Vihdoinkin minun! Kuva: Shutterstock
Vihdoinkin minun! Kuva: Shutterstock

Jo kahdeksas asuntonäyttö samalla viikolla, eikä vieläkään tärpännyt? Jos asuntoa ei meinaa löytyä, on aika kokeilla uusia jippoja.

Syksyn korvalla asuntonäytöissä käy kuhina. Yhdessä näytössä voi hikoilla samanaikaisesti kymmeniä hakijoita, jotka yrittävät kukin vakuuttaa välittäjälle olevansa juuri se oikea tyyppi kyseiseen kämppään.

Kiireisin muuttosesonki on heinä-elokuussa, ja etenkin korkeakoulukapungeissa asunnot hupenevat alta aikayksikön. Oulun Realia Asuntovuokrauksen vuokravälittäjä Joel Nurkkala kehottaa asunnonetsijöitä toimimaan ripeäasti.

– Jos alkaa tässä vaiheessa vitkastella, kilpailijoita on kohta todella paljon.

Vaikka olisikin nopea liikkeissään, varsinainen näytön paikka koittaa asuntoesittelyssä. Jos haluat erottua porukasta eduksesi, toimi näin:

Välittäjän vinkit asuntoesittelyyn:

Tule näyttöön kuin työhaastatteluun. Pukeudu siististi, tervehdi ja käyttäydy asiallisesti. Näin annat hyvän ensivaikutelman.

Kerro, milloin pääset muuttamaan. Jos asunto vapautuu pian, myönnä rehellisesti, pystytkö vastaanottamaan sen heti. Tieto on tärkeää asunnon omistajalle, ja se voi myös olla valttisi tasavertaisessa valintatilanteessa. Kerro myös, miten kauan voisit asua kyseisessä asunnossa.

Tuo hakemus. Etenkin kiireaikaan kannattaa näyttöihin tuoda esittelyhakemus, jossa kerrot selkeäsi tulonlähteesi. Kerro myös, oletko opiskelija ja käytkö töissä. Asunnon omistaja haluaa tietää ennen kaikkea maksukykysi.

Kysele, mutta älä liikaa. Näytä, että olet kiinnostunut asunnosta. Älä kuitenkaan mielistele ja liimaudu välittäjän kylkeen. Yli-innokkuus voi ärsyttää.

Älä ota koko sukua mukaan. Muiden päsmäröinti voi luoda vaikutelman, ettet ole itsenäinen tyyppi.

Viivy riittävän kauan. Älä juokse sisään, kierrä asuntoa pikakelauksella läpi ja häivy yhtä nopeasti. Älä myöskään jää asumaan kämppään, ettet tuhlaa liikaa välittäjän tai asunnon omistajan aikaa.

Älä lannistu. Nurinasta ei ole hyötyä, jos asunto jäi saamatta. Voit vinkata välittäjää ottamaan sinuun yhteyttä, mikäli vastaava asunto vapautuu. Jos olet antanut hyvän vaikutelman, asunto-onni voi tärpätä seuraavalla kerralla.

Juttua muokattu 28.7.2015 klo 14.54: Otsikkoa muutettu.

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?