä meinaa saada niistä irti. Geometriset kuviot loistavat kirkkaina, jopa neonväreissä. Unohda värien ja kuosien yhdistelysäännöt, sillä villeimmätkin kuvioparit ovat nyt sallittuja. Jos kuosien sekamelska hirvittää, rauhoita kokonaisuus harmaalla. Testaa myös kahden kirkkaan värin yhdistelmää, sillä suuret väripinnat ovat yksi syksyn avaintrendeistä.

2. Eriparikorvikset

Parempi yksi näyttävä kuin kaksi vaatimatonta! Jos toisessa korviksessa on kokoa, toiseen korvaan riittää pikkuruinen nappikorvakoru. Pinnalla ovat erityisesti pitkät ja graafisen muotoiset korut.

Pidempi korvis hipoo olkapäätä. Epäsymmetrinen korvakorupari, 9,95 €, Zara.

3. Väljät muodot

Siluetti väljenee syksyä kohden. Vyötärö ja helma putoavat alemmas, ja vaatteita kerrostetaan ronskilla asenteella. Housujen ja bleiserien mallit ovat rennon huolettomia. Jos vedät yllesi kevyen hamosen, yhdistä sen vastapariksi muhkea neule. Takitkin ovat aiempaa väljempiä, joten vaatekerrokset mahtuvat niiden alle. Vinkki! Kokeile polvimittaista hametta lantiolle ulottuvan neuleen kanssa tai pue mekon alle housut.

Kaulakorut ovat simppeleitä ja lyhkäisiä. Pallosomisteinen ­koru, 14,95 €, Lindex.

4. Laatua & klassikoita

Stylisti Milla Muurimäki kannustaa kokeilemaan tänä syksynä jakkupukua:

"Suosikkini sesongin tyyleistä on ehdottomasti niin sanottu normcore. Ideana on pukeutua laadukkaisiin vaatteisiin, joiden ostopaikka ei näy päällepäin. Vaatteet ovat klassisia ja ikuisesti käyttökelpoisia. Alkuun kannattaa käydä läpi sekä oma että miehen vaatekaappi, joista voi löytyä klassikoita kuten jakkupuku, villakangastakki ja miesten villakangashousut. Moni arastelee jakkupukua sen bisneshenkisyyden vuoksi, mutta jakun alle voi pukea vaikka t-paidan. Myös hiukset ja meikki tekevät­ paljon."

5. Kätevä emäntä

Syksyn asusteissa hyödyllisyys pesee epäkäytännöllisyyden kuusi nolla. Asusteista löytyy jos jonkinlaista taskua ja nippeliä. Tekniseltä näyttävä laukku on kauden must, ja tyylikkäitä reppujakin löytyy nyt enemmän kuin pitkiin aikoihin! Tavaroita ei tarvitse enää penkoa kesäkassin pohjalta, kun kaikelle on oma lokeronsa.

Jämäkkää laukkua voi kantaa joko olalla tai kädessä, 45,95 €, Zara. Laatikkomainen reppu, 28,15 €, New Look / Asos.

6. Twiggyn tyyliin

Muotinäytöskuvista ei voi olla bongaamatta vahvoja 60-luvun vaikutteita: minimittaisia helmoja, siroja­ saappaita ja tummiksi meikattuja silmiä. Mallia voi katsoa vaikka vuosikymmenen huippumallilta Twiggyltä.

Graafisesti kuvioitu neulepaita, 49,95 €, puetaan saman sarjan hameen, 34,95 €, pariksi, Vila.

7. Samaa paria

Aamuista tuli juuri huomattavasti helpompia, sillä asun ylä- ja alaosa saavat mieluusti olla samaa kuosia. Simppelikin hame ja paita näyttävät asteen skarpimmilta, kun niitä koristaa kiinnostava kuviointi.

8. Vain heppa puuttuu

Naisellinen mekko asustetaan lännenmiehiltä lainatulla hatulla tai cowboy-henkisillä kengillä.

Cowboy-hattuja kannattaa metsästää nettikaupoista. Villahatun lierin voi muotoilla mieleisekseen, 44 €, Jaxon Hats. Lehmityttöhenkiset nilkkurit,
204 €, Vivienne Westwood For Melissa.

9. Valmiina jääkauteen

Saavatkohan muotisuunnittelijat ensi talven sääennusteet jo etukäteen? Yksi toisensa jälkeen on marssittanut catwalkille jättikokoisia jumppereita ja päästä varpaisiin ulottuvilla ohuilla neulekerroksilla kuorrutettuja malleja. Pitkät, paksut huivit ja poolokaulukset kuuluvat myös asiaan – kylmästä hytiseminen ei ole tänäkään syksynä in.

10. Muhvin paluu

Kauden hupaisin käsienlämmitin on muhvi eli käsipuuhka. Malli voi olla takkiin kiinnitetty, kaulahihnallinen tai eräänlainen laukun korvike. Kädet sisäänsä vangitseva asuste ei ole käytännöllisyyden huipentuma, mutta näppärä ompelee omaansa läpinäkyvän kurkistusikkunan. Näin puhelimen räpläily onnistuu pakkasellakin!

Muista myös nämä:

 • Sporttinen rentous
 • Lintukuviot
 • Punainen on uusi sininen
 • Syyspastellit
 • Ruutukuviot
 • Omatekoisen näköiset neuleet

Lue myös:

Neljä syksyn tyylikkäintä hametta – ja näin puet ne

Ennustamme: tämä 90-luvun trendi on kohta taas huippumuotia

Tätä vaatetta on turha tyrmätä – 10 muodikasta haalariasua

Laki astuu voimaan vuonna 2019.

San Franciscon kaupunki aikoo kieltää turkisten myynnin. Fox Newsin mukaan laki astuu voimaan vuoden 2019 alussa, ja kauppiaiden on myytävä varastonsa tyhjiksi vuoteen 2020 mennessä. Kielto koskee turkisvaatteiden lisäksi kaikkia tuotteita, joissa on aitoa turkista – myös esimerkiksi avaimenperiä ja tupsupipoja. Uuden lain myötä San Franciscosta tulee Yhdysvaltojen suurin kaupunki, joka kieltää turkikset.

– Yli 50 miljoonaa eläintä tapetaan joka vuosi ympäri maailmaa muotiteollisuuden takia, kiellon puolesta puhunut Katy Tang perustelee San Francisco Examiner -sivustolla.

Kaikki kaupungin yrittäjät eivät ole olleet tyytyväisiä päätökseen, mutta eläinsuojelujärjestöt ovat luonnollisesti ilahtuneita päätöksestä. Myös Suomen Oikeutta eläimille -järjestö on tyytyväinen linjaukseen.

– Turkistarhaus tuottaa eläimille valtavasti kärsimystä. Siitä, että tällaisen toiminnan annetaan jatkua Suomessa, on tulossa Suomelle vakava imagohaitta, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä kommentoi järjestön Facebook-sivuilla.

Kevään ihanimmat muotiostokset voi tehdä myös netissä. Poimimme kiinnostavimmat nettikaupat ja parhaat vinkit vaatteiden verkko-ostamiseen.

Kauneinkin netistä hankittu vaate on hyödytön, jos se paljastuu vääränkokoiseksi tai materiaali ei miellytä. Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan (Atena) tekijä, tietokirjailija Rinna Saramäki antaa täsmävinkit onnistuneisiin klikkausostoksiin.

 1. Katso kuvia. Suosi kauppoja, joissa vaate on kuvattu myös tasokuvana, ei pelkästään mallin päällä. Niin sen muodon näkee parhaiten. Myös kuvien zoomausmahdollisuus on tärkeä: parhaimmillaan materiaalista ja ompeleista saa hyvän käsityksen niiden avulla. 
 2. Vaadi tietoa. Kaikki nettikaupat eivät kerro esimerkiksi vaatteiden materiaaleista juuri mitään. Lisäksi vaatemerkin oma kokotaulukko on tärkeä: pelkät ylimalkaiset S- ja M-kokomerkinnät eivät kerro paljoakaan. Suosi kauppoja, joissa annetaan tietoa.
 3. Chattaa. Monilla nettikaupoilla on livechattimahdollisuus asiakaspalvelijan kanssa, joten käytä sitä ennen ostopäätöstä. Saat helposti lisätietoa vaatteesta ja parhaassa tapauksessa säästyt turhalta palautusrumbalta.

Poimimme kahdeksan kiinnostavaa nettikauppaa, joista löytyy vaatteita moneen makuun. Klikkaa ja tutustu!

Ekomuotia:

Mayamiko

1. Räikeä printti herättää aamu-unisen, 82 €. 2. Jos kirkkaat värit pelottavat, kesytä villi bleiseri, 82 €, valkoisella paidalla. 3. Upea printtihaalari ei kaipaa asusteita, 102 €.
1. Räikeä printti herättää aamu-unisen, 82 €. 2. Jos kirkkaat värit pelottavat, kesytä villi bleiseri, 82 €, valkoisella paidalla. 3. Upea printtihaalari ei kaipaa asusteita, 102 €.

Mistä: Vaatteet valmistetaan Malawissa, mutta toimitetaan Englannista.

Mitä: Värikkäitä vaatteita.

Miksi: Jos kaipaat kaappiisi kaunista ja värikästä printtimekkoa, Mayamikosta kyllä löytyy. Afrikassa paljon matkustellut Paola Masperi päätti perustaa merkin tukeakseen paikallista käsityötä. Kankaat ovat joko paikallisesti tuotettuja tai naapurimaista hankittuja, ja yritys käyttää vaatteissaan orgaanista puuvillaa.

www.mayamiko.com

MUD Jeans

1. Tummanharmaa on uusi musta, 98 €. 1. Klassinen suora malli on farkkumalleista käytännöllisin, 98 €. 3. Rennot poikaystävä-farkut ovat parhaimmillaan nilkoista käärittynä, 98 €. 
1. Tummanharmaa on uusi musta, 98 €. 1. Klassinen suora malli on farkkumalleista käytännöllisin, 98 €. 3. Rennot poikaystävä-farkut ovat parhaimmillaan nilkoista käärittynä, 98 €. 

Mistä: Alankomaista.

Mitä: Ekologisesti valmistettuja farkkuja.

Miksi: Merkin perustaja Bert van Son työskenteli 30 vuotta muotialalla ja näki, miten epäekologista farkkujen valmistaminen on. Hän kehitti ”Lease a Jeans”-konseptin, jossa asiakas maksaa farkuistaan 7,50 €/kk vuoden ajan, jonka jälkeen hän saa valita, pitääkö ne, vaihtaako uusiin vai antaako ne kierrätykseen.

www.mudjeans.eu

Pluskokoja:

Pink Clove

1. Elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta onneksi voi aina ostaa ruusupöksyt, 22 €. 2. Sinivalkoraidallinen mekko on seilorityylin kulmakivi, 22 €. 3. Urheilutyyli täydentyy tällä puserolla, 18 €. 4. Piristä arkimekkoasi kukkasilla, 27 €.
1. Elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta onneksi voi aina ostaa ruusupöksyt, 22 €. 2. Sinivalkoraidallinen mekko on seilorityylin kulmakivi, 22 €. 3. Urheilutyyli täydentyy tällä puserolla, 18 €. 4. Piristä arkimekkoasi kukkasilla, 27 €.

Mistä: Englannista.

Mitä: Edullisia naisten vaatteita koissa 44–56.

Miksi: Pink Clovea voisi kutsua kurvikkaiden naisten ostosparatiisiksi. Edulliset hinnat ja kattava valikoima todistavat, että plus-koko ei tarkoita tyylistä tai budjetista luopumista. Tarjolla on kauniita ja käytännöllisiä juhlamekkoja, simppeleitä perustuotteita sekä kuumimpia trendivaatteita.

www.pinkclove.co.uk

Suomalaista designia:

Kude

1. Parita tunika pillifarkkujen ja korkojen kanssa, 79 €. 2. T-paitamekko laskeutuu kauniisti jokaisella vartalotyypillä, 66 €. 3. Vyön avulla voit muuttaa jakun ulkomuotoa, 109 €.
1. Parita tunika pillifarkkujen ja korkojen kanssa, 79 €. 2. T-paitamekko laskeutuu kauniisti jokaisella vartalotyypillä, 66 €. 3. Vyön avulla voit muuttaa jakun ulkomuotoa, 109 €.

Mistä: Suomesta.

Mitä: Perusvaatteita kurvikkaille naisille.

Miksi: Suomalaismerkki Kude valmistaa tuotteensa ekologisesti Suomessa ja Virossa. Merkin perustaja Outi Pakarinen haluaa luoda vaatteita nimenomaan kurvikkaille naisille, oli kyseessä sitten S- tai XXXL-kokoinen. Täältä löytyy luottovaatteita, jotka kestävät aikaa niin materiaalin kuin leikkauksenkin suhteen.

www.kude.fi

Weecos

1. Graafinen tunika näyttää hyvältä mustien legginsien kanssa, 59 €, Neulomo. 2. Geometrisessä mekossa on sivutaskut, 85 €, Papu. 3. Kirjekuorilaukku on valmistettu huovutetusta lampaanvillasta, 45 €, Ruoko Design. 
1. Graafinen tunika näyttää hyvältä mustien legginsien kanssa, 59 €, Neulomo. 2. Geometrisessä mekossa on sivutaskut, 85 €, Papu. 3. Kirjekuorilaukku on valmistettu huovutetusta lampaanvillasta, 45 €, Ruoko Design. 

Mistä: Suomesta.

Mitä: Kotimaista ekodesignia.

Miksi: Ystävykset Hanna Lusila ja Anna Kurkela perustivat Weecosin, joka on koti kymmenille suomalaisille brändeille. Ne kaikki noudattavat ekologisia arvoja. Täältä löydät muun muassa Papun mukavat mekot ja legginsit sekä Neulomon tyylikkäät printit, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

www.weecos.com

Aikuiselle naiselle:

So Sensational

1. Rypytetty kukkamekko laskeutuu kauniisti, 89,95 €, Kaffe. 2. Haalari on täydellinen työunivormu, 149, 95 €, French Connection. 3. Kellohameessa on retromeininkiä, 96 €, Boden. 4. Kerroksittainen kaulus on puseron juju, 62 €, Boden. 5. Hempeä haalari sopii juhliin silkkihuivin kanssa, 145 €, Coast. 6. Korkokengät kuin aurinko, 32,95 €, Glamorous.
1. Rypytetty kukkamekko laskeutuu kauniisti, 89,95 €, Kaffe. 2. Haalari on täydellinen työunivormu, 149, 95 €, French Connection. 3. Kellohameessa on retromeininkiä, 96 €, Boden. 4. Kerroksittainen kaulus on puseron juju, 62 €, Boden. 5. Hempeä haalari sopii juhliin silkkihuivin kanssa, 145 €, Coast. 6. Korkokengät kuin aurinko, 32,95 €, Glamorous.

Mistä: Englannista.

Mitä: Muotia 50+ naisille.

Miksi: Kuusissakymmenissään olevat brittiläiset Jan Shure ja Cyndy Lessing rakastavat muotia, mutta löysivät harvoin etsimäänsä yhdestä paikasta. He päättivät perustaa nettikaupan, josta löytyy sekä juhla- että arkivaatteita vanhemmille naisille. Kauppa tarjoaa tuotteita tunnetuilta brändeiltä, kuten Marks&Spencerilta ja Gantilta, mutta tukee myös pienempiä putiikkeja.

www.sosensational.co.uk

Trendejä etsiville:

PUF Design Market

1. Midi-hameessa on kultaisia käärmeitä, 99 €, Jatuli. 2. Collegepaita julistaa tärkeää sanomaa, 109 €, Uhana Design. 3. Puiset korvakorut muistuttavat Pac-Man-pelin haamuja, 25 €, Maanantaimalli.
1. Midi-hameessa on kultaisia käärmeitä, 99 €, Jatuli. 2. Collegepaita julistaa tärkeää sanomaa, 109 €, Uhana Design. 3. Puiset korvakorut muistuttavat Pac-Man-pelin haamuja, 25 €, Maanantaimalli.

Mistä: Suomesta.

Mitä: Vaihtuva valikoima suomalaisia merkkejä.

Miksi: Jos haluat löytää suomalaisen muodin uusia nimiä sekä shoppailla vanhoja lemppareitasi, suuntaa kohti PUF Design Marketia. Sen sivuilla asustelee muun muassa katumuotityylinen Uhana Design sekä Maanantaimalli, jonka puukorut ovat käsintehtyjä. Valikoima vaihtuu kuukausittain, joten jokainen klikkaus sivulle on kuin seikkailu.

www.pufdesignmarket.com

NA-KD

2. Hapsutettu reuna tuo farkkukankaiseen kimonoon asennetta, 66,95 €.
2. Hapsutettu reuna tuo farkkukankaiseen kimonoon asennetta, 66,95 €.

Mistä: Ruotsista.

Mitä: Pinnalla olevia trendejä.

Miksi: Jarno Vanhatapio on konkari nettikauppojen suhteen – hänen ansioluettelostaan löytyy muun muassa Nelly.comin lanseeraus. Vanhatapion uusin projektin on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista naistenmuotikaupoista verkossa. Kauppa myy sekä omia että muiden yritysten tuotteita. Jos etsit säväyttäviä mutta edullisia vaatteita, NA-KD on sinua varten.

www.na-kd.com