Syksy on kotoilun aikaa myös opiskelijoille. Moni muuttaa uuteen asuntoon, kenties uuteen kaupunkiinkin. Kuva: Shutterstock
Syksy on kotoilun aikaa myös opiskelijoille. Moni muuttaa uuteen asuntoon, kenties uuteen kaupunkiinkin. Kuva: Shutterstock

Opiskelija-asunto ei ole enää pelkkä katto bilehirmun pään päälle, vaan sen pitää myös tuntua kodilta.

Taas on se aika, kun moni tuore opiskelija alkaa harjoitella ilman vanhempiaan asumista – kenties tuhoisin seurauksin.

Helsingin Sanomat kirjoitti tällä viikolla opiskelija-asumisen erikoisuuksista. Niihin kuuluvat Tampereella ja Jyväskylässä esimerkiksi tuplalattiakaivot, joiden ansiosta kylpyhuoneen lattialle sammunut juhlija ei ehkä aiheutakaan kallista vesivahinkoa.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, että uusien asuntojen kylpyhuoneisiin rakennettaisiin kaksi lattiakaivoa, vaikka idea onkin sinänsä ihan hyvä.

– Leikkisästi voisi sanoa, että niin voi tapahtua ensimmäisten vuosikurssien opiskelijoille, jotka eivät ole vielä harjaantuneet, sanoo toimitusjohtaja Matti Tarhio.

– Lukumäärällisesti vahinkoja tapahtuu kuitenkin vähän, hän arvioi.

Hoas teki viime vuoden lopulla laajan asiakaskyselyn, jolla selvitettiin, mitä opiskelijat asumiselta kaipaavat. Kyselyyn vastasi yli 2 000 opiskelijaa.

Sen perusteella on kehitetty uusia palveluita. Syksyllä alkaa yhteistyö huonekaluyritys Iskun kanssa. Ideana on, että omilleen muuttava opiskelija voi tilata netistä asuntoonsa huonekaluja, jotka on valittu nimenomaan pieniä koteja ajatellen.

– Ettei tarvitse Peräpohjolasta lähteä natisevaa hetekaa Hiacella tuomaan, toimitusjohtaja kuvailee.

Ideana on myös se, että vanhemmille on vähemmän vaivaa siitä, että nuori muuttaa pois kotoa.

Hoas julkaisee pian Youtubessa myös joukon humoristisia ohjevideoita, joilla neuvotaan asumisen arkeen liittyvissä asioissa, esimerkiksi kuinka lattiakaivo puhdistetaan ja mitä pitää tehdä, kun sulake palaa.

Uusavuttomuus ei siis näytä viime vuosina ainakaan vähentyneen.

– Kyllä valmiudet ovat varmaan 70-luvulta muuttuneet. Nykyään on tarjolla valmista ruokaa, jonka voi lämmittää mikroaaltouunissa, ja syödään paljon ulkona. Jos on maalaistalosta lähtöisin ja tottunut ja oppinut tekemään työt, valmiudet ovat erilaiset, Matti Tarhio vertailee.

Videoilla Hoas palvelee myös ulkomailta tulleita asiakkaitaan, sillä toisin kuin ohjeissa tai määräyksissä, videoissa kielimuuria ei ole.

 

Näitä asioita opiskelijat asumiselta toivovat:

Kaveriasuminen

”Yhteisöllisyys on selvästi kasvussa, mikä näkyy kaveriasumisen suosiona. Noin 60 prosenttia haluaisi asua valmiiksi tuntemansa ihmisen kanssa.”

Siisteys

”Asiakaskyselyssä tuli paljon palautetta epäsiisteistä jätekatoksista. 36,7 prosentille se oli kaikkein häiritsevin asia. Kierrätyshuoneeseen tai jätekatoksen viereen hylätyt huonekalut ovat myös turvallisuus- ja tulipaloriski, joten olemme aloittaneet yhteistyön, jossa ne käydään poistamassa viikoittain.”

Pyöräilyn huomioiminen

”Suurin osa opiskelijoista pyöräilee, kävelee tai käyttää julkisia kulkuneuvoja. Asunto halutaan hyvien kulkuyhteyksien varrelta. 18 prosentilla asukkaistamme on autopaikka, mutta alle 10 prosenttia tarvitsee sitä todellisuudessa. Yleensä autoa tarvitsevat perheelliset. Sen sijaan pyöräkatoksille on tilausta.”

Kodinomaisuus

”Kyselyssä tuli ilmi, että opiskelijat haluavat irti väliaikaisuuden tunteesta. Kun opiskelija-asuntoja alettiin tarjota 70-luvulla, pääasia oli, että jokin soppi järjestyi. Nyt on tärkeää, että asukas voi puhua kodista, ei opiskelijakämpästä.”

Juttuun on haastateltu myös Hoasin kehityspäällikköä Tommi Oraa.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.