Monen kodin ongelmakohta on täpötäysi peilikaappi. Kuva: Shutterstock
Monen kodin ongelmakohta on täpötäysi peilikaappi. Kuva: Shutterstock

Hollantilaisbloggari listasi sinunkin nurkissasi todennäköisesti pyörivät turhat tavarat.

Hollantilaista Love Aesthetics -blogia pitävä Ivania Carpio vaikuttaa kurinalaisuuden perikuvalta. Hänen bloginsa ja Instagram-tilinsä ovat minimalistin unelma: kaikki on valkoista ja supertyylikästä.

Nyt bloggari jakaa neuvojaan myös lukijoilleen. Hän listasi kymmenen asiaa, joista jokainen voi luopua – ja saada ehkä hieman tyylikkäämmän ja harmonisemman elämän.

 

sun is on its way back / late summer '14 snapshot

Kuva, jonka Ivania Carpio (@love_aesthetics) julkaisi

1. TV

Kova valinta heti alkuun! Ivana Carpio kuitenkin kertoo, että televisiosta luopuminen vapauttaa runsaasti aikaa kaikelle muulle. Sitä paitsi lempisarjat voi katsoa netistä juuri silloin kuin haluaa.

– Minulla ei ole ollut tv:tä noin viiteen vuoteen, enkä ole jäänyt mistään paitsi. Vain silloin, kun ihmiset kysyvät, tiedänkö sen yhden mainoksen, bloggari kirjoittaa.

2. Liinavaatteet

Käytössä voi olla vain yhdet kerrallaan, joten minimalisti kehottaa valitsemaan kahdet parhaat per nukkuja ja luopumaan lopuista. Kun toinen lakanasetti on käytössä, toinen on pesussa, eivätkä ylimääräiset liinavaatteet enää vie tilaa.

3. Kirjat

Jaa ystävillesi kirjat, jotka olet lukenut ja joita rakastit – näin mahdollisimman moni pääsee nauttimaan niiden sisällöstä.

4. Kassit

Kangaskasseja kertyy kaupanpäällisinä ja lahjoina, ja vaikka ne toimisivatkin kauppakasseina, niille kaikille ei löydy millään käyttöä. Säästä pari suosikkiasi ja ripusta ne kauniiseen koukkuun käden ulottuville.

5. Johdot

USB-johtojen ja vanhojen latureiden säilyttäminen pahan päivän varalta on todennäköisesti turhaa – nykyisiin laitteisiin sopivat tarvikkeet riittävät.

6. Keittiölaitteet

Jos tavallinen veitsi hoitaa saman homman, sipulisilppurit ynnä muut härpäkkeet vievät vain turhaa tilaa.

7. Kaksoiskappaleet

Varmuuden vuoksi hankittuja kyniä, hiusharjoja ja muuta pientä sälää tarvitsee yllättävän harvoin.

8. Paperit

Ivana Carpio on huomannut, että paperit ja Post-it-lapuille kirjoitetut ideat kasautuvat työpöydälle, joten ne kannattaa käydä läpi, kirjoittaa muistettavat asiat ylös muistikirjaan ja heittää turhat liput ja laput menemään.

9. Kosmetiikka

Kylpyhuoneesi ei tarvitse näyttää kemikaliolta! Todennäköisesti et saa edes lukuisia eri kauneustuotteita koskaan käytettyä. Käy läpi kauneusrutiinisi, säilytä suosikkituotteesi ja karsi hyllyiltä ylimääräiset.

10. Kaikki vanhentunut

Oli se sitten ruokaa, kosmetiikkaa tai lääkkeitä, käy kätkösi säännöllisesti läpi ja heitä vanhentuneet pois.

Lue myös:

Onko minimalistisempaa nähty? Bloggarin pelkistetty Instagram-tili ihastuttaa

Tadaa! Olkipukki on upea ilmestys uusissa väreissä. Kuva: Jani Koskinen
Tadaa! Olkipukki on upea ilmestys uusissa väreissä. Kuva: Jani Koskinen

Onko olkipukki mielestäsi outo koristejäänne lapsuuden jouluista ja kerta kaikkiaan kulahtanut kaveri vuosikymmenten takaa? Anna sille uusi mahdollisuus.

Jokainen muistaa olkipukin lapsuuden jouluista: tuo sympaattinen ja silmätön olkipötikkä, joka törötti aina joulunpyhät piirongin päällä, korret katkeilleina mutta silti arvokkaana juhlatunnelman luojana. Jossain muutossa se ehkä katosi – vahingossa tai tahallaan – mutta vuosiin sitä ei ole enää näkynyt.

Nyt on kuitenkin aika kaivaa olkinen pukki kellarin kätköistä ja puhaltaa tomut korsien välistä: olkipukki tekee nimittäin uutta tuloaan! Vanha, kellastunut pukki kaipaa vain pientä tuunausta, jonka jälkeen se on salonkikelpoinen.

Moderni pukki saa ylleen uudet valjaat ja maalin varsin pienellä vaivannäöllä.

Suvun perinteikkään pukin ehostaminen onnistuu Kaikki paketissa -blogin ohjeilla. Jos innostuit lähtemään muuttumisleikkiin pukkisi kanssa, tarvitset:

olkipukin,
spraymaalia ja
kapeaa satiininauhaa (myydään askarteluliikkeissä).

1. Pura nauhat olkipukin yltä. Olkipukista kannattaa ottaa kuva ennen kuin alat purkaa nauhoja, jotta osaat pujotella uudet valjaat alkuperäiseen tyyliin.

2. Maalaa olkipukki spraymaalilla ja anna kuivua. Tee tarvittaessa toinen käsittely, jos haluat väristä syvemmän.

3. Pujottele uudet nauhat pukin ylle.

Ja kas, perintökalu on komeaa katseltavaa taas: pukki voi aloittaa uuden elämän terhakassa trendivärissään.

Jos et jaksa aloittaa askarteluprojektia, voit ostaa trendipukin kaupasta. Nykyään valikoimissa on myös mustia ja valkoisia versioita.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs varisematon.

Jos perinteinen luonnonkuusi on syystä tai toisesta mahdoton sisustuselementti, muovikuusi ei suinkaan ole ainoa ratkaisu joulupuun kaipuuseen. Luovia kuusivaihtoehtoja löytyy sekä huumorijouluttajalle että minimalistiseen skandisisustukseen mieltyneelle.

Miten olisi jokin näistä?

1. Neulaseton joulupuu

 

Getting ready for the stroll. #noneedles#differentxmastree

Henkilön Roxanne Ferraro (@roxanne1673) jakama julkaisu

Neulaton kuusi tai muu joulupuu on ollut viime vuodet kuuminta hottia sisustusrintamalla. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Teijo Nikkanen sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että neulasten karistaminen kuusesta kannattaisi hoitaa kaatamalla ja kuivaamalla kuusi jo kesällä, joten tässä vaiheessa on jo myöhäistä.

Mutta ehkä tämän joulun kuusen voisi tunkea varaston perälle ja hyödyntää ensi vuonna? Samalla säästyy monta kymppiä, kun ei tarvitse hankkia uutta joulupuuta. Toinen vaihtoehto on turvautua johonkin muuhun karahkaan. Kuollut lehtipuu saattaa olla jopa kauniimpi kuin risukasaa muistuttava kuusi.

2. Pyykkikasakuusi

Joulukuusen ruuhkavuosiversio onnistuu keneltä tahansa. Asettele jouluvalot ja tähti pyykkikasan tai muun törkypesäkkeen päälle – ja kas, joulu on saapunut kotiin.

3. Pullokuusi

Jos kuitenkin tekee mieli aitoa vihreää, allergiaystävällinen vaihtoehto on niin sanottu pullokuusi. Bongasimme modernin joulupuun hauskojen skumppakorkkiporojen taustalta. Sekä porot että pullokuuset ovat sisustussuunnittelija ja muotoilija Minna Haapakosken käsialaa.


4. Kalkkimaalikuusi

Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva
Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva

Monessa kodissa on se ongelma, että lattiatilaa on liian vähän. Silloin kuusi kannattaa nostaa seinälle. Sokeva nimittää tiedotteessaan kalkkimaalikuusta jopa tonttuoven haastajaksi. Tiedä siitä sitten, mutta seinään maalattu kuusi on hyvä haastaja ainakin perinteiselle havupuulle.

5. Kirjakuusi

Kulttuurikodin kuusi rakennetaan tietenkin ekologisesti hyödyntämällä kotoa jo löytyvää kirjallista aineistoa. Mitä enemmän kirjoja, sitä isompi kuusi.

6. Post it -kuusi

Tästä ei joulukuusi muutu enää helpommaksi. Kirjoitimme post it -kuusesta jo muutama vuosi sitten. Joulun jälkeen tarralaput voi irrottaa ja käyttää uudelleen, joten paperikuusi on myös ekologinen vaihtoehto.