Nyt kietoudutaan pehmeisiin kerroksiin, pujotetaan kädet muhviin ja heitetään reppu ­selkään. Poimi yllesi syksyn ihanimmat trendit!

1. Kuvioita sikin sokin

Vaatteiden kuosit ovat niin hypnoottisia, ettei silmiä meinaa saada niistä irti. Geometriset kuviot loistavat kirkkaina, jopa neonväreissä. Unohda värien ja kuosien yhdistelysäännöt, sillä villeimmätkin kuvioparit ovat nyt sallittuja. Jos kuosien sekamelska hirvittää, rauhoita kokonaisuus harmaalla. Testaa myös kahden kirkkaan värin yhdistelmää, sillä suuret väripinnat ovat yksi syksyn avaintrendeistä.

2. Eriparikorvikset

Parempi yksi näyttävä kuin kaksi vaatimatonta! Jos toisessa korviksessa on kokoa, toiseen korvaan riittää pikkuruinen nappikorvakoru. Pinnalla ovat erityisesti pitkät ja graafisen muotoiset korut.

Pidempi korvis hipoo olkapäätä. Epäsymmetrinen korvakorupari, 9,95 €, Zara.

3. Väljät muodot

Siluetti väljenee syksyä kohden. Vyötärö ja helma putoavat alemmas, ja vaatteita kerrostetaan ronskilla asenteella. Housujen ja bleiserien mallit ovat rennon huolettomia. Jos vedät yllesi kevyen hamosen, yhdistä sen vastapariksi muhkea neule. Takitkin ovat aiempaa väljempiä, joten vaatekerrokset mahtuvat niiden alle. Vinkki! Kokeile polvimittaista hametta lantiolle ulottuvan neuleen kanssa tai pue mekon alle housut.

Kaulakorut ovat simppeleitä ja lyhkäisiä. Pallosomisteinen ­koru, 14,95 €, Lindex.

4. Laatua & klassikoita

Stylisti Milla Muurimäki kannustaa kokeilemaan tänä syksynä jakkupukua:

"Suosikkini sesongin tyyleistä on ehdottomasti niin sanottu normcore. Ideana on pukeutua laadukkaisiin vaatteisiin, joiden ostopaikka ei näy päällepäin. Vaatteet ovat klassisia ja ikuisesti käyttökelpoisia. Alkuun kannattaa käydä läpi sekä oma että miehen vaatekaappi, joista voi löytyä klassikoita kuten jakkupuku, villakangastakki ja miesten villakangashousut. Moni arastelee jakkupukua sen bisneshenkisyyden vuoksi, mutta jakun alle voi pukea vaikka t-paidan. Myös hiukset ja meikki tekevät­ paljon."

5. Kätevä emäntä

Syksyn asusteissa hyödyllisyys pesee epäkäytännöllisyyden kuusi nolla. Asusteista löytyy jos jonkinlaista taskua ja nippeliä. Tekniseltä näyttävä laukku on kauden must, ja tyylikkäitä reppujakin löytyy nyt enemmän kuin pitkiin aikoihin! Tavaroita ei tarvitse enää penkoa kesäkassin pohjalta, kun kaikelle on oma lokeronsa.

Jämäkkää laukkua voi kantaa joko olalla tai kädessä, 45,95 €, Zara. Laatikkomainen reppu, 28,15 €, New Look / Asos.

6. Twiggyn tyyliin

Muotinäytöskuvista ei voi olla bongaamatta vahvoja 60-luvun vaikutteita: minimittaisia helmoja, siroja­ saappaita ja tummiksi meikattuja silmiä. Mallia voi katsoa vaikka vuosikymmenen huippumallilta Twiggyltä.

Graafisesti kuvioitu neulepaita, 49,95 €, puetaan saman sarjan hameen, 34,95 €, pariksi, Vila.

7. Samaa paria

Aamuista tuli juuri huomattavasti helpompia, sillä asun ylä- ja alaosa saavat mieluusti olla samaa kuosia. Simppelikin hame ja paita näyttävät asteen skarpimmilta, kun niitä koristaa kiinnostava kuviointi.

8. Vain heppa puuttuu

Naisellinen mekko asustetaan lännenmiehiltä lainatulla hatulla tai cowboy-henkisillä kengillä.

Cowboy-hattuja kannattaa metsästää nettikaupoista. Villahatun lierin voi muotoilla mieleisekseen, 44 €, Jaxon Hats. Lehmityttöhenkiset nilkkurit,
204 €, Vivienne Westwood For Melissa.

9. Valmiina jääkauteen

Saavatkohan muotisuunnittelijat ensi talven sääennusteet jo etukäteen? Yksi toisensa jälkeen on marssittanut catwalkille jättikokoisia jumppereita ja päästä varpaisiin ulottuvilla ohuilla neulekerroksilla kuorrutettuja malleja. Pitkät, paksut huivit ja poolokaulukset kuuluvat myös asiaan – kylmästä hytiseminen ei ole tänäkään syksynä in.

10. Muhvin paluu

Kauden hupaisin käsienlämmitin on muhvi eli käsipuuhka. Malli voi olla takkiin kiinnitetty, kaulahihnallinen tai eräänlainen laukun korvike. Kädet sisäänsä vangitseva asuste ei ole käytännöllisyyden huipentuma, mutta näppärä ompelee omaansa läpinäkyvän kurkistusikkunan. Näin puhelimen räpläily onnistuu pakkasellakin!

Muista myös nämä:

 • Sporttinen rentous
 • Lintukuviot
 • Punainen on uusi sininen
 • Syyspastellit
 • Ruutukuviot
 • Omatekoisen näköiset neuleet

Lue myös:

Neljä syksyn tyylikkäintä hametta – ja näin puet ne

Ennustamme: tämä 90-luvun trendi on kohta taas huippumuotia

Tätä vaatetta on turha tyrmätä – 10 muodikasta haalariasua

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

 1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
 2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
 3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
 4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
 5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
 6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
 7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
 8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.