Mites tämä paikka nyt taas pääsi tähän kuntoon? Kuva: Shutters
Mites tämä paikka nyt taas pääsi tähän kuntoon? Kuva: Shutters

Etenkin ensikertalaiset laittavat kotinsa jo valmiiksi järjestykseen, vaikka sinne on tulossa ammattisiivooja.

Monen mielestä olisi ihanaa, jos kotona kävisi kerran viikossa tai kahdessa siivooja, mutta samalla takaraivossa kytee pieni ahdistus: edellinen ilta ennen siivoojan tuloa kuluisi kuitenkin siihen, että järjestelee paikkoja kuntoon paniikissa. Joskus kuulee jopa kertomuksia siitä, että pikkulapsiperheen kiireitä helpottamaan palkattu siivooja on kieltäytynyt siivoamasta, koska koti on ollut liian mullin mallin eikä pintoihin ole päässyt tarpeeksi helposti käsiksi.

Missä kunnossa kodin pitää siis olla, ennen kuin palkatun siivoojan rätti ja imuri alkavat heilua?

– Ennen siivoojan tuloa ei tarvitse siivota, hiljattain lanseeratun Moppi.com-palvelun perustajaosakas Matti Tiainen sanoo. Moppi.comia mainostetaan siivousalan Uberiksi.

Yrityksen siivoojat kuitenkin kertovat, että monen asiakkaan kotona on siivoiltu jo ennen ammattilaisen tuloa taloon.

– Ensimmäisellä kerralla asiakas on usein siivonnut jo valmiiksi, ja siivooja voi keskittyä kodin syväpuhdistukseen. Kun siivoojan ja asiakkaan suhde muuttuu tuttavallisemmaksi, asiakaskin alkaa ottaa rennommin.

Tuoleille kasaantuvista vaateröykkiöistä tai pitkin lattioita kuljeskelevista leluista ei siis tarvitse stressata – tavaroiden järjestäminen paikoilleen kuuluu siivoojan toimenkuvaan.

Ei eritteitä

Joitakin rajoituksia kuitenkin on.

– Raskaiden esineiden siirtely ja korkeat paikat ovat poissuljettuja jo työturvallisuudenkin kannalta, Matti Tiainen sanoo.

Tosin jos esimerkiksi korkealla sijaitsevien ikkunoiden pesutarpeesta ilmoittaa etukäteen, sekin yleensä järjestyy. Perussiivoukseen eivät kuulu myöskään eritteet tai hankalat tahrat.

Jos koti sattuisi olemaan tavallista siivottomammassa kunnossa eikä normaali siivoamiseen mitoitettu aika riitä, Moppi.comin periaatteisiin kuuluu, että siivooja arvioi ja hyväksyttää lisätyön asiakkaalla ennen kuin ryhtyy hommaan.

Siivousalan palveluita on tänä kesänä alettu Suomessa tarjota uudella tavalla. Moppi.com on ottanut toiminnassaan mallia kyytipalveluja tarjoavasta Uberista, ja asiakkaat tilaavat siivoojan kotiinsa netin kautta. Yritys on jo toinen uudenlainen tekijä siivousalalla, sillä heinäkuun lopulla toimintansa aloitti siivouspalveluja netin kautta välittävä Freska-niminen yritys.

Jarnakka

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Itse ainakin teen nimenomaan "järjestely-siivouksen" ennen ammattilaisen tuloa. Haluan itse pistää tavarat sinne mistä tiedän (=toivon) ne myös löytäväni. Jos jättäisin kaiken siivoojan järjestettäväksi, mistä hän tietäisi missä mitäkin tavaraa on totuttu säilyttämään? Eli meillä on isäntäväellä vastuulla tavarat paikalleen ja siivooja pesee pinnat ja paikat.
Lue kommentti
duunari

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Vähän on suppeasti tietoa tässä jutussa. Riippuu kyllä varmaan firmasta mitä kuuluu perussopimukseen ja sitten tietysti aina voidaan sopimuksessa eritellä mitä soppariin kuuluu. Itse siivousfirmassa töissä olleena ainakaan meillä sopimukseen ei kuulu irtotarvaroiden raivaamista lattioilta vaan pelkästään pintojen siivous. Tietysti jos nyt vähän on jotain satunnaisia tavaroita niin kyllä ne siirrellään pois edestä, mutta ei ole kovin kohteliasta jättää esim. kaikkia lasten leluja pitkin...
Lue kommentti