Raivaushaasteet ovat nyt supersuosittuja, mutta sitten on esineitä, joihin ei tepsi niistä mikään. Ja niitä taitaa löytyä meistä jokaisen nurkista.

Tavara. Sitä nyt vaan on liikaa ja se ahdistaa. Monia.

Ei siis ihme, että erilaiset raivaushaasteet ovat nyt kovin suosittuja: on minimalistipeli, tavara päivässä -metodi ja melkein hengelliset mittasuhteet saanut KonMari. Raivausoppaita putkahtelee tämän tästä kirjakauppoihin, ja Suomeenkin on jo  syntynyt ammattijärjestäjien ammattikunta.

On tavaroita, jotka lähinnä hämmentävät olemassaolollaan.

Mutta on myös tavaroita, joihin eivät pure mitkään haasteet. Tavaroita, joilla ei voi tehdä mitään ja jotka eivät edes tuota iloa, vaan lähinnä hämmentävät olemassaolollaan. Ja silti niistä ei vain osaa luopua. Ei vaikka oma sisäinen Marie Kondo (siis se japanilainen himojärkkääjä ja KonMari-menetelmän kehittäjä) kiljuisi, että TU-HO-A se.

Toimituksen jäsenet esittelivät kotinsa hämmentävimpiä esineitä. Joku ne on nämäkin suunnitellut ja ajatellut ehkä jopa tarpeellisiksi. Mistä oudosta tavarasta sinä et luovu? Jaa oma kuvasi jutun alla! Voit osallistua kuvahaasteeseen myös Instagramissa tai Twitterissä hashtägillä #outotavara. Tägää kuvaan myös #menaiset.

 

”Minusta kirjahyllyssä kuuluu olla rivi standaareja. Tämä kirkkomusiikkiliiton pöytästandaari on lopulta ihan turha, koska Imatra-standaarini olisi ollut jo yksinään ihan tarpeeksi hieno.”

 

”Vanhempani toivat Thaimaan-tuliaisina pikkuruisen tarjottimen (kynä kuvassa osoittamassa mittakaavaa), jossa on kuva heistä veneretken jälkeen. Tarjotin sopii kokonsa puolesta lähinnä nukkekutsuille ja kuvakin on kökkö, mutta tuntuisi törkeältä laittaa heidän kuvaansa roskiin. Joku camp-huumorin ystävä voisi tähän ehkä kirppiksellä ihastua.”

 

”Tuliaisena saatu fallinen pullonavaaja, jolla ei voi avata pulloja, koska metalliosa on liian pehmeä.”

 

”Keittiön ikkunalautaa somistava vanha postilaatikko. Ostettu vanhan tavaran liikkeestä, koska miksipä ei.”

 

”Rautalangasta suherrettu taidekäsityöhämähäkki ei ole enää nykyään mitenkään hieno, parikymppisenä, kun sen ostin, se vielä oli. Loukkaannuin kuitenkin miesystävälleni, kun hän yhteenmuuttaessa vihjasi, ettei sitä ole pakko laittaa esille. Totta kai oli! Kuvassa näkyvät muut esineet L. M. Montgomeryn tyttökirjatuotannosta ja pehmovompatista lähtien olisivat ehkä Marie Kondon mielestä vähän kyseenalaisia nekin.”

 

"Vatsalihaslaite, ostettu 2001 Hobby Hallin tavaratalosta, joka oli silloin sopivasti melko lähellä kotia. Välillä treenaan absiä hyvinkin innokkaasti, mutta sitten tulee taas vuosien tauko. Nyt mennään siinä taukovaiheessa. Mieheni vihaa sydämensä pohjassa tätä rotjaketta ja uhkaa nakata sen roskiin. No ei tietenkään! Eihän sitä koskaan tiedä, milloin inspis taas iskee."

 

”En tiedä, mikä tämä on. Linttaan astuttu kaljapullo? Liian pieni ja epätasainen lautaseksi tai alustaksi, mutta voisikohan olla paperipaino? Mutta on kuulemma designia, jostain käsityöläismarkkinoilta ostettu. Sain tämän joskus vuosia sitten ystävältä lahjaksi, ei hänkään tiennyt mikä se on, mutta hänelle oli tullut minä mieleen esineestä. En tiedä, onko se hyvä vai huono juttu, mutta eihän tätä ole siksi voinut hävittää.”

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.