Tuttuja esineitä kannattaa välillä katsoa uusin silmin. Kaapeista kunniapaikoille nostetut vaasit, lelut ja posliiniesineet ovat hauskoina sommitelmina kuin taideteoksia. Taidetta voi myös lainata tai tehdä itse.

Tapetti käy taideteoksesta. Kuviollinen Poetry-tapetti, 54 €/rulla, yksivärinen 42,70 €/rulla, Borås. Divaani M -sohva, 1  145 €, Diva-sohvapöytä, 199 €, Asko. Vitriini, 260 €, Helsinki Secondhand. Vespa-peltilelu, 24 €, palikkarobotti, 29 €, Ombrellino.­ Koristekirjaimet, 20 €/kpl, A&A Design. Neule­peitto, 59,95 €, koristetyynyt, 4,95–24,95 €, H&M Home. Päre-matto, 179,90 €, Kodin Ykkönen. Parallel Planes -maljakko, 1 350 €, Planes-vadit pöydällä, 78–150 €, Nou Nou Design. Irmeli Huhtalan Flower lux 16 -valokuvateos akryylille, myyntihinta 1 350 €, 70,00 €/kk, Taidelainaamo Laina.

Vaihtuvia sommitelmia voi tehdä rennosti lipastoille ja vaikka tuolille. Carolina Grunèrin öljyväriteokset kanvaasille, 28–69 €/kpl, Vinkel Homes. Metallituoli, 150 €, Whisky Box -lipasto, 210 €, valaisin, 219 €, A&A Design. Facemaker-puupalikat, 52 €, Ombrellino. Juliste, 14,90 €,
Moko. Rahi, 95 €, Fasaani.

Älä pelkää posliinia. Posliinityttö, 20 €, Fasaani. Vieterirobotti, 24 €, Ombrellino. Keraaminen rasia, 9,95 €, H&M Home. Raidallinen Urban Paths -maljakko, 1  350 €, lasirasia, 75 €, Nou Nou Design.­ Rautalanka-ukko on ala-asteen kuvaamataidontunnin koulutyö.

Vinkit aloittelevalle taiteenkerääjälle

1. Hanki sellaista, mistä itse tykkäät ja mikä herättää tunteita.

2. Jos taide innostaa, mutta päätöksenteko ahdistaa, lainaa taulu. Taidelainaamoista voi hankkia maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja veistoksia. Teoksesta maksetaan kuukausihinta, joka on tavallisesti vähintään 20 euroa. Työn voi lunastaa omakseen kertaostona tai maksamalla kuukausimaksua, kunnes hinta on kokonaan maksettu. www.taidelainaamot.fi

3. Taideopiskelijoiden näyttelyistä voi löytää huokeita teoksia, joiden
arvo saattaa vielä nousta. Kuvataideakatemian näyttelyistä löytyy tietoa osoitteesta www.kuva.fi.

4. Hyvä kehystys kruunaa teoksen, huono voi pilata sen. Kaikki teokset eivät tarvitse kehyksiä lainkaan.

5. Astu rohkeasti gallerioihin. Voit käydä vain katselemassa ja fiilistelemässä, millaisesta taiteesta pidät.

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista. 

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.