Tänä kesänä nokoset vetäistään itse tehdyssä riippumatossa.
Tänä kesänä nokoset vetäistään itse tehdyssä riippumatossa.

Oli loma tai ei, nyt saa laiskotella.

Näin teet riippumaton itse

Koko: pituus 2 metriä, leveys 75 senttiä

Tarvikkeet:
vanha räsymatto, pituus noin 3 m, leveys vähintään 75 senttiä
kalastajalankaa
2 puukapulaa, pituus maton leveys + 10 cm, paksuus 3x4 cm.
pora­kone
taljaköyttä 30 m, paksuus 5 mm
2 isoa jousihakaa

1. Poraa puu­kapuloihin 12 reikää, halkaisijaltaan 1 cm. Uloimmat reiät ovat noin 2,5 cm:n päässä kapuloiden päistä. Poraa muut reiät tasavälein, tässä ne ovat noin 7 cm:n päässä toisistaan. 

2. Leikkaa taljaköysi kahteen yhtä pitkään osaan.

3. Laita matto nurin ja aseta kapulat matolle niin, että ne ovat 2 metrin päässä toisistaan. Maton molempiin päihin jää 0,5 m:n pätkät (= riippuvat päädyt). Kapuloiden toinen reiätön kylki on mattoa vasten niin, että reiät ovat vaaka-­asennossa.

4. Taita maton pää kapulan päälle. Tee köyden päähän iso solmu ja pujota köysi kapulan uloimmasta reiästä maton keskiosan puolelta. Käännä matto ­oikein päin.

5. Kiinnitä jousihaka esimerkiksi ovenkahvaan noin 1 metrin päähän matosta ja pujota köysi haan läpi. Pujota köysi maton ja toiseksi uloimman reiän ­läpi. Pujota köysi kapulan taka­puolella seuraavaan reikään ja ­maton läpi ylös hakaan. Jatka samalla tavalla, kunnes olet pujottanut köyden ­jokaisesta reiästä. Tarkista, että köysi asettuu tasaisesti ja tee päähän tiukka solmu. Kieputa pätkä köyttä köysi­nipun ympärille jousihaan ala­puolella, solmi. 

6. Ompele kalastajalangalla kuja kapulalle, jolloin kapula jää piiloon maton sisälle.

7. Tee toinen pää samalla ­tavalla. Kiinnitä riippumatto puihin jousihakaan solmituilla köysillä.

Kaikki Me Naisten kotiin ja sisustukseen liittyvät jutut löydät täältä.

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?