Siivoa kotisi, kuuluu sisustusgurujenkin ykkösvinkki. Kuva: Shutterstock
Siivoa kotisi, kuuluu sisustusgurujenkin ykkösvinkki. Kuva: Shutterstock

Kaipaako koti kevätpäivitystä? Ennen kuin ryntäät sisustuskaupoille, tutustu näihin vinkkeihin. Säästät selvää rahaa, ja kodin tavaramäärä pysyy kurissa.

1. Siivoa. Halvin sisustusneuvo kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se on sisustusbloggaajien kulmakivi. Kauniistikaan sisustettu koti ei näytä miltään, jos se on kuorrutettu tavararöykkiöillä ja villakoirilla. Kaikki toki tietävät, ettei arki näytä samalta kuin blogeissa. Siivoa kotisi siis sille tasolle, joka riittää sinulle, ja katso vasta sitten, kaipaako se mitään uutta. Jo pelkkä ikkunoiden pesu tuo lisää valoa. Sen takana voi olla myös kaunis maisema, jota ei olekaan vähään aikaan näkynyt!

2. Tyhjennä. Sinun ei tarvitse ryhtyä marittajaksi ja poistaa kaikkea, mikä ei tuota mielihyvää, mutta tavaran vähentäminen korostaa niitä tavaroita, jotka kotiin jäävät. Jätä kauneimpien esineidesi ympärille riittävästi tilaa, jotta ne nousevat sisustuksesta ja saavat ansaitsemansa huomion.

3. Tee arjen tavaroista asetelmia. Television kaukosäädin, lehtiä, lasten värikyniä, sukkapuikkoja, keskeneräisiä kirjoja… Meillä kaikilla on kotona arjen käyttötavaraa, joka lojuu pöydillä. Niputa ne kauniisti. Pinoa kirjat väreittäin, ja laita irtotavarat esimerkiksi kauniiseen ruukkuun, jossa ne pysyvät kasassa eivätkä loju ympäriinsä. Sieltä on helppo napata tarvitsemansa, ja yhteensopivista tavaroista voi tehdä asetelmia, jotka ovat kuin blogeista.

4. Lainaa tai vaihda kaverin kanssa. Uutta kiertoa kodin tavaroihin saa vaihtamalla niitä kaverin kanssa. Ne voivat olla lainassa, kunnes toinen kaipaa omaansa takaisin. Jos esimerkiksi kirjahylly ei mahdu kaverin uuteen kotiin, mutta hän ei raaski myydä sitä vielä, ota se säilytykseen omaan olohuoneeseesi. Kärkevämmässä käytössä se on sinulla kuin varastossa lojumassa.

5. Suhauta uusiksi. Spraypullo on monen DIY-sisustajan suosikkiapu. Vanhan tavaran voi suhauttaa uudeksi. Esimerkiksi vanhoista metallilampuista saa spraymaalilla trendikkäitä metallinhohtoisia designesineitä, ja kukkaruukut, kynttilänjalat, jakkarat ja arkiset koriste-esineet voi nopeasti päivittää uuteen tyyliin. Kun ne kyllästyttävät, suhauta uudestaan!

6. Keksi uusia käyttötarkoituksia. Vanha roju on yllättävän kiinnostavaa uusin silmin katsottuna. Jos kotona oleva sivupöytä ei miellytä, ota jalat pois ja tee siitä matala sohvapöytä. Tai jos kaipaat yöpöytää, sen voi tehdä vaikka vanhasta seinähyllystä tai viinilaatikosta. Myös kiinnitystapoja voi miettiä uusiksi: kaiken ei tarvitse seistä lattialla, vaan tavaroita voi nostaa seinälle tai roikuttaa katosta. Maailmalla näkee esimerkiksi upeita katoista roikkuvia sänkyjä.

7. Vaihda siivouskohdetta kaverin kanssa. Moni näkee kaverinsa asunnon ihan toisin kuin omansa. Siellä tekisi mieli puuhastella, toisin kuin omassa. Jos oman kodin siivous kyllästyttää, vaihtakaa siivouskohteita. Leikkikää siivoojia ja sisustajia toisillenne, niin saatte molemmat hieman luksusta arkeenne.

8. Vaihda tavaroita huoneesta toiseen. Jos koko koti on suurin piirtein samasta värikartasta, huonekaluja ja pikkuesineitä voi siirrellä paikasta toiseen. Pienikin muutos muuttaa tilan hahmottamista ja saa näkemään sen uusin silmin.

9. Photosoppaa kotisi uusiksi. Älä tuhlaa rahaa tuotteisiin, jotka eivät mahdukaan kotiisi tai sovi tyyliisi, vaan testaa ne etukäteen. Esimerkiksi Tikkurilalla on nettipalvelu, jossa voi kokeilla, miten seinän värin vaihtaminen vaikuttaa tilaan. Saman voit tehdä kotikutoisesti näin: ota kuva huoneestasi, leikkaa ja liimaa tuotekuva sen päälle ja katso, miltä muutos suurin piirtein näyttäisi. Jos koko mietityttää, voit tehdä testin livenä teippaamalla tavaran mittasuhteet seinään tai peittämällä sohvan kokoisen tilan lattialla lakanalla tai sanomalehdillä.

10. Hallitse määrää. Muista tämä: jos kotiin tulee jokin uusi tavara, jonkin vanhan on aika lähteä. Aina kun hankit uutta, mieti samalla, mistä luovut. Näin kaaos ei palaa vähitellen takaisin.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.