Marita Taavitsainen viihtyy "mökillään" ympäri vuoden. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki
Marita Taavitsainen viihtyy "mökillään" ympäri vuoden. Kuva: Sanoma-arkisto / Ulla-Maija Lähteenmäki

Marita Taavitsaisen katetulla lasiterassilla on kaikki, mistä hän on haaveillut: sauna, grilli, uima-allas ja karaokelaitteet.

"Kun muutimme nykyiseen kotiimme Nurmijärvelle neljä vuotta sitten, saimme monta kärpästä yhdellä iskulla. Pihallamme, kahdensadan metrin päässä kotitalostamme, on lasihuoneeksi kutsuttu rakennus. Se on tavallaan terassi valokatteineen, mutta siellä ovat myös grilli, sauna ja uima-allas. Lasihuoneessa pystyy viettämään aikaa ympäri vuoden. Sauna on tärkein – se saa lähtemään lasihuoneeseen talvellakin. Pyrimme käymään siellä ainakin kerran kuukaudessa. Talvella uima-allas on umpijäässä, mutta se toimii silloin kivana luisteluratana lapsille.

Lasihuoneessa on myös karaokelaitteet. Jos olisin juhlijatyyppiä, se olisi täydellinen paikka järjestää bileitä. Viimeksi uutenavuotena pidimme siellä juhlat ystäviemme kanssa. Pääsiäisenä järjestimme piknikin. Lasihuone on muutenkin todella helppo ja hauska retkipaikka, sillä siellä on aina sateelta suojassa.

Tällä hetkellä meillä on pieni pelko siitä, että muurahaiset ovat syöneet huoneen rungon. Myrskyisällä säällä katsomme mieheni kanssa kauhulla, rojahtaako se kasaan.

Olen aina ollut mökkifani. Kun muutimme tänne metsän keskelle, ja näin lasihuoneen, tajusin, että siinähän se mökki nyt on. Minun ei tarvitse haikailla enää oman kesäpaikan perään.”

Uima-allas kruunaa Maritan lasihuoneen.

 

Huone olisi myös hyvä bilepaikka, mutta Marita ei ole juhlijatyyppiä.

 

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.