Ihanaa, taas pääsee kuopsuttamaan! Kuva: Shutterstock
Ihanaa, taas pääsee kuopsuttamaan! Kuva: Shutterstock

Puutarhanhoito on tutkitusti hyväksi niin mielelle kuin kehollekin.

Kesät puutarhoissaan könyävät sen jo tietävät: käsien työntäminen multaan on parasta terapiaa.

Myös asiantuntijat ovat sitä mieltä, että puutarhanhoito kannattaa.

– Se voi lievittää vakavien sairauksien oireita ja estää joidenkin vakavien tautien kehittymistä. Puutarhanhoito myös tutustuttaa ihmiset elämäntapaan, joka voi edesauttaa hyvinvointia pidemmällä aikajänteellä. Ja vaikka olo olisi jo hyvä, puutarhanhoito nyt vain on kivaa puuhaa, professori Tim Lang kertoo Netdoctor -sivustolla.

”Ja vaikka olo olisi hyvä, puutarhanhoito nyt vain on kivaa puuhaa.”

Asiantuntijan mukaan puutarhanhoito ja yhteisöllinen ruuan kasvattaminen ovat hyödyllisiä erityisesti fyysisistä sairauksista ja mielenterveyden ongelmista kärsiville. Lontoossa lääkärit ovat jopa määränneet potilailleen puutarhaterapiaa, jossa sairauksista kärsivät pääsevät puuhastelemaan viljelyn parissa.

Kasvien ja eläinten parissa vietetty aika tekee hyvää ihan jokaiselle, tutkitusti. Tässä syitä mennä kitkemään kukkapenkkiä:

1. Maaperä lievittää masennusta

Maa-aineksella on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin masennuslääkkeillä. Bristolin yliopiston tutkimuksessa maaperän bakteerikannalla oli hiirien käytökseen samanlainen vaikutus kuin masennuslääkkeillä.

Vaikutukset perustuvat oletettavasti immuunijärjestelmään, jolla on merkittävä rooli myös mielenterveyden vaalimisessa. Maan parissa möyriessä pääsee tekemisiin hyvismikrobien kanssa.

2. Parasta mindfulnessia

Puutarhassa puuhastelu on myös hyvä tapa purkaa toimistolla työpäivän aikana kasautunut stressi. Mindfulness-harjoituksista kuuluisin lienee läsnäoleva tiskaaminen, mutta läsnäoleva kitkeminen toimii aivan yhtä hyvin – psykoterapeutti Hilda Burken mukaan monen on helppo saavuttaa flow-tila nimenomaan puutarhaa hoitaessaan.

Maan parissa möyriessä pääsee tekemisiin hyvismikrobien kanssa.

Kun kädet työskentelevät mullassa, aivot saavat lepoa muiden asioiden miettimisestä. Puutarhanhoidossa hienoa on myös se, että se vaatii kärsivällisyyttä ja opettaa huolenpitoa. Ehkä samalla saa myös itsensä kukoistamaan.

3. Mieli pysyy virkeänä

Kuopsuttelu on ihan hyvää treeniä keholle, mutta myös aivot saavat puutarhatöissä harjoitusta. Pitää oppia uutta, ratkaista ongelmia ja pitää aistit valppaina.

Psychiatry Investigationissa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että puutarhatöitä tehneiden keskittymiskyky parani ja kaatumiset vähenivät. Puutarhaterapiasta voi siis olla hyötyä esimerkiksi muistisairauksista kärsiville.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.