Vaikka kuinka suojaisit valkoisia popojasi, jossain vaiheessa ne menettävät kauniin hohtonsa. Mutta onneksi tennareiden puhdistaminen on yllättävän helppoa.

Konepesu

Peruspyöräytys

Marttojen mukaan monet kangaskengät voi huoletta pyöräyttää puhtaiksi pesukoneessa. Sopiva lämpötila pesulle on 30–40 astetta. Pesuaineeksi kannattaa valita sellainen, joka sisältää valkaisuainetta.

Harjaa ensin tennareista irtoliat pois. Irrota kengistä nauhat ja sisäpohjat, ja pane kengät pesupussiin tai tyynyliinan sisään. Pese tossut mieluiten omana koneellisenaan ja ilman linkousta. Seuraksi voit heittää pyyhkeitä, jotta kengät eivät kolise pitkin rumpua.

Jos tennareissa on runsaasti koristeita tai esimerkiksi glitteriä, niitä ei kannata pestä koneessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tehovalkaisu

Rohkeimmat valkaisevat tennarinsa liottamalla niitä valkaisuaineessa. Liota popoja yön yli laimennetulla kloriitilla täytetyssä ämpärissä. (Katso sopiva laimennussuhde kloriittipullon kyljestä.) Harjaa liotuksen jälkeen likaisimmat kohdat puhtaiksi. Lopuksi viskaa kengät vielä pesukoneeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kuitenkin muistuttaa Cosmopolitan-lehdessä, että kloriitti ei ole terveydelle ja ympäristölle hyväksi. Tätä kikkaa kannattaa siis harkita kahdesti.

Käsinpesu

Joidenkin kenkien liimaus saattaa kärsiä ja kumipohjien halkeamat kasvaa konepesussa. Silloin kannattaa turvautua perinteiseen käsipeliin. Hiero tossuja pesuaineeseen kostutetulla pehmeällä harjalla tai liinalla. Valitse mahdollisimman neutraali pesuaine (pH-arvo 7).

Pelkkä pesuainekäsittely ei aina tehoa kuraisiin tossuihin. Nämä apuvälineet voivat auttaa.

Kynsilakanpoistoaine

Idealista-sivuston mukaan valkoiset nahka- ja keinonahkakengät puhdistuvat parhaiten kynsilakanpoistoaineella. Sileät pinnat puhdistuvat jo pelkästä vanulapun pyyhkäisystä, karheampia saa hinkata hieman kauemmin.

Pyyhekumi

Onko kengissäsi mokkanahkaisia osia? Kokeile puhdistaa ne kumittamalla tahroja pyyhekumilla. Myös kumiset pohjat puhdistuvat kumittamalla. Valitse valkoinen ja puhdas pyyhekumikumi. Muuten mokka tai pohjakumi saattaa värjäytyä.

Valkoviinietikka

Sekoita ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja ruokalusikallinen pyykinpesuainetta kuohkeaksi seokseksi. Hankaa tossut seoksella puhtaaksi. Huuhtele käsin.

Ruokasooda

Löytyykö kaapista ruokasoodaa? Kokeile kenkien puhdistamiseen pesuaine-ruokasoodaseosta. (Sopiva sekoitussuhde on yksi osa pesuainetta ja yksi osa ruokasoodaa.) Huuhtele käsin.

Hammasharja

Tennareiden kumiset pohjaosat puhdistuvat parhaiten hammasharjan avulla. Käytä apuna ihan tavallista pesuainetta, valkoviinietikkaseosta tai ruokasoodaseosta.

Puhdistusvaahto

Useimmat tennarit voi pestä huoletta huonekalujen tai autonpenkkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla.

Ihmesieni

Moni valkoisten tennareiden vakiokäyttäjä vannoo niin sanotun ihmesienen nimeen. Sienen avulla varsinkin kumiosat puhdistuvat tehokkaasti.

Kuivaus

Anna pestyjen kenkien kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Liian nopea kuivuminen saattaa käpristää kengät, joten älä heitä tossuja saunaan tai aseta patterin päälle. Kun tennarit ovat enää vain kosteat, kokeile kävellä niillä, jotta ne muotoutuvat jalkoihisi.

Lähteet: Etelä-Suomen Sanomat, Bustle, Kodin Kuvalehti

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kim

Puhdistusaineena käytettävä kloriitti hajoaa ruokasuolaksi ja vedeksi. Samalla puhdistaa viemäriputkistyoa rasvasta matkallaan vedenpuhdistamoon. Siellä se toimii emäksisenä aineena, joka vähentää tarvetta käyttää lisäkemikaaleja puhdistusvaiheessa. Kuulostaa hurrrrjan vaaralliselta aineelta. Se on kyllä totta, että siitä tulevia höyryjä ei paljon kannata hengitellä, mutta johan hajukin kertoo, että ei sitä kannata tehdä. Ilmanvaihto hoitaa asian hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla