Lattiatkin on helppo pitää puhtaana tokiolaisen Fumio Sasakin kotona, koska ylimääräisiä huonekaluja ei ole. Kuva: Thomas Peter / Reuters
Lattiatkin on helppo pitää puhtaana tokiolaisen Fumio Sasakin kotona, koska ylimääräisiä huonekaluja ei ole. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Uutistoimisto Reutersin kuvasarjassa neljä japanilaista minimalistia esittelevät tavaroista karsitut kotinsa.

Ahdistaako tavarapaljous? Oletko yrittänyt päästä rojuläjistäsi eroon viime aikoina?

Siinä tapauksessa olet hyvin todennäköisesti kokeillut japanilaisen Marie Kondon kulttimaineeseen noussutta raivaustekniikkaa eli KonMaria.

Kondon oppien mukaan siisti ja liiasta tavarasta karsittu koti on tie onnelliseen elämään. Kun ympärillä ei vallitse järjestelemätön tavarapaljous, myös mieli lepää. Tavarasta luopuminen ei hänen mielestään ole toisin sanoen pelkkää siivoamista – se on elämäntapa.

Myös Suomessa moni on hurahtanut marittamiseen, mutta Kondon kotimaassa Japanissa roinasta luopuminen on viety äärimmilleen. Minimalistiliikkeen kannattajat hankkiutuvat eroon lähes kaikesta omaisuudestaan.

Esimerkiksi 36-vuotiaan Fumio Sasakin vaatekaapin voi kerätä helposti yhteen muovipussiin. Vuoden ajan hän on myynyt ja antanut tavaroitaan pois. Nyt Sasaki omistaa kolme paitaa, neljät housut ja neljä paria sukkia.

Kyse ei ole rahasta vaan elämäntavasta, jonka mukaan vähemmän on ehdottomasti enemmän.

– Kun käytän vähemmän aikaa siivoamiseen ja ostoksiin, minulla on enemmän aikaa ystäville, hauskanpidolle ja matkustelulle. Minusta on tullut paljon aktiivisempi, Sasaki kuvailee Reutersille.

Haaveiletko sinäkin minimalistisesta kodista vai näyttääkö tavaraton koti mielestäsi kolkolta?

Saeko Kushibin keittiöön riittää yhdet aterimet. Kuva: Thomas Peter / Reuters
Saeko Kushibin keittiöön riittää yhdet aterimet. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Naoki Numahatan keittiötasolle ei kerry ylimääräisiä rytökasoja. Kuva: Thomas Peter / Reuters
Naoki Numahatan keittiötasolle ei kerry ylimääräisiä rytökasoja. Kuva: Thomas Peter / Reuters

22-neliöisessä yksiössä asuva Katsuya Toyoda on karsinut tavaroitaan rankalla kädellä. ”Minulla ei ollut aiemmin enempää tavaraa kuin ihmisillä yleensä, mutta en siltikään arvostanut tai pitänyt mistään omistamastani”, hän kertoo. Nykyään hän haluaa ympäröidä itsensä vain tavaroilla, joista saa iloa.  Kuva: Thomas Peter / Reuters
22-neliöisessä yksiössä asuva Katsuya Toyoda on karsinut tavaroitaan rankalla kädellä. ”Minulla ei ollut aiemmin enempää tavaraa kuin ihmisillä yleensä, mutta en siltikään arvostanut tai pitänyt mistään omistamastani”, hän kertoo. Nykyään hän haluaa ympäröidä itsensä vain tavaroilla, joista saa iloa. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Myös Toyodan vaatekaapissa vallitsee tiukka järjestys. Kuva: Thomas Peter / Reuters
Myös Toyodan vaatekaapissa vallitsee tiukka järjestys. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Fumio Sasakin pöytä ei täyty laskupinoista tai ylimääräisistä kipoista. Pelkkä kannettava riittää. Kuva: Thomas Peter / Reuters
Fumio Sasakin pöytä ei täyty laskupinoista tai ylimääräisistä kipoista. Pelkkä kannettava riittää. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Onko tavaroista luopuminen helpottanut elämääsi? Kerro oma tarinasi kommenteissa!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Miksi minimalismi kukoistaa Japanissa?

Japanissa on pitkät buddhalaisuuden perinteet. Kulttuurissa on tapana kunnioittaa riisuttua asuinympäristöä, kertoo Reuters.

Myös vuoden 2011 tsunamilla epäillään olevan osuutta siihen, että ihmiset haluavat luopua tavaroistaan. Tsunamin aiheuttamassa maanjäristyksessä moni kuoli putoaviin esineisiin. "Tässä huoneessa [jossa asun] se ei ole mahdollista", kuvailee Fumio Sasaki.

Krista

Tältä näyttää todellisen minimalistin koti – vaatekaappi mahtuu muovipussiin

Aloitin minimalismin opettelen tuossa pari kk. sitten. En väitä olevani vielä minimalisti, mutta matkalla oikeaan suuntaan. Omat vaatteeni mahtuu pieneen matkalaukkuun, lautasia/ pyyhkeitä/ vuodevaatteita/ meillä on kaksi per perheen jäsen + 2 vierasvaraa. Minua on helpottanut tavaroiden roskiin, myyntiin sekä kierrätykseen laitto. Pystyn hengittämään paljon paremmin! :)
Lue kommentti
Humaania

Tältä näyttää todellisen minimalistin koti – vaatekaappi mahtuu muovipussiin

Helpoin keino luopua tavaroista, on antaa ne ihmisille, jotka kokevat juuri silloisessa elämäntilainteessaan tarvitsevansa niitä. Yleensäkin elämäntilanteet vaihtelevat, joten ihmiset voisivat antaa toisilleen sitä, mitä itse eivät tarvitse, niin kaikki saavat sitä, mitä tarvitsevat. Erityisesti vähävaraisia pitää tukea.
Lue kommentti

”Museoituja” lapsuudenhuoneita. Vinttejä täynnä tavaroita, jotka eivät kelpaa omaan kotiin. Ja vanhemmat, jotka eivät välttämättä kehtaa sanoa aikuisille lapsilleen, että rahtaa jo ne romusi muualle.

Viime vuosina on raivattu, järjestetty ja konmaritettu maanisesti, sillä tavaran omistaminen ei ole enää kovin muodikasta. Yksi ”nurkka” on kuitenkin saattanut unohtua monelta.

Lapsuudenkoti.

Tarina on tuttu. Nuori lentää pesästä, todennäköisesti johonkin pieneen yksiöön tai soluhuoneeseen, mukanaan lempivaatteensa ja muutama astia. Paljon muuta niihin neliöihin ei mahtuisikaan.

Koulukirjat, posliinikissat, teinivaatteet, lahjaksi saadut pöytäliinat ja mummolta perityt huonekalut jäävät lapsuudenkotiin. Ei niitä ainakaan heti kannata hävittää – lapsonenhan saattaa vielä palata maailmalta takaisin kotiin.

”Huonettani pidettiin joitakin vuosia ’museona’. Kun vanhemmat lopulta myivät talon ja huone tyhjennettiin, koulupöydän sokkelista löytyi pari tennissukan sisään piilotettua kossupulloa”, muistelee nelikymppinen nainen.

Jossakin vaiheessa tulee aika muuttaa – jos ei omaan niin ehkä hivenen isompaan asuntoon – mutta ei lapsuuden romuilla siellä mitään tee. Eivätkä perintöhuonekalut edes sovi minimalistiseen skandisisustukseen.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoi pari vuotta sitten ET-lehden jutussa, että puolella hänen asiakkaistaan on kotonaan aikuisten lastensa tavaroita, joilla ei ole käyttöarvoa.

– Joko he eivät saa lapsiaan uskomaan, että tavarat pitäisi hakea pois tai sitten he eivät itse raaski luopua niistä tunnesiteiden vuoksi, hän sanoi.

Konmarittaminen ei ole enää vain kolmikymppisten kaupunkilaisten juttu. Myös suuret ikäluokat alkavat pikkuhiljaa haluta eroon tavarakaaoksesta. Joka ikistä viilipurkkia ei enää tarvitse pestä ja jemmata. Tämän vuoden aikana on puhuttu jopa kuolinsiivouksesta, jonka ideana on tehdä perillisten elämästä helpompaa, kun itsestä aika jättää. Vähemmän romua, vähemmän vaivaa.

”Kun muutin isompaan asuntoon, vanhempani kysyivät, haluanko sinne pianon lapsuudenkodistani. He toivat sen ja maksoivat jopa virityksen, mutta muistuttivat myös, että palautusoikeutta ei sitten ole”, 29-vuotias nainen kertoo.

Tulevaisuudessa on siis odotettavissa yhä enemmän uteluita siitä, mitä lapsuudenkodissa lojuville tavaroille, joita kukaan ei halua, pitäisi tehdä. Voi myös olla, että tavarat vain vähin äänin katoavat. Turha kysellä perään jälkikäteen, ellei itse ole käynyt pelastamassa niitä ajoissa.

Eikö sitä paitsi ole minimalismin vastaista jemmata tavaroitaan jossain muualla? Omaisuutta nekin ovat, vaikka ne lojuisivatkin muiden nurkissa.

Kysely

Onko omistamiasi tavaroita säilössä vanhempiesi luona?

Ihan tavalliset kodit ovat vuonna 2018 kuuminta hottia. 

Saako ajatus täydellisen valkoisena hohtavasta keittiöstä sinut vähän varuillesi? Jäävätkö likaiset astiat notkumaan tiskipöydälle ja sänky petaamatta? Heitätkö vaatteesi päivän jälkeen huolettomasti nojatuolin selkämykselle?

Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, onnittelut ovat paikallaan! Kotisi ja elämänasenteesi ovat juuri nyt huipputrendikkäitä. Elämäsi on juuri sopivasti wabi-sabi.

Maailmanlaajuiseksi sisustustrendiksi laajentunut wabi-sabi on alun perin osa Japanin zen-buddhalaista teeseremoniaa. Wabi-sabin mukaan elämässä ja maailmassa kaikista kauneinta on epätäydellisyys. Japanin kielessä wabi tarkoittaa yksinkertaisuutta ja sitä, että pienet virheet ja poikkeamat tuovat elämään ainutlaatuisuutta. Sabi taas tarkoittaa tyyneyttä, jonka ikä tuo mukanaan.

Sotku ja roso kaunistavat

Elledecor.com-sivuston mukaan wabi-sabi on vuoden 2018 kuumin sisustustrendi. Kotona wabi-sabi vannoo aitouden, epätäydellisyyden, luonnon mukaan elämisen, rehellisyyden, rentouden ja harkitun sekasotkun nimeen.

Sisustuksen maailmassa Wabi-sabin tärkein viesti on se, että kotia ei ole tarkoitettu täydellisyyttä ja sisustuslehtiä varten. Koti on tarkoitettu elämistä varten – ja siksi myös elämä saa kodissa näkyä.

”Wabi-sabia varten sinun täytyy ainoastaan hyväksyä se, ettei kotisi tarvitse olla valmis asuntoesittelyä varten.”

Wabi-sabi-kodin voi saavuttaa varsin helposti. Oikeastaan monella meistä on saattanut olla sellainen jo vuosikausia!

– Wabi-sabia varten sinun täytyy ainoastaan hyväksyä se, ettei kotisi tarvitse olla valmis asuntoesittelyä varten. Pidä homma aitona. Ole onnellinen siitä, ettei sinun tarvitse pedata petiäsi vaikuttaaksesi trendikkäältä, sisustustrendien asiantuntija Dayna Johnson kertoo.

Millainen on suomalainen wabi-sabi-koti? Keräämme havainnollistavia kuvia!

Jos oma sisustuksesi on mielestäsi juuri sopivasti wabi-sabi, lähetä meille siitä otos galleriaamme. Arvomme osallistujien kesken kaksi kirjaa:  

1. Happy Homes Christmas -sisustusopas, Jonna Kivilahti & Krista Keltanen (Cozy Publishing, arvo noin 24 €)

2. Vappu Leipoo -leivontakirja, Vappu Pimiä (Cozy Publishing, arvo noin 24 €)

Osallistu alla olevalla lomakkeella! Kun lataat kuvasi, kirjoita kuvaava otsikko ja lyhyt selite siitä, mitä kuva esittää. Ilman näitä tietoja kuvaasi ei voi julkaista. Me Naiset saattaa käyttää kuvaasi osana jutuntekoa.

Simpukkainen

Unohda täydellisyys ja antaudu sotkulle! Wabi-sabi on tämän hetken ihanin sisustustrendi

Wabi-sabi ..... ei näytä kovin hyvältä, pieni epäjärjestys on paikallaan, mutta ei noiden kuvien kasaröykkiöt inspiroi mukavaan oloon. Ensinnäkään et löydä mitään, toiseksi toinenkaan ei löydä mitään. Vaatteet eivät pidä nytyssä olosta, rypistyvät, eivät mahdollisesti kuivahda, ilmoitu. Koetetaanko näillä tavarakasoilla lohduttaa epäjärjestyksessä eläviä. Eihän lapsikaan voi tuollaisessa kodissa asua. Oikeastaan alkoi inhoittaa nuo kuvat. HUH!
Lue kommentti