Dramaattinen ruusu­kuosi sopii loppukesään. Mekko, 129,95 €, In Wear. Helmikorvakorut, 3,95 €, ja muhkea rannekorusetti, 
12,95 €, Pieces.  Tyyli: Elina Lundström Kuva: Jouni Harala
Dramaattinen ruusu­kuosi sopii loppukesään. Mekko, 129,95 €, In Wear. Helmikorvakorut, 3,95 €, ja muhkea rannekorusetti, 12,95 €, Pieces. Tyyli: Elina Lundström Kuva: Jouni Harala

Loppukesän paras mekko-ostos on sellainen, jota voi käyttää myös syksyllä.

Kesän lämpö hellii vielä, mutta taustalla siintää jo ajatus syksystä. Täydellinen vaate loppukesään on mekko, jonka käyttöä voi jatkaa vielä iltojen pimennyttyä ja säiden viilennyttyäkin.

Syksyllä mekon alle puetaan polvisukat tai sukkahousut ja päälle neuletakki. Myös kengillä asu muuttuu helposti kesäisestä syksyn viimaan soveltuvaksi – nilkkurit kaivetaan kaapista, kun varpaat eivät enää tarkene sandaaleissa.

Perusvärien loistetta

Keltaisessa mekossa on tänä syksynä trendikkäitä 60-luvun vaikutteita, 34,90 €, Indiska. Väljä, holkkihihainen mekko näyttää hyvältä niin auringonpaisteessa kuin toimiston uumenissakin, 49,99 €, H&M. Kuviointi kääntää katseet punaiseen mekkoon, 199,95 €, Dagmar/Nelly.com.

Simppeliä harmaata

Harmaa on yksi tulevan syksyn suosituimmista väreistä, mutta sopii se loppukesäänkin. Yksinkertaisessa trikoomekossa on mukava olla. T-paitamekko, jossa rypytys vyötäröllä, 49,95 €, Selected. Sisustuksen kuuma kivi marmori ihastuttaa myös vaatteissa. Mekko, 59 €, EDC by Esprit / Boozt.com. Vino leikkaus tekee harmaasta mekosta kiinnostavan, 39,95 €, Lindex.

Uudet kuviot

Klassinen pallokuosi toimii ympäri vuoden. Mekko, jossa läpinäkyvät hihat, Lindex Holly & Whyte, 19,95 €. Syksyn tulon tunnistaa ruutukuosista. Naruolkaiminen mekko päivittyy syksyyn, kun olkapäiden peitoksi heittää pörröisen neuletakin, 24,95 €, Gina Tricot. Syksymmällä valkoisen seuraksi voi yhdistää vaikka harmaata. Mekko, 54,95 €, Vila.

Lue myös:

Nyt saavat helmat hulmuta – tähdet näyttävät mallia

Kesähepenet saavat nyt parikseen­ pörröisen liivin

Nyt saa vilauttaa rintsikoita! Julkkikset näyttävät mallia

Kuvat: MV-Photos ja valmistajat

 

Muotisuunnittelija Diane von Furstenberg loi 1970-luvulla kuuluisan kietaisumekon. Vuosikymmenen tyyli-ikoni suosi värikkäitä printtimekkoja, joita nähtiin myös brändin tämän syksyn mallistossa.

  1. Puisissa korvakoruissa on hippimeininkiä, 32 €, Aarikka.
  2. Kimonomainen takki sopii myös juhliin, 79,95€, Zara.
  3. Jakardikangas vie ajatukset barokkiin, mutta hihansuut kielivät nykyajasta, 175 €, &Other Stories.
  4. Chelsea-bootsit toimivat joka tilanteessa, 99,99 €, Selected Femme.
  5. Mekko muistuttaa Joutsenlammesta, 49,95 €, Ellos.
  6. Meripihkan ja mustan kahvin liitto toimii, 110 €, &Other Stories.
  7. Matalakorkoiset avokkaat ilahduttavat jalkoja, 49,95 €, Ellos.
  8. Printtihousut ovat oiva vaihtoehto kietaisumekolle, 189 €, Joseph Ribkoff.

 

 

Mukavia pellavahousuja, pitkiä neuleita, matalia kenkiä... Menocore-trendi on enemmän kuin tervetullut.

Tätä on odotettu! Muoti on vihdoin kääntänyt katseensa nuorisosta keski-ikäisiin ja keski-iän ylittäneisiin naisiin. Nyt nuoretkin pukeutuvat väljään pellavaan, tunikoihin ja mukaviin kävelykenkiin. Pitkät neuleet ja puuhelmikaulakorut kiinnostavat alle nelikymppisiä. 

Trendin nimi on menocore – yhdistelmä tavistyyli normcorea ja menopaussia eli vaihdevuosia. Siitä ovat kirjoittaneet muun muassa Man Repeller ja Racked. Ensimmäinen mainitsee menocore-ikoneiksi esimerkiksi Lauren Huttonin, Whoopi Goldbergin ja Miuccia Pradan, toinen ihastelee Diane Keatonia erityisesti romanttisessa komediassa Jotain annettavaa.

Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters
Näyttelijät Whoopi Goldberg ja Lauren Hutton näyttävät menocore-mallia. Kuvat: Reuters

Tuulipukuja ja crocseja ei – ainakaan vielä – lasketa menocoreksi, mutta mukavuus on silti trendin ytimessä. 

”Tosi rentoa. Coolia niin, ettei tiedosta olevansa cool. Mieti viisikymppistä naista, joka ei välitä, mitä muut ajattelevat ja haluaa vain pukeutua äärimmäisen mukavasti,” Man Repellerin muodista vastaava toimituspäällikkö Harling Ross kuvailee menocorea.

Haave kivasta keski-iästä

Tavallaan on ihme, ettei menocore ole tullut jo aiemmin muotiin. Mukavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se vetoaa valtavaan joukkoon ihmisiä. Tavoitteena on tietyn hittivaatteen hankkimisen sijaan saavuttaa rennon itsevarma ja mukava fiilis.

Menocore-inspiraatiota voi hakea vaikka Goldie Hawnilta ja Diane Keatonilta, kuten tässä kuvassa.

Menocore ei ole mikä tahansa ohimenevä muotivillitys, vaan se kertoo paljon yhteiskunnallisesta tilanteesta. Menocore-esikuvat ovat rikkaita tai vähintään keskiluokkaisia naisia, jotka ovat saavuttaneet elämässään paljon ja joilla on nyt aikaa itselleen.

Kaksi- ja kolmekymppisten pätkätyösukupolvelle he edustavat unelmaa siitä, että suurin piirtein 50:een ikävuoteen mennessä työelämä ja muu elämä ovat asettuneet uomiinsa, ja epävarman säntäilyn sijaan voi keskittyä lomailemaan jollakin ihanalla, juuri sopivasti tuulisella rannalla pellavahattu päässä. 

Saksalaisen Grazia-lehden toimituksessa testattiin menocorea.