Ah, perinteet! Kuva: Colourbox
Ah, perinteet! Kuva: Colourbox

Oletko jännityksen ystävä vai passiivisaggressiivinen päsmäri? Keittiöpsykologi kertoo.

Ah, joulukuusi, ja sen huolellisesti valitut koristeet! Mutta minkälaiset?

Tyylejä on yhtä monta kuin koristelijoita – ja niistähän voi tehdä vaikka minkälaisia tulkintoja.

Toimituksemme keittiöpsykologi innostui pohtimaan, mitä mitkäkin koristeluvalinnat tarkoittavat. Jos olet eri mieltä, paljasta oma analyysisi kommenttikentässä!

Kuusi on ollut sisällä ja koristeltuna jo kaksi viikkoa.

Ettei nyt menisi yli-innokkuuden puolelle? Sinussa taitaa olla vähän hössöttäjän vikaa. Puuhaat ja touhua mielelläsi kaikkea pientä ja saat paljon aikaan, etkä todellakaan huolehdi siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Hyväntuulisuus on parhaita puoliasi.

Kuusessa on aidot kynttilät sähköisten sijaan.

Uhkarohkeaa! Et mielelläsi tee niin kuin kaikki muut, vaan tykkäät erikoisuuden tavoittelusta. Se vois joskus kostautua mokina, joita tulee kaduttua jälkikäteen. Mutta hei, mitä väliä! Me kaikki elämme vain kerran. Pidä silti kynttilöitäsi tarkasti silmällä.

Joulupuu on kokovalkoinen (vähintään koristeiltaan, joita on paljon).

Elämässäsi pitää olla bling blingiä, jottei arki alkaisi maistua liian raskaalta. Sopiva määrä juhlavuutta tekee ankeimmastakin päivästä ihan hyvän – ja kun juhlitaan, silloin juhlitaan kunnolla eikä huolehdita huomisesta. Kannat kattoon!

Joulupuussa tärkeintä on tuoksu ja vihreys, joten muutama vaatimaton koriste riittää.

Ah, perinteet. Ne ovat sinulle tärkeitä. Et välitä trendien seuraamisesta, vaan olet yleensä tyytyväinen nykytilanteeseen. Miksi vaihtaa uuteen, jos vanha on hyvä?

Lapset saavat koristella kuusen, mutta äiti tai isä käy siirtämässä koristeet oikeille paikoilleen illan tullen.

Et sano kovin helposti vastaan, vaan jurputat mieluummin itseksesi tai avaudut ongelmista lasillisen ääressä kavereillesi. Passiivisaggressiivisuus kunniaan! Joulukuusi onneksi on huolenaiheista pienimpiä – esimerkiksi työelämässä olisi joskus hyvä uskaltaa avata suunsa.

Lapsilla on huoneessaan oma pikkukuusi, jonka he saavat koristella juuri niin (rumasti) kuin haluavat, pääkuusi jää äidin tai isän tyylikkäästi koristeltavaksi.

Täällä määräät sinä! Uskot, että jouluidyllisi ja elämäsi yleensäkin on omissa käsissäsi, ja olet myös valmis tekemään koviakin ratkaisuja saavuttaaksesi sen, minkä haluat. Jouluna olet valmis pieniin myönnytyksiin, kunhan ne eivät häiritse omaa joulunviettoasi.

Kuusi varistelee neulasiaan olohuoneen lattialle vielä helmikuun puolellakin.

Elämänhallinta. Se on joskus kovin vaikeaa, ja sinulla ehkä hieman hukassa. Tiedoksi: kuusi kuuluu heittää menemään loppiaisena. Jos elämä joskus tuntuu raskaalta, mieti, johtuisiko se siitä, että et käytä kalenteria ja kotisi muistuttaa kaatopaikkaa, koska tavaroillasi ei ole omia paikkoja. Liian iso määrä kaikenlaista tekemistä ei sovi kovin boheemiin elämäntyyliin.

Joulukuusesi on varastettu.

Vähintäänkin pihistetty sukulaisen metsäpalstalta. Tämäkin kuuluu joidenkin perinteisiin. Kaipaat vahvoja tunteita, joten sinulle on ihan sama, vaikka kuusessasi olisi kolme latvaa ja oksia vain toisella puolella, tärkeintä on kuusenhakureissun tunnelma. Kaipaat jännitystä elämässäsi muutenkin – olet aina valmis naku-uinnille kuutamon valossa, etkä arkaile hurjimpiakaan huvipuistolaitteita.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.