Tällaiseksi muodostui suomalainen keittiö jo 1950-luvun luvulla. Moni asia on yhä samoin. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka
Tällaiseksi muodostui suomalainen keittiö jo 1950-luvun luvulla. Moni asia on yhä samoin. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Keittiö oli naisen työpaikka, ja siitä haluttiin mahdollisimman tehokas. Siksi se suunniteltiin tieteellisin testein.

Kun silppuaa korianteria keittiössään työpöydän äärellä, nappaa jääkaapista kerman ja nakkaa ainekset pannuun hellalle, ei tule mieleen, että suomalainen standardikeittiö on 1940- ja 1950-luvuilla tehdyn tutkimuksen tulos. Suomen maatalousmuseon museotyöntekijä Riikka Soininen tietää, mistä suomalainen keittiö on tehty:

Kun suomalaista standardikeittiötä alettiin suunnitella 1940- ja 1950-luvuilla, mitä tutkittiin?

Työtehoseura tutki ensimmäistä kertaa koehenkilöillä, miten keittiöstä saadaan mahdollisimman tehokas ja aikaa säästävä. Tutkimuksessa otettiin kellolla aikaa, kuinka kauan ruuan valmistamisessa menee ja selvitettiin, millainen järjestys keittiössä on toimivin. Keittiötä pidettiin naisten työpaikkana, ja se suunniteltiin vain naisia varten. Kaapit ja tasotkin mitoitettiin naisten keskipituuden mukaan.

Mikä oli tärkeintä keittiöissä?

Työskentelyn piti tapahtua mahdollisimman nopeasti. Kaappien tuli olla oikealla korkeudella ja työvälineet helposti saatavilla. Tehokkuuden lisäksi keittiön piti olla hygieeninen, kaunis ja valoisa. Tyyli oli funktionalistinen, eli siihen kuuluivat isot ja selkeät pinnat. Keittiön piti olla myös tarkoituksenmukainen: jauhopaketin piti olla lähellä leipoessa ja kalusteet helppo puhdistaa.

Mikä erottaa suomalaisen keittiön ulkomaisista?

Suomalainen keittiö tulee itävaltalaisesta Frankfurtin-mallista, joten siinä on paljon samaa kuin ulkomailla. Suljettavat kaapit ja lattiassa kiinni olevat kalusteet ovat kuitenkin suomalaisen keittiön erityispiirteitä. Ennen Työtehoseuran tutkimusta oli Suomessakin avonaisia hyllyjä ja koukkuja keskieurooppalaiseen tyyliin. Suljettavat kaapit todettiin siistimmiksi, ja niihin sai mahtumaan enemmän tavaraa. Kiinteitä kalusteita sen sijaan pidettiin vaurauden merkkinä. Kuivauskaapin on suunnitellut suomalainen Maiju Gebhard. Gebhard näki Ruotsissa pöydälle asetettavia kuivaustelineitä ja sai oivalluksen, että teline olisi hyvä sijoittaa kaapin sisälle piiloon.

Mikä on säilynyt samana keittiöissä läpi vuosien?

Keittiö on edelleen kodin sydän. Suurin ero on siinä, että keittiöön on tullut uusia kodinkoneita ja halkokaappi puuhellaa varten on historiaa.

Loimaan Sarka-maatalousmuseossa on avautunut uusi, pysyvä Maatalouden aika -näyttely, jossa voi tutustua 50-luvun tyyppikeittiöön.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.