Koti siisti kuin sisustuslehtien. Näilläkö ohjeilla sellaisen saa? Ehkä. Kuva: Shutterstock
Koti siisti kuin sisustuslehtien. Näilläkö ohjeilla sellaisen saa? Ehkä. Kuva: Shutterstock

Vain kuusi puhdetta ja koti pysyy siistinä koko ajan. Ihan oikeasti!

Vaatteita hujan hajan nojatuoleilla ja lattioilla. Päiväpeitto repsottaa puoliksi petaamattoman sängyn päällä. Olohuoneella puulattioilla seikkailee kuulaassa talviauringossa lauma villakoiria. Eteisen lattiaa koristaa komea loskaläntti.

Tällainen koti nyt ei ainakaan näytä sisustuslehdistä repäistyltä. Niissähän kaikki on tip top -kunnossa, ja paikat paistavat puhtauttaan.

Onneksi Good Housekeeping -lehti listaa neuvoja, joilla koti pysyy kunnossa ilman, että kenenkään pitää raataa hiki hatussa yhtenä jättisiivouspäivänä. Yksi miinus vinkeissä kyllä on. Ne pitäisi tehdä joka päivä. Jos mielii siistiä kotia, pitäisi varmaan tehdä elämänmuutos ja sisällyttää päivärutiiniinsa seuraavat 6 kohtaa.

  1. Petaa sänky. Vaikka makuuhuone ei muuten olisi täydellisessä järjestyksessä, antaa siististi sijattu sänky sellaisen silauksen, että koko paikka näyttää olevan ruodussa.
  2. Pyyhi keittiötaso. Mieluiten, kun olet sen sotkenut, mutta viimeistään iltaisin viimeisenä puhteena. Ja tästä päästäänkin seuraavaan kohtaan:
  3. Siivoa sotkut heti. Jos odotat uunissa muhivaa ruokaa, on sinulla aikaa siivota ruuanlaiton jäljet. Roiskeet, likaiset asiat, sotkuiset tasot! Käytä aika hyväksesi, eikä sinun tarvitse palata sotkujen pariin täydellä vatsalla.
  4. Villakoirille kyytiä. Viimeisenä ennen kuin painut pehkuihin, käy lattiapinnat läpi. Hätistä villakoirat mopilla – tai muulla valitsemallasi apuvälineellä. Tärkeintä on, että sitä on helppo käyttää.
  5. Kaikki paikoilleen. Tämäkin kannattaa tehdä viimeisenä illalla! Laita kaikki päivän aikana lattioille, tuoleille, sohville ja muualle kerääntyneet tavarat ja vaatteet paikoilleen. Ota itseäsi niskasta kiinni vaatteiden kanssa. Ne jäävät helpoiten pyörimään jalkoihin. Laita likaiset pyykkikoriin, tuuleta vähän käytetyt seuraavaa kertaa varten.
  6. Tuuleta! Ikkunat auki, ovi selälleen. Anna raikkaan ulkoilman tulvia sisälle. Talvella hetki riittää, kuten me suomalaiset tiedämme.

Jos puhteet laskee yhteen, ei niihin kulu kauan aikaa. Parikymmentä minuuttia riittää kaikelle – kunhan koti pysyy ruodussa joka päivä. Siinäpä se ongelma onkin... Ehkä uuden, siistimmän elämän voisi aloittaa vaikka ensi maanantaina?

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.