Viittaako kynnysmaton teksti kotiin vai sisäilmaongelmiin? Kuva: Shutterstock
Viittaako kynnysmaton teksti kotiin vai sisäilmaongelmiin? Kuva: Shutterstock

Hölmöiltäkin kuulostavilla latteuksilla voi olla ihmiselle iso merkitys. Se saattaa selittää kotien mietelauseiden suosiota.

Home sweet home.

Keep calm and carry on.

Pirkon keittiö on kodin <3.

Always kiss me goodnight.

Suomalaiset kodit ovat täyttyneet mietelauseista. Teksteillä kuorrutetaan niin seinät kuin pienet sisustusesineetkin. Esimerkiksi Tommy Tabermannin runoilla koristellut viinilasit olivat joitakin vuosia sitten haluttua tavaraa.

 

Oho hupz naminami, nyt kelpaa 😆🍷 #wine #tommytabermann #kaadatuoppiinsitäpunkkua #kannatkattoon #parasta

Kuva, jonka Mirva Wahlberg (@mirvaww) julkaisi

Jokin teksteissä kolahtaa, sillä villitys on ja pysyy. Perinteiset ristipistotyöt ovat vain vaihtuneet moderneihin seinätarroihin.

”Herttaisia latteuksia”

Mikä mietelauseissa oikein viehättää? Helsingin Sanomat kysyi asiaa Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian laitoksen professorilta Timo Airaksiselta.

Hänen mukaansa ihmiset kaipaavat syvällisyyksiä – jos sellaiseksi voidaan laskea esimerkiksi sanarimpsu Live, laugh, love.

– Nämä ovat herttaisia latteuksia, jotka sopivat johonkin mielenmaisemaan, johonkin eivät, filosofi toteaa Helsingin Sanomien jutussa.

Hänen mukaansa pienilläkin asioilla on ihmisille usein iso merkitys.

 

Like butter wouldn't melt! #homeiswheretheheartis #cavapoo #cavapoogram #tireddog

Kuva, jonka Gem G (@gemgwatkins) julkaisi

Teksteillä voi myös osoittaa kuuluvansa fiksujen ihmisten joukkoon.

– Englanninkieliset lauseet osoittavat, että kyllä meilläkin osataan vieraita kieliä ja ollaan pikkuisen eksoottisia, Airaksinen kertoo haastattelussa.

Siivoa jälkesi, senkin hulttio

Mietelauseilla saatetaan myös viestiä puolisolle tai muulle perheelle. Niissä kerrotaan, kuka määrää keittiössä ja ohjeistetaan terävään sävyyn esimerkiksi kotitöissä.

Oli parisuhteessa tai ei, kodin pelisäännöt on kätevä kertoa kylteillä.

 

#thursdayquote #happyeaster #lastworkingdayoftheweek #flowers #easter #happy #livewithfire #livelovelaugh

Kuva, jonka Krista Lehtoranta (@kristal1a) julkaisi

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.