Tyylikkyys alkaa siitä, että tunnet itsesi. Kuva: Shutterstock
Tyylikkyys alkaa siitä, että tunnet itsesi. Kuva: Shutterstock

Ainakin nämä tyyliasiat pitäisi osata ratkaista.

Muotia aktiivisestikin seuraavalla menee välillä pää pyörälle trendeistä: pitikö niiden lahkeiden nyt olla kapeat vai leveät? Oliko sukkien käyttäminen sandaaleissa jälleen tyylikästä?

Trendejä tärkeämpää on kuitenkin oma, varma tyyli, joka löytyy vain kokeilemalla.

WhoWhatWear-sivusto listasi kymmenen asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää tyylistään viimeistään kolmikymppisenä. Neuvot kyllä pätevät iästä riippumatta.

1. Korkokengillä kävely

Vedä napa selkärankaan ja kuvittele, että huone on catwalkisi. Parhaiten korkkarikävelyn oppii, noh, kävelemällä, mutta vatsalihakset ovat myös tärkeässä osassa – pidä siis ne mielessäsi, niin et näytä bambilta heikoilla jäillä. Lue lisää vinkkejä täältä.

2. Hyvin istuvan rintaliivimallin löytäminen

Vaatteetkin näyttävät hyviltä, kun alusvaatteet istuvat kauniisti. Alusvaateliikkeistä saa usein hyvät neuvot oikean liivimallin valintaan. Pidä myös mielessä, että rinnat muuttuvat ajan kuluessa ja päivitä kokosi säännöllisesti.

3. Lähestymistapasi koruihin

Rakastatko runsautta vai ovatko pienet ja sirot korut enemmän juttusi? Kun tiedät tyylisi, voit lahjoittaa turhan rihkaman pois laatikoistasi ja käyttää vain niitä koruja, joilla on sinulle oikeasti merkitystä.

4. Mitkä vaatemallit imartelevat kehoasi – ja mitkä kannattaa jättää väliin

Vaikka paino vaihtelisikin, aikuisena vartalotyyppi on ja pysyy. Tunne kehosi ja tee itsellesi selväksi, näyttävätkö midi- vai polvimittaiset hameet paremmalta ylläsi. Toimiiko väljyys vartalonmyötäisyyttä paremmin? Kun nämä asiat ovat selvillä, shoppaileminen ja pukeutuminenkin on helpompaa.

5. Suosikkifarkkujesi merkki, malli ja pituus

Jos farkut ovat suosikkivaatteesi, niiden oikeiden löytäminen on tärkeää. Täydelliset löytyvät vain sovittelemalla, mutta kun olet löytänyt parhaiten itsellesi sopivat merkit, mallit ja lahkeen pituuden, olo on kuin lottovoittajalla.

6. Värit, jotka pukevat sinua

Ainahan voi pukeutua pelkkään mustaan, mutta todellinen tyyliniekka osaa käyttää myös värejä. Omiin sävyihin sopivien värien tunnistaminen on erityisen tärkeää nettishoppaillessa, kun vaatteet näyttävät kuvissa todella kivoilta, mutta saatuasi ne kotiin muistat, että persikkaiset sävyt saavat sinut näyttämään oudolta.

7. Mekkomalli, jota rakastat

Oli se sitten a-linjainen, pitkähihainen, mini-, maksi- tai kotelomekko, luottomekko pelastaa monet tilanteet. Jos yksi malli toimii parhaiten, kaappia ei tarvitse hamstrata täyteen erilaisia vaihtoehtoja.

8. Miten korostaa parhaita puolia ja piilottaa ne, joista et niin pidä

Moni tyyliniekka tietää, mitä kannattaa korostaa ja mitä peittää. Olokin on itsevarmempi, kun tuot esiin niitä puoliasi, joista itse pidät.

9. Niiden trendien tunnistaminen, joita kannattaa kokeilla

Kuin myös niiden, jotka kannattaa suosiolla skipata! Muodilla saa leikitellä, mutta omalta mukavuusalueeltaan ei ole pakko poistua vain jonkin ohimenevän trendin tähden.

10. Milloin käyttää ompelijaa ja mihin

Oman luotto-ompelimon löytyminen on melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin. Vaatteita korjaamalla, muokkaamalla, pienentämällä ja suurentamalla lempivaatteet saavat lisää käyttöikää ja alennuslöytöjen pikkuviat on helppo korjata – sitä paitsi täydellinen istuvuus takaa myös tyylikkyyden.

Lue myös:

Ammattijärjestäjä kertoo: tämä on yleisin virhe vaatekaapissasi

Näin säästät rahaa vaatteissa – ja näytät kaiken lisäksi paremmalta

Näin et sorru turhiin vaateostoksiin

Ilmassa oli pientä hysterian tuntua, kun valtava joukko innokkaita asiakkaita ryntäsi ostamaan kotimaisen merkin lastenvaatteita alennettuun hintaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia jonottamaan ilmaista tavaraa. Mutta kyllä maksullinenkin rompe aiheuttaa pienimuotoista hysteriaa, jos halvalla saa.

Kotimainen Gugguu-vaatemerkki järjesti Helsingin Suvilahdessa perjantaina outlet-tapahtuman, joka jatkuu vielä lauantaina.

Ensimmäiset asiakkaat kurvasivat Suvilahteen Kattilahallin pihaan perjantaiaamuna kello 6.30. Ovet avattiin kymmeneltä, ja siihen mennessä parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono. 

Yritys tyhjensi kangasvarastonsa ja teetti ylimääräisistä kankaista lastenvaatteita. Tuotteet myytiin 50 prosentin alennuksella brändin normaalihintoihin verrattuna. Esimerkiksi lasten trikoiset leggingsit maksoivat 14 euroa. Ketjuliikkeistä housut saisi edullisemmin, mutta ilmeisen moni on kiinnostunut suomalaisten yritysten tuotteista, etenkin, kun hinta on alennettu.

Parkkipaikalle ehti muodostua noin sadan metrin jono.

Gugguu on perustettu viisi vuotta sitten. Se suunnittelee parhaillaan ensimmäisen kivijalkaliikkeen perustamista.

Myös muutama muu kotimainen aikuisten ja lasten vaatteita valmistava yritys ottaa parhaillaan ensimmäisiä askeleitaan kivijalassa. Vimma on perustanut kaksi liikettä, toisen Helsinkiin ja toisen Ouluun. Papu kokeilee menestystään nyt joulun alla pop up-muodossa Galleria Esplanadissa. Yritys hakee myös näillä näppäimillä kasvua liiketoiminnalleen joukkorahoituksella. 

Otsikkoa muokattu 9.12. kello 10.00.

Markettimallistoaan luotsaava Janina Fry suunnitteli asut kahdelle Linnan juhlavieraalle.

Janina F -vaatemerkkiään pyörittävä Janina Fry, 44, debytoi viime vuonna Linnan juhlapukujen suunnittelijana, kun hän sai vaatettaa Suomen puolustusvoimain entisen komentajan Ari Puheloisen vaimon Tiina Laisi-Puheloisen. Reservin kapteenilla oli tuolloin yllään oranssi silkkipuku.

Tänä vuonna Janinalta nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla jo kaksi asua. Hän jakoi molemmista kuvia Instagram-tilillään. Jälleen kerran asiakkaana oli Tiina Laisi-Puheloinen. Suomen satavuotisjuhlavuonna Linnassa nähtiin monia paljettiasuja, ja Laisi-Puheloisen juhlapuku oli yksi kauneimmista.

Toinen Janinan juhlapuvuista nähtiin Halti Oy:n brand managerin Hanna-Liisa Erkheikin yllä. Tämän selkeälinjainen, pitkähihainen asu oli yksi Linnan monista vihreistä luomuksista. Janina on lisännyt kuvan tunnisteeksi sanan metsänneito, joten lienee selvää, mistä innoitus asuun on saatu.