Monen kodin ongelmakohta on täpötäysi peilikaappi. Kuva: Shutterstock
Monen kodin ongelmakohta on täpötäysi peilikaappi. Kuva: Shutterstock

Hollantilaisbloggari listasi sinunkin nurkissasi todennäköisesti pyörivät turhat tavarat.

Hollantilaista Love Aesthetics -blogia pitävä Ivania Carpio vaikuttaa kurinalaisuuden perikuvalta. Hänen bloginsa ja Instagram-tilinsä ovat minimalistin unelma: kaikki on valkoista ja supertyylikästä.

Nyt bloggari jakaa neuvojaan myös lukijoilleen. Hän listasi kymmenen asiaa, joista jokainen voi luopua – ja saada ehkä hieman tyylikkäämmän ja harmonisemman elämän.

 

sun is on its way back / late summer '14 snapshot

Kuva, jonka Ivania Carpio (@love_aesthetics) julkaisi

1. TV

Kova valinta heti alkuun! Ivana Carpio kuitenkin kertoo, että televisiosta luopuminen vapauttaa runsaasti aikaa kaikelle muulle. Sitä paitsi lempisarjat voi katsoa netistä juuri silloin kuin haluaa.

– Minulla ei ole ollut tv:tä noin viiteen vuoteen, enkä ole jäänyt mistään paitsi. Vain silloin, kun ihmiset kysyvät, tiedänkö sen yhden mainoksen, bloggari kirjoittaa.

2. Liinavaatteet

Käytössä voi olla vain yhdet kerrallaan, joten minimalisti kehottaa valitsemaan kahdet parhaat per nukkuja ja luopumaan lopuista. Kun toinen lakanasetti on käytössä, toinen on pesussa, eivätkä ylimääräiset liinavaatteet enää vie tilaa.

3. Kirjat

Jaa ystävillesi kirjat, jotka olet lukenut ja joita rakastit – näin mahdollisimman moni pääsee nauttimaan niiden sisällöstä.

4. Kassit

Kangaskasseja kertyy kaupanpäällisinä ja lahjoina, ja vaikka ne toimisivatkin kauppakasseina, niille kaikille ei löydy millään käyttöä. Säästä pari suosikkiasi ja ripusta ne kauniiseen koukkuun käden ulottuville.

5. Johdot

USB-johtojen ja vanhojen latureiden säilyttäminen pahan päivän varalta on todennäköisesti turhaa – nykyisiin laitteisiin sopivat tarvikkeet riittävät.

6. Keittiölaitteet

Jos tavallinen veitsi hoitaa saman homman, sipulisilppurit ynnä muut härpäkkeet vievät vain turhaa tilaa.

7. Kaksoiskappaleet

Varmuuden vuoksi hankittuja kyniä, hiusharjoja ja muuta pientä sälää tarvitsee yllättävän harvoin.

8. Paperit

Ivana Carpio on huomannut, että paperit ja Post-it-lapuille kirjoitetut ideat kasautuvat työpöydälle, joten ne kannattaa käydä läpi, kirjoittaa muistettavat asiat ylös muistikirjaan ja heittää turhat liput ja laput menemään.

9. Kosmetiikka

Kylpyhuoneesi ei tarvitse näyttää kemikaliolta! Todennäköisesti et saa edes lukuisia eri kauneustuotteita koskaan käytettyä. Käy läpi kauneusrutiinisi, säilytä suosikkituotteesi ja karsi hyllyiltä ylimääräiset.

10. Kaikki vanhentunut

Oli se sitten ruokaa, kosmetiikkaa tai lääkkeitä, käy kätkösi säännöllisesti läpi ja heitä vanhentuneet pois.

Lue myös:

Onko minimalistisempaa nähty? Bloggarin pelkistetty Instagram-tili ihastuttaa

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?