Tyylikkyys alkaa siitä, että tunnet itsesi. Kuva: Shutterstock
Tyylikkyys alkaa siitä, että tunnet itsesi. Kuva: Shutterstock

Ainakin nämä tyyliasiat pitäisi osata ratkaista.

Muotia aktiivisestikin seuraavalla menee välillä pää pyörälle trendeistä: pitikö niiden lahkeiden nyt olla kapeat vai leveät? Oliko sukkien käyttäminen sandaaleissa jälleen tyylikästä?

Trendejä tärkeämpää on kuitenkin oma, varma tyyli, joka löytyy vain kokeilemalla.

WhoWhatWear-sivusto listasi kymmenen asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää tyylistään viimeistään kolmikymppisenä. Neuvot kyllä pätevät iästä riippumatta.

1. Korkokengillä kävely

Vedä napa selkärankaan ja kuvittele, että huone on catwalkisi. Parhaiten korkkarikävelyn oppii, noh, kävelemällä, mutta vatsalihakset ovat myös tärkeässä osassa – pidä siis ne mielessäsi, niin et näytä bambilta heikoilla jäillä. Lue lisää vinkkejä täältä.

2. Hyvin istuvan rintaliivimallin löytäminen

Vaatteetkin näyttävät hyviltä, kun alusvaatteet istuvat kauniisti. Alusvaateliikkeistä saa usein hyvät neuvot oikean liivimallin valintaan. Pidä myös mielessä, että rinnat muuttuvat ajan kuluessa ja päivitä kokosi säännöllisesti.

3. Lähestymistapasi koruihin

Rakastatko runsautta vai ovatko pienet ja sirot korut enemmän juttusi? Kun tiedät tyylisi, voit lahjoittaa turhan rihkaman pois laatikoistasi ja käyttää vain niitä koruja, joilla on sinulle oikeasti merkitystä.

4. Mitkä vaatemallit imartelevat kehoasi – ja mitkä kannattaa jättää väliin

Vaikka paino vaihtelisikin, aikuisena vartalotyyppi on ja pysyy. Tunne kehosi ja tee itsellesi selväksi, näyttävätkö midi- vai polvimittaiset hameet paremmalta ylläsi. Toimiiko väljyys vartalonmyötäisyyttä paremmin? Kun nämä asiat ovat selvillä, shoppaileminen ja pukeutuminenkin on helpompaa.

5. Suosikkifarkkujesi merkki, malli ja pituus

Jos farkut ovat suosikkivaatteesi, niiden oikeiden löytäminen on tärkeää. Täydelliset löytyvät vain sovittelemalla, mutta kun olet löytänyt parhaiten itsellesi sopivat merkit, mallit ja lahkeen pituuden, olo on kuin lottovoittajalla.

6. Värit, jotka pukevat sinua

Ainahan voi pukeutua pelkkään mustaan, mutta todellinen tyyliniekka osaa käyttää myös värejä. Omiin sävyihin sopivien värien tunnistaminen on erityisen tärkeää nettishoppaillessa, kun vaatteet näyttävät kuvissa todella kivoilta, mutta saatuasi ne kotiin muistat, että persikkaiset sävyt saavat sinut näyttämään oudolta.

7. Mekkomalli, jota rakastat

Oli se sitten a-linjainen, pitkähihainen, mini-, maksi- tai kotelomekko, luottomekko pelastaa monet tilanteet. Jos yksi malli toimii parhaiten, kaappia ei tarvitse hamstrata täyteen erilaisia vaihtoehtoja.

8. Miten korostaa parhaita puolia ja piilottaa ne, joista et niin pidä

Moni tyyliniekka tietää, mitä kannattaa korostaa ja mitä peittää. Olokin on itsevarmempi, kun tuot esiin niitä puoliasi, joista itse pidät.

9. Niiden trendien tunnistaminen, joita kannattaa kokeilla

Kuin myös niiden, jotka kannattaa suosiolla skipata! Muodilla saa leikitellä, mutta omalta mukavuusalueeltaan ei ole pakko poistua vain jonkin ohimenevän trendin tähden.

10. Milloin käyttää ompelijaa ja mihin

Oman luotto-ompelimon löytyminen on melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin. Vaatteita korjaamalla, muokkaamalla, pienentämällä ja suurentamalla lempivaatteet saavat lisää käyttöikää ja alennuslöytöjen pikkuviat on helppo korjata – sitä paitsi täydellinen istuvuus takaa myös tyylikkyyden.

Lue myös:

Ammattijärjestäjä kertoo: tämä on yleisin virhe vaatekaapissasi

Näin säästät rahaa vaatteissa – ja näytät kaiken lisäksi paremmalta

Näin et sorru turhiin vaateostoksiin

Tärkeintä Viivi Huuskalle on takin tarina. – Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana, Viivi sanoo.

Takki on ensimmäinen asia, jonka näet toisesta, varsinkin Suomen sääolosuhteissa. Osittain juuri tämän takia ohjaaja Viivi Huuska, 28, rakastaa takkeja.

– Takilla voi luoda tunnetta. En voi enää mennä kirpputorille euron päiville, koska kaikki takit puhuttelevat minua.

Viivi Huuskan mielestä rotsi ei voi olla liian iso.

– Minulla on miesten XXL-kokoinen villakangastakki. Ystäväni nauravat, että se on liian iso. Olen eri mieltä. Rotsi ei voi olla koskaan liian reilu.

”Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.”

Viivi Huuska ei kuitenkaan osta mitä vain takkia, vaan sillä pitää olla tarina.

– Vaikka minulla on yli sata takkia, en usko kuluttamiseen ja uutena ostamiseen. Suurin osa takeistani on kierrätettyjä, löydettyjä tai ihmisten päältä ostettuja. Takki peittää sydämen, joten sen valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen
Kukkatoppatakki on UFF-löytö. Se lämmittää joka säällä. Kuva: Juha Salminen

Mummi matkassa

”Tärkein takkini on Lempi-isoäitini vanha. Hän kuoli kaksi vuotta sitten 102-vuotiaana, kovis nainen.

Kun menin käymään kotona Kankaanpäässä ensimmäisen kerran hänen poismenonsa jälkeen, äitini sanoi, että oli säästänyt minulle isoäidin takkeja.

Menin katsomaan takkeja yläkertaan. Rekissä roikkui 1950-luvun turkiksia ja niiden vieressä oudon näköinen, vaaleanvioletti kietaisutakki. Ajattelin, että haluan tämän, en muuta. Alakerrassa kysyin vanhemmiltani takin historiasta.

Äitini kertoi, että isoäitini käytti sitä lypsäessään. Hän oli maatilan tyttöjä. Kun käytin rotsia viime syksynä JVG:n Hartwall Arenan keikalla, ystäväni kehuivat sen mallia ja väriä.

Se on tärkein takkini. En tule koskaan luopumaan siitä. Kun käytän takkia, osa mummini historiasta kulkee mukanani. Se herättää kaipuuta.

Mummini oli supertärkeä. Katsoimme televisiosta Tangomarkkinoita ja biljardia. Samalla ajelin hänen pyörätuolillaan ympäri kämppää. Viimeisinä aikoina nukuimme käsi kädessä päiväunia. Mummini tunnisti minut loppuun saakka.”

Maasta löytynyt pilotti

”Olin elokuussa ystäväni kanssa Helsingin Sörnäisissä Kolme Kaisaa -ravintolassa. Puolenyön aikaan näin erään naisen päällä Adidaksen pilotin. Sanoin kaverilleni, että näitkö tuon takin, aivan mieletön.

Menimme juttelemaan naiselle. Kerroin hänelle, että nähdessäni mielenkiintoisen takin, kysyn, saisinko ostaa sen. Summa on aina 50 euroa. Nainen oli hämmentynyt. Hän alkoi kuitenkin kertoa takin historiaa.

Nainen sanoi löytäneensä takin kymmenen vuotta sitten maasta Amsterdamista. Tarinan lopuksi hän totesi, että takin on itse asiassa aika vaihtaa omistajaa. Teimme kaupat ja joimme oluet. Juttelimme hänen elämästään, minun elämästäni, naisena olemisesta.

Tilanne oli tärkeä, koska sain viettää hetken tämän ihmisen kanssa. Tällä hetkellä teen töitä Adidakselle. Myös he olivat otettuja stoorista.”

Sadepäivän pelastus

”Kaikilla pitäisi olla sadetakki, jonka selässä lukee oma nimi, koska sade on perseestä. Minulla on Vitunviivi. Olen ollut muutaman kerran ongelmissa nimeni vuoksi. En ymmärrä miksi. Sama oli Sannin Että mitähän vittua -kappaleen kanssa. Mikä siinä oli vaikeaa?

Ehkä sana ei sovi käytöstapoihin, mutta en sovi minäkään. Kun olin pieni, äitini kiroili enemmän kuin teini-ikäinen ja isäni oli merimies. Takissa tulee bosslady-olo.”

Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen
Viivi Huuska osti ja painatti sadetakkinsa Berliinissä Bread & Butter -muotifestivaaleilla. Kuva: Juha Salminen

30 puvun jättikoosteesta löytyy juhlatyyli joka makuun. 

Kultainen Venla -gaalan punaisella matolla nähtiin tänään toinen toistaan upeampia muotiluomuksia.

Lieko Golden Globe -gaalan mustalla pukukoodilla ollut vaikutusta, sillä Venloissa riitti säihkyvän mustia asuja. Seassa oli kuitenkin myös piristävän sähäköitä värejä. 

Katso ja inspiroidu!

Vyö viimeisteli näyttelijä Wanda Dubielin metallinhohtoisen mekon.

Juontaja Vappu Pimiän iltapuvussa yhdistyivät röyhelöt ja pitsi.

Juontaja Susanna Laineen kuohkea kampaus kruunasi kekseliään juhlalookin.

Toimittaja Susanne Päivärinta edusti päästä varpaisiin metallisävyissä.

Laulaja Arja Korisevan liehuvahelmaisesta iltapuvusta ei puuttunut sävyjä.

Näyttelijä Jenni Kokander todisti, että pinkki mekko ja oranssit hiukset ovat täydellinen pari.

Yrittäjä Anne Kukkohovi ja radiotoimittaja Tuija Pehkonen täydensivät asunsa kirkkailla huulipunilla.

Juontaja Anni Hautalan puvun halkio paljastui röyhelöiden alta.

Vaakakapinan ja Jenny+-sarjan päätähdet Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas saapuivat gaalaan tyyleilleen uskollisina yksisarviset mieleen tuovissa väreissä.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka luotti persikan väriin ja näyttävään kampaukseen.

Tv-kokki Sara La Fountain oli verhoutunut mustaan samettiin.

Toimittajat Kirsi Alm-Siira ja Kristiina Komulainen luottivat mustaan. Laulaja Erika Vikman oli valinnut ylleen kimaltelevan violetin iltapuvun.

Näyttelijä Minttu Mustakallion mekossa yhdistyivät matta ja kiiltävä kangas.

Näyttelijä Pilvi Hämäläisen asussa säihkyivät paljetit.

Näyttelijä Minka Kuustosen puvun juju oli kekseliäs sidonta.

Näyttelijä Iina Kuustonen oli sisarensa tavoin pukeutunut mustaan.

Toimittaja Maria Veitola oli värjännyt hiuksensa punertaviksi ennen gaalaa. Asu säihkyi ruusukullan sävyissä.

Juontaja Ellen Jokikunnaksen puvussa riitti yksityiskohtia. 

Pyörteilevä kuosi teki laulaja Mira Luodin asusta erityisen mielenkiintoisen.

Näyttelijä Essi Hellén oli valinnut ylleen klassisen tyylikkään housupuvun.

Muusikko Sam Yaffa ja valokuvaaja Meeri Koutaniemi säväyttivät hatuilla – eikä asuista muutenkaan puuttunut mielikuvitusta.

Näytteliät Saara Kotkaniemi ja Maria Ylipää näyttivät miettineen asukokonaisuutensa tarkasti hiustyylejä myöten.

Näyttelijät Riitta Havukainen ja Eija Vilpas yhdistivät mekkoihinsa yksinkertaisen tyylikkäät mustat korot.