Kuvat Shutterstock
Kuvat Shutterstock

Lopeta ulkonäkösi haukkuminen. Heitä hyvästit näille kuudelle lauseelle, jotka polkevat itsetuntosi pohjamutiin ja tekevät pukeutumisesta piinallisen operaation.

Monella naisella on viha-rakkaussuhde vaatteisiin ja pukeutumiseen. Haluamme näyttää hyvältä, mutta samalla ahdistumme vaatteista, jotka kiristävät, puristavat, ovat liian löysiä, muuten vain rumia tai eivät sovi juuri omaan vartalonmalliimme.

Huonoa itsetuntoa ja epävarmuutta vääränlaisessa vaatteessa ei helpota se, että pukeutuessa toistamme mantraa sitä, kuinka näytämme kamalalta yllemme päätyvässä vaatteessa. Mitä painokkaammin hoemme jotain, sitä varmemmin alamme uskoa siihen oikeasti.

Jos haluat tuntea olosi hyväksi vaatteessa kuin vaatteessa, aloita vaatekaapin uudistamisen sijaan siitä, että karsit nämä kielteiset, itsetuntosi pilaavat lauseet. Itse asiassa, pane ne kieltolistalle! Tästä lähtien näitä lauseita ei kotonasi kuulla.

1. ”Näytänkö läskiltä tässä?”

Et, äläkä kysy sitä. Näytät yllesi vetämässä vaatteessa itseltäsi. Juuri sellaiselta kuin sinun pitääkin. Kaikki vaatteet eivät ehkä imartele jokaista, mutta se ei tarkoita, että vartalossasi olisi mitään väärää.

2. ”En voi käyttää hihattomia, koska käsivarteni roikkuvat!”

”En voi käyttää hametta, koska jalkani ovat niin paksut” tai ”En voi käyttää housuja, koska takapuoleni on niin iso.”  Mitä tahansa näistä hoetkin, lopeta, ja käytä sen sijaan vaatteita, joita haluat käyttää. Jos joku tuntuu hyvältä päälläsi, se usein myös näyttää siltä. Kauneus lähtee itsevarmuudesta.

3. ”Tämä näyttäisi paremmalta pienirintaisella”

Tai isompi rintaisella. Tai hoikemmalla. Tai pidemmällä. Tai lyhyemmällä. Vaikka se olisikin totta, et voi vartalollesi mitään, joten älä tuskaile asian parissa. Usein erilainen leikkaus, toinen koko tai aivan muu vaate ratkaisee ongelman.

4. ”Olen liian vanha käyttämään tätä”

No, entäs Helen Mirren, 68, Susan Sarandon, 67, tai Meryl Streep, 64? Ovatko hekin liian vanhoja vaatteisiinsa? Ikä ei määrittele tyyliä.

5. ”Sitten kun laihdun, käytän tätä”

Luultavasti käytät väärää kokoa. Ei ole häpeä hankkia oikean kokoisia vaatteita.

6. ”Tämä väri ei sovi minulle”

Jos pidät siitä, se sopii sinulle, niin yksinkertaista se on!

Lue myös:

Korosta parhaita puoliasi – nappaa vinkit XL-pukeutumiseen

XL-muotia verkosta – listasimme parhaat nettikaupat

Viisi syytä innostua syysmuodista

Tyylitohtori vastaa: Miten löydän tyylikkään minihameen?

Hemmottele rohtuneita huulia kotitekoisella naamiolla.

Talvi tuo melkein väistämättä mukanaan kuivaakin kuivemmat huulet. Aina rasvaaminenkaan ei tunnu auttavan.

Ykkösvinkki rohtuneiden huulten hoitoon ja ehkäisyyn on kuitenkin huulten suojaaminen. WebMD-sivustolla selitetään, että huulissa ei ole talirauhasia, jotka tuottaisivat hoitavaa öljyä omasta takaa. Lisäksi huulet ovat lähes aina paljaat ja luonnonvoimien armoilla.

Syksyllä Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija neuvoi, että kannattaa valita huulirasva, jonka ainesosaluettelo on mahdollisimman lyhyt. Silloin tuote ei todennäköisesti sisällä mitään allergisoivaa tai ärsyttävää ainetta. Huulet voi suojata ja kosteuttaa vaseliinilla tai perusvoiteella. Jutussa ihotautilääkäri huomautti myös, että huulten kuivumisen syy saattaa olla ihotulehdus, jonka voi hoitaa viikon hydrokortisonikuurilla.

Kun perusasiat ovat kunnossa, huuliaan voi vielä helliä kotihoitolla, MyDomaine-sivusto suosittelee. Muun muassa näitä aineita voi kokeilla:

1. Kurkkunaamio

Kylmät kurkkuviipaleet tuntuvat mukavilta silmillä, mutta rauhoittavat ja kosteuttava kurkku on hyväksi myös huulille, koostuuhan se enimmäkseen vedestä. Lisäksi kurkku sisältää c-vitamiinia. MyDomaine suosittelee muussaamaan muutaman siivun ja levittämään mössön huulille naamioksi. 

2. Aloe vera

Lääkeaaloe eli aloe vera on yksi luonnon ihoa rauhoittavista ihmeaineista, ja sillä voi hoitaa myös huulia. Katso Youtubesta vinkit aaloen lehden leikkaamiseen. Säilytä lehden sisältä paljastuvaa geeliä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Sivele huulille päivittäin.


3. Vihreä tee -pussit

Vihreä tee sisältää antioksidantteja ja tanniineja, jotka kosteuttavat ihoa. Huljuta teepussia kuumassa vedessä, anna sen jäähtyä ja laita huulille muutamaksi minuutiksi. (Valmiin teen voit tietenkin juoda – antioksidantteja myös sisäisesti!) MyDomainen mukaan parhaan hyödyn saa, kun teepussihoidon toistaa päivittäin.

4. Ruusunlehdet ja maito

Sekoitus kuulostaa erikoiselta, mutta ruusunlehdet sisältävät ravitsevaa e-vitamiinia, maidon maitohapot kuorivat ihoa ja maidon sisältämä rasva kosteuttaa. Tiputa muutama ruusunlehti (raaka)maitoon likoamaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Kun ruusunlehdet ovat lionneet, muussaa ne tahnaksi ja levitä huulille. Huuhtele naamio kylmällä vedellä 20 minuutin vaikutusajan jälkeen.

Keinokuituvaatteista irtoaa jokaisessa pesussa valtava määrä pieniä muovikuituja, joista osa päätyy lopulta vesistöihin.

Vuoden turhake on taas valittu, ja tänä vuonna se on fleecekangas.

Suomen Luonto -lehden toimitus teki valinnan lukijoiden lähettämien ehdotusten joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Mikromuovista on puhuttu viime aikoina paljon, sillä se saastuttaa meriä ja on haitaksi niiden eliöille. Huomio on kuitenkin tähän mennessä keskittynyt kosmetiikan mikromuoveihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuorintavoiteiden muovirakeet. Kerroimme vähän aikaa sitten, että myös muoviglitter on viemäriin päätyessään uhka ympäristölle.

Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Suurin osa kuiduista saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamolla, mutta silti vesistöihin päätyy biljoona mikromuovihiukkasta, joiden ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta tarkoin.

Kysely

Vältteletkö fleecevaatteita ympäristösyistä?