Kuulutko veitsi- vai puristinkoulukuntaan? Kuva: Shutterstock
Kuulutko veitsi- vai puristinkoulukuntaan? Kuva: Shutterstock

Viisi tavaraa, jotka löytyvät melkein joka keittiöstä, mutta ovat korvattavissa.

Leipäkone siellä, vohvelirauta täällä. Keittiö tursuaa sähkölaitteita, mutta pikkuesineistäkin voi karsia. Minimalistiseen elämään pyrkivä kirjoittaja kertoo Sopivasti-blogissaan, mitkä keittiövälineet ovat turhia.

Idea viikonloppuprojektiksi: keittiön laatikoiden läpikäynti. Kaikki rikkinäinen roskiin tai kierrätykseen ja turha kiertoon.

1. Sitruspuserrin

Aivan tavallinen haarukka ajaa saman asian, mutta ei vie lainkaan ylimääräistä tilaa. Katso videolta, miten sitruksista saa kaiken mehun irti haarukan avulla:

2. Veitsenteroitin

Okei, kalliiden kokkiveitsien huoltoon tarvitaan kunnon välineet, mutta hädän iskiessä – tai jos veitsillä ei ole niin väliä, mukikikka toimii ihan hyvin. Tarvitset vain kahvimukin, jonka pohjassa on lasittamaton reunus. Tarkemmat neuvot videolla:

3. Valkosipulinpuristin

Aika moni kokki kieltää käyttämästä valkosipulinpuristinta, sillä joidenkin mielestä laitteella saa vain aikaan kitkerää muhjua. Sitä paitsi puristiminen putsaaminen vie vain turhaa aikaa. Tämä tosin on osittain mielipidekysymys. Valkosipulin saa hienonnettua kuitenkin hyvällä keittiöveitsellä: veitsi lappeelleen, ronski mäjäytys kynteen, jossa on vielä kuoret paikallaan, kuorien poisto, silppuaminen. Tässä tarkat ohjeet vielä visuaalisena pläjäyksenä:

4. Kaulin

Ainakin satunnaisleipoja saa hoidettua joulupipareiden kaulimisen viime viikonloppuisella viinipullolla, säilykepurkilla tai millä tahansa lieriömäisellä esineellä. Esimerkiksi kylmällä nesteellä täytetty lasipullo on painava ja tarpeeksi suuri kaulimenkorvike.

5. Piparkakkumuotti

Kerran vuodessa käytettävät esineet ovat pahimpia tilantuhlaajia. Olisiko tänä jouluna aika tehdä joko a) tosi luovia pipareita vapaalla kädellä leikkaamalla tai b) tosi tylsiä pipareita esimerkiksi juomalasia muottia käyttäen. Sapluunan monimutkaisemmille kuvioille tai piparitalolle voi leikata (leivin)paperista.

Lue myös:

Löytyvätkö sinunkin kotoasi nämä sisustuskliseet?

Tunnusta pois: Näitä viime vuosien sisustushittejä sinäkin olet himoinnut!

Pelastaako uusi Ikea-huonekalusarja parisuhteesi?

Tässä ovat vuoden parhaat ruokamarkettilöydöt

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.