Vaikka kuinka suojaisit valkoisia popojasi, jossain vaiheessa ne menettävät kauniin hohtonsa. Mutta onneksi tennareiden puhdistaminen on yllättävän helppoa.

Konepesu

Peruspyöräytys

Marttojen mukaan monet kangaskengät voi huoletta pyöräyttää puhtaiksi pesukoneessa. Sopiva lämpötila pesulle on 30–40 astetta. Pesuaineeksi kannattaa valita sellainen, joka sisältää valkaisuainetta.

Harjaa ensin tennareista irtoliat pois. Irrota kengistä nauhat ja sisäpohjat, ja pane kengät pesupussiin tai tyynyliinan sisään. Pese tossut mieluiten omana koneellisenaan ja ilman linkousta. Seuraksi voit heittää pyyhkeitä, jotta kengät eivät kolise pitkin rumpua.

Jos tennareissa on runsaasti koristeita tai esimerkiksi glitteriä, niitä ei kannata pestä koneessa.

Tehovalkaisu

Rohkeimmat valkaisevat tennarinsa liottamalla niitä valkaisuaineessa. Liota popoja yön yli laimennetulla kloriitilla täytetyssä ämpärissä. (Katso sopiva laimennussuhde kloriittipullon kyljestä.) Harjaa liotuksen jälkeen likaisimmat kohdat puhtaiksi. Lopuksi viskaa kengät vielä pesukoneeseen.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kuitenkin muistuttaa Cosmopolitan-lehdessä, että kloriitti ei ole terveydelle ja ympäristölle hyväksi. Tätä kikkaa kannattaa siis harkita kahdesti.

Käsinpesu

Joidenkin kenkien liimaus saattaa kärsiä ja kumipohjien halkeamat kasvaa konepesussa. Silloin kannattaa turvautua perinteiseen käsipeliin. Hiero tossuja pesuaineeseen kostutetulla pehmeällä harjalla tai liinalla. Valitse mahdollisimman neutraali pesuaine (pH-arvo 7).

Pelkkä pesuainekäsittely ei aina tehoa kuraisiin tossuihin. Nämä apuvälineet voivat auttaa.

Kynsilakanpoistoaine

Idealista-sivuston mukaan valkoiset nahka- ja keinonahkakengät puhdistuvat parhaiten kynsilakanpoistoaineella. Sileät pinnat puhdistuvat jo pelkästä vanulapun pyyhkäisystä, karheampia saa hinkata hieman kauemmin.

Pyyhekumi

Onko kengissäsi mokkanahkaisia osia? Kokeile puhdistaa ne kumittamalla tahroja pyyhekumilla. Myös kumiset pohjat puhdistuvat kumittamalla. Valitse valkoinen ja puhdas pyyhekumikumi. Muuten mokka tai pohjakumi saattaa värjäytyä.

Valkoviinietikka

Sekoita ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja ruokalusikallinen pyykinpesuainetta kuohkeaksi seokseksi. Hankaa tossut seoksella puhtaaksi. Huuhtele käsin.

Ruokasooda

Löytyykö kaapista ruokasoodaa? Kokeile kenkien puhdistamiseen pesuaine-ruokasoodaseosta. (Sopiva sekoitussuhde on yksi osa pesuainetta ja yksi osa ruokasoodaa.) Huuhtele käsin.

Hammasharja

Tennareiden kumiset pohjaosat puhdistuvat parhaiten hammasharjan avulla. Käytä apuna ihan tavallista pesuainetta, valkoviinietikkaseosta tai ruokasoodaseosta.

Puhdistusvaahto

Useimmat tennarit voi pestä huoletta huonekalujen tai autonpenkkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla.

Ihmesieni

Moni valkoisten tennareiden vakiokäyttäjä vannoo niin sanotun ihmesienen nimeen. Sienen avulla varsinkin kumiosat puhdistuvat tehokkaasti.

Kuivaus

Anna pestyjen kenkien kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Liian nopea kuivuminen saattaa käpristää kengät, joten älä heitä tossuja saunaan tai aseta patterin päälle. Kun tennarit ovat enää vain kosteat, kokeile kävellä niillä, jotta ne muotoutuvat jalkoihisi.

Lähteet: Etelä-Suomen Sanomat, Bustle, Kodin Kuvalehti

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kim

Kulahtivatko valkoiset tennarisi? Näillä vinkeillä saat ne jälleen loistamaan

Puhdistusaineena käytettävä kloriitti hajoaa ruokasuolaksi ja vedeksi. Samalla puhdistaa viemäriputkistyoa rasvasta matkallaan vedenpuhdistamoon. Siellä se toimii emäksisenä aineena, joka vähentää tarvetta käyttää lisäkemikaaleja puhdistusvaiheessa. Kuulostaa hurrrrjan vaaralliselta aineelta. Se on kyllä totta, että siitä tulevia höyryjä ei paljon kannata hengitellä, mutta johan hajukin kertoo, että ei sitä kannata tehdä. Ilmanvaihto hoitaa asian hyvin.
Lue kommentti
tossu

Kulahtivatko valkoiset tennarisi? Näillä vinkeillä saat ne jälleen loistamaan

Niin, ihan hyvä juttu sinänsä panna tossut pesukoneeseen. Itse pesin urheilutossujani koneessa joitakin kertoja mutta valitettavasti niistä irtosi pohjat. Ilmeisesti liima oli liuonnut. Enkä puhu mistään halvista tossuista vaan yli 220€ maksavista kengistä. Harmitti mutta toisaalta eipä myöskâän tarvinnut käyttää hieltä haisevia kenkiä.
Lue kommentti

Kosteutta kaipaava iho nauttii voiteiden, öljyjen ja suihkeiden kerrostamisesta.

Korealainen ihonhoito villitsee nyt muuallakin maailmassa, eikä syyttä. Moni kokee saaneensa avun iho-ongelmiinsa aasialaisista menetelmistä ja tuotteista. Sieltä tänne ovat tulleet esimerkiksi ihoa hoitavat ja kosteuttavat BB-voiteet sekä tehokkaat kangasnaamiot.

Korealaiset ovat edelläkävijöitä myös ihonhoitotuotteiden kerrostamisessa. Heidän ihonhoitorutiineihinsa saattaa kuulua jopa kymmenen eri vaihetta ja useita tuotteita. Kerrostaminen sopii etenkin kuivaihoisille. Ensin levitetään helposti ihoon imeytyvät, ohuet ja kevyet tuotteet. Niiden päälle lisätään paksummat koostumukset, jotka saavat alla olevat tehoaineet pysymään ihossa ja tekemään taikojaan.

Pääsääntö on siis levittää tuotteet ohuesta paksumpaan. Ensin kasvo- ja/tai hoitovesi, sitten seerumi tai tehotuote, sitten öljy tai voide.

Kuulostaako hankalalta?

Popsugar-sivusto esittelee vaihtoehdoksi niin sanotun kerrosvoileipätekniikan. Se on ihonhoitoguru Caroline Hironsin helppo muistisääntö ihonhoitotuotteiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kosteuttavaa kasvovettä tai -suihketta kannattaa Hironsin mukaan ajatella voileivän maustekastikkeena – majoneesina tai suomalaisittain levitteenä.

Ihonhoitokerrosvoileivän koostumus on siis seuraava:

  1. Puhdistus ja kuorinta (leipätaikina, jolle kaikki rakentuu)
  2. Kosteuttava suihke
  3. Öljy tai seerumi
  4. Kosteuttava suihke
  5. Kosteusvoide

Teoria ehkä ontuu hieman, sillä harva haluaa noin paljon kastiketta leipäänsä, mutta itse ajatus on hyvä. Kosteuttava hoitovesi tai kasvosuihke kosteuttaa kerrosten välissä ja ravitsee janoista ihoa. Muiden ihonhoitotuotteiden väliin kerrostettuna se ei myöskään pääse haihtumaan vaan nimenomaan jää ihoon antamaan kosteutta.

Olet muodin harjalla, kun hankit tänä vuonna pottatukan tai rennon otsiksen. Entä miten tehdään ”kallis tukka”?

Rento otsis

Silmiä hipova, seksikäs otsatukka on nyt supertrendikäs. Brigitte Bardot -tyylinen otsis on ilmeeltään ihanan rento, ja pituus sopii yhteen melkeinpä minkä tahansa leikkauksen kanssa aina polkkatukasta lähtien. Jos et halua leikata otsista, tyyli on helppo myös feikata: tarjolla on tyylikkäitä lisäkkeitä, eikä kukaan osaa aavistaa, että otsatukka ei ole oma.

Graafinen kulho

Juuri ja juuri korvia hipova pottatukka on edelläkävijän ehdoton ykkösvalinta. Kulhomainen leikkaus muistuttaa huippumalli Linda Evangelistan ikonista tyyliä ja näyttää takuulla hyvältä kantajansa ikään katsomatta. Malli noudattelee yksinkertaisimmillaan kauttaaltaan tasaista mittaa, mutta sitä on helppo myös varioida esimerkiksi ajelemalla hiukset siiliksi korvien kohdalta tai niskasta. Leikkaus on laiskan laittajan unelma: pesun jälkeen kevyt suoristus riittää huolitellulta näyttävän tyylin luomiseen.

Lämmin hunajakulta

Tiedätkö tunteen, kun jotain tekisi mieli muuttaa, mutta et kuitenkaan ole varma, mitä se jotain olisi? Vastaus on hunajakulta. Lämmin hunaja on täydellinen välimallin sävy niin tummille kuin vaaleille hiuksille, jotka kaipaavat päivitystä lempeällä kädellä. Bronde-sävystä (blondi+brunette) on äärimmäisen helppo siirtyä myös kohti kesää lisäämällä vaaleampia raitoja päivien pidentymisen myötä.

Hempeä ruusukvartsi

Heittäydy mukaan yksisarvistrendiin ja piristä hiuksia hempeään pinkkiin taittavalla ruusukvartsin sävyllä. Väri herää henkiin täysin uudella tavalla, kun mukana on muutamaa eri pinkin ja ametistin sävyä. Koko tukkaa ei suinkaan tarvitse värjätä pastelliunelmaksi, vaan sävy näyttää upealta myös häivähdyksenä latvoissa tai ohuina raitoina vaalean tukan seassa kaikenpituisissa malleissa. Pastellivärit sopivat parhaiten blondeille, sillä muutaman pesun kestävät värit tarvitsevat vaalean pohjan erottuakseen.

Letin seuraava taso

Nosta letit täysin uudelle tasolle, ja solmi hiukset näyttävästi keskelle jakausta. Jämptit letit näyttävät upeilta kahden tai kolmen letin sarjoissa ja tarvitsevat rinnalleen vain yksinkertaisen niskaponnarin. Jos aika tai sorminäppäryys eivät riitä, korvaa letit kieputtamalla hiukset pieninä osioina kohti takaraivoa ja kiinnitä kieputukset ponnarin juureen pinneillä.

Syvä sivujakaus

Uusi tukka on helpoimmillaan yhden kammanvedon päässä. Vaihda jakauksen paikkaa keskeltä sivulle tai puolelta toiselle, ja kasvotkin näyttäytyvät yhtäkkiä uudessa valossa. Sivujakaus näyttää parhaalta piikkisuoran tukan tai lempeiden laineiden seuralaisena. Asettele etummaiset hiukset muka-huolettomasti osittain otsalle kehystämään kasvoja.

Kallis tukka

Miten julkkiksilla aina tuntuukin olevan täydellisen sileä ja kiiltävä tukka? Luksustukka on nyt erittäin hot, eikä sen saavuttamiseen onneksi tarvita miljoonia. Jos haluat pörrötukan taltuttamiseen ammattilaisapua, kampaajat tarjoavat erilaisia keratiinihoitoja, jotka silottavat hiukset parhaimmillaan viikkokausiksi. Kotona kiiltävä lopputulos syntyy laadukkaalla muotoiluraudalla sekä kiiltosuihkeella. Luksustukka pääsee parhaiten oikeuksiinsa tasaisessa leikkauksessa.