Olisiko nyt aika siivota vaatekaappi ja saatella talvivaatteet lepäämään? Kuva: Colourbox
Olisiko nyt aika siivota vaatekaappi ja saatella talvivaatteet lepäämään? Kuva: Colourbox

Marttojen vinkkien avulla talvivaatteet pysyvät hyvässä kunnossa ja on helppo ottaa taas käyttöön.

1. Varaa aikaa

Talvivaatteiden säilömisestä kannattaa tehdä projekti, vinkkaa Marttaliiton kotitalousneuvoja Marjo Ranta.

– Yhtenä viikonloppuna voi vaikkapa keskittyä takkeihin, toisena asusteisiin. Ja sitä mukaa, kun yhden setin panee säilöön, voi kaappiin tuoda tilalle kevätvaatteita.

2. Turhat kierrätykseen

– Käy läpi vaatteet ja asusteet rauhallisesti ja tarkista, ovatko ne edelleen käyttökelpoisia, Marttaliiton Marjo Ranta sanoo.

Hyväkuntoiset vaatteet, jotka ovat jääneet käyttämättä eivätkä miellytä, on syytä laittaa keräykseen. Tai ne voi säilöä tulevia kirpputorikeikkoja varten pussiin ja kiinnittää päälle ”kirpputorille”-lapun.

Lue myös: Mitä vaatteita oikeasti käytät? Selvitä helpon henkarikikan avulla.

3. Pese ennen säilömistä

Vaatteiden hoito-ohjemerkinnät kertovat, miten ne on paras pestä. Kevätpesu pidentää monen talvivaatteen käyttöikää, mutta tämä tieto ei ole Marttaliiton mielestä saavuttanut kaikkia suomalaisia.

– Kun kevät tulee ja siivousbuumi iskee, suomalaiset haluavat vaatteensa yleensä äkkiä piiloon. Ja sitten he säilövät talvitekstiilit likaisina kaappiin tai ulkovarastoon. Se on iso virhe, Ranta kertoo.

”Kun kevät tulee ja siivousbuumi iskee, suomalaiset haluavat vaatteensa yleensä äkkiä piiloon.”

– Kerrostalon säilytystiloissa, kuten kellarissa tai ullakolla, likaiset vaatteet ovat herkempiä tuholaisille. Moni unohtaa pestä myös tekniset vaatteet, jonka pinnalla lika ei näy aina niin helposti. Mutta lika tekee pahaa jälkeä säilytyksen aikana ja voi tuhota vaatteen pinnotetta.

4. Tuuletus voi riittää villalle

Jos villavaatetta on tuulettanut ahkerasti talvikäytön aikana, sen voi panna ilman pesua säilöön. Muista vielä yksi tuuletus ennen kesäteloille laittamista – vaikka ulkona olisikin jo lämmin kevätsää.

Marttaliiton asiantuntija suosittelee pesemään paljon käytetyt kaulaliinat ja muut asusteet, kuten sukat, ennen pakkaamista. Myös villakangastakin pesettäminen on fiksua sen käyttökauden jälkeen.

Kaukaa viisas jättää lähelle yhden parin hanskoja, villasukkia ja pipon kylmiä kesäaamuja ja viileitä iltoja varten.

5. Huolla rikkinäiset

Vaatteet on mukava ottaa käyttöön taas syksyllä, kun ne on laitettu kesäsäilöön ehjinä ja puhtaina. Vaatteiden keväthuoltoon kuuluu Marjo Rannan mukaan muun muassa rikkinäisten vetoketjujen uusiminen ja nappien ompeleminen. Jos et osaa tehdä näitä huoltoja itse, vie korjausta kaipaava vaatteesi huoltoon ammattilaiselle.

Suosittelemme! Nyppyjä villatakissa – poista ne oikein.

6. Puhdista jalkineet

Talvikengille riittää tuuletus ja puhdistus. Pohjalliset voi ottaa irti ja laskea lepäämään säilytyksen ajaksi. Laatikko on paras paikka jalkineiden säilyttämiseen, olipa kysymys mistä tahansa materiaalista. Martan kauhistus on muovipusseissa lojuvat kengät.

Jalkineet pitävät muotonsa, kun niihin asettelee lepolestit. Vastaavasti voi kääriä sanomalehtiä kenkien sisään, Ranta ohjeistaa.

7. Turvaudu tyhjiöpusseihin

Usein suomalaisten ongelmana ovat liian pienet säilytystilat. Aktiivimartan suosikkiohje tämän pulman ratkaisemiseksi on vakuumi- eli tyhjiöpussit. Niiden avulla vaatteet saa mahtumaan todella pieneen tilaan. Lisäksi ne suojaavat vaatteita kosteudelta, pölyltä ja hajuilta. Myös pukupussit ovat käteviä.

Kaikki vaatteet ja materiaalit eivät tosin tykkää muovisista pusseista. Esimerkiksi nahkaiset ja mokkaiset vaatteet tulisi säilyttää ilmavassa tilassa, jossa ne pääsevät hengittämään ja mieluiten poissa kosteista kellaritiloista. Muutkin arvotekstiilit, kuten turkit, on syytä säilyttää paikoissa, joissa lämpötila ei vaihtele.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.