Mites tämä paikka nyt taas pääsi tähän kuntoon? Kuva: Shutters
Mites tämä paikka nyt taas pääsi tähän kuntoon? Kuva: Shutters

Etenkin ensikertalaiset laittavat kotinsa jo valmiiksi järjestykseen, vaikka sinne on tulossa ammattisiivooja.

Monen mielestä olisi ihanaa, jos kotona kävisi kerran viikossa tai kahdessa siivooja, mutta samalla takaraivossa kytee pieni ahdistus: edellinen ilta ennen siivoojan tuloa kuluisi kuitenkin siihen, että järjestelee paikkoja kuntoon paniikissa. Joskus kuulee jopa kertomuksia siitä, että pikkulapsiperheen kiireitä helpottamaan palkattu siivooja on kieltäytynyt siivoamasta, koska koti on ollut liian mullin mallin eikä pintoihin ole päässyt tarpeeksi helposti käsiksi.

Missä kunnossa kodin pitää siis olla, ennen kuin palkatun siivoojan rätti ja imuri alkavat heilua?

– Ennen siivoojan tuloa ei tarvitse siivota, hiljattain lanseeratun Moppi.com-palvelun perustajaosakas Matti Tiainen sanoo. Moppi.comia mainostetaan siivousalan Uberiksi.

Yrityksen siivoojat kuitenkin kertovat, että monen asiakkaan kotona on siivoiltu jo ennen ammattilaisen tuloa taloon.

– Ensimmäisellä kerralla asiakas on usein siivonnut jo valmiiksi, ja siivooja voi keskittyä kodin syväpuhdistukseen. Kun siivoojan ja asiakkaan suhde muuttuu tuttavallisemmaksi, asiakaskin alkaa ottaa rennommin.

Tuoleille kasaantuvista vaateröykkiöistä tai pitkin lattioita kuljeskelevista leluista ei siis tarvitse stressata – tavaroiden järjestäminen paikoilleen kuuluu siivoojan toimenkuvaan.

Ei eritteitä

Joitakin rajoituksia kuitenkin on.

– Raskaiden esineiden siirtely ja korkeat paikat ovat poissuljettuja jo työturvallisuudenkin kannalta, Matti Tiainen sanoo.

Tosin jos esimerkiksi korkealla sijaitsevien ikkunoiden pesutarpeesta ilmoittaa etukäteen, sekin yleensä järjestyy. Perussiivoukseen eivät kuulu myöskään eritteet tai hankalat tahrat.

Jos koti sattuisi olemaan tavallista siivottomammassa kunnossa eikä normaali siivoamiseen mitoitettu aika riitä, Moppi.comin periaatteisiin kuuluu, että siivooja arvioi ja hyväksyttää lisätyön asiakkaalla ennen kuin ryhtyy hommaan.

Siivousalan palveluita on tänä kesänä alettu Suomessa tarjota uudella tavalla. Moppi.com on ottanut toiminnassaan mallia kyytipalveluja tarjoavasta Uberista, ja asiakkaat tilaavat siivoojan kotiinsa netin kautta. Yritys on jo toinen uudenlainen tekijä siivousalalla, sillä heinäkuun lopulla toimintansa aloitti siivouspalveluja netin kautta välittävä Freska-niminen yritys.

Jarnakka

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Itse ainakin teen nimenomaan "järjestely-siivouksen" ennen ammattilaisen tuloa. Haluan itse pistää tavarat sinne mistä tiedän (=toivon) ne myös löytäväni. Jos jättäisin kaiken siivoojan järjestettäväksi, mistä hän tietäisi missä mitäkin tavaraa on totuttu säilyttämään? Eli meillä on isäntäväellä vastuulla tavarat paikalleen ja siivooja pesee pinnat ja paikat.
Lue kommentti
duunari

Pitääkö kotona siivota ennen palkatun siivoojan tuloa?

Vähän on suppeasti tietoa tässä jutussa. Riippuu kyllä varmaan firmasta mitä kuuluu perussopimukseen ja sitten tietysti aina voidaan sopimuksessa eritellä mitä soppariin kuuluu. Itse siivousfirmassa töissä olleena ainakaan meillä sopimukseen ei kuulu irtotarvaroiden raivaamista lattioilta vaan pelkästään pintojen siivous. Tietysti jos nyt vähän on jotain satunnaisia tavaroita niin kyllä ne siirrellään pois edestä, mutta ei ole kovin kohteliasta jättää esim. kaikkia lasten leluja pitkin...
Lue kommentti

Hämä-hämä-häkki kiipes langalle!

Kun sisällä näkee hämähäkin, reaktio on yleensä kutakuinkin ”yäk, tapa se!” Monille hyönteiset aiheuttavat puistatusta erityisesti sisätiloissa. Todellisuudessa hämähäkkiä ei kuitenkaan kannata tappaa.

Hämähäkin tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä, kuten Luonnontieteellisen keskusmuseon hämähäkkiasiantuntija Timo Pajunen asian ilmaisee.

– Hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Niitä on Suomen luonnossa paljon ja ne syövät isoja määriä hyönteisiä ja jopa toisia hämähäkkejä. Joku on varmaan arvioinutkin, millaisia ötökkämassoja hämähäkit käyttävät ravinnokseen, mutta paljon kuitenkin.

”Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee.”

Suomessa asustelevat hämähäkit eivät myöskään ole vaarallisia. Parhaimmillaan niistä voi olla hyötyä.

– Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee. Sisätiloihin kuitenkin eksyy kaikenlaista: esimerkiksi viemäreistä voi nousta sokeritoukkia, joita hämähäkit sitten käyttävät ravintonaan, Pajunen sanoo.

Siinä missä hämähäkit eivät aiheuta sisätiloissa harmia, sokeritoukat voivat päätyä esimerkiksi ruokatarvikkeiden joukkoon. Jos pitäisi siis valita kahden pahan väliltä, hämähäkki on loppujen lopuksi mieluisampi kaveri.

”Suomessa on sellaisiakin lajeja, jotka pystyvät puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki.”

Kaikki eivät kuitenkaan kaikesta huolimatta halua hämähäkkejä lähettyvilleen. Silloin on turvallisinta kuljettaa kahdeksanjalkainen toveri esimerkiksi pienessä purkissa ulos.

– Niitä hämähäkkejä, joita sisällä yleensä elää, voi ottaa varovaisesti käteenkin. Suomessa on toki sellaisiakin lajeja, jotka tarpeeksi isoiksi kasvaessaan pystyvät puolustautuessaan puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki. Joidenkin purema voi olla kivuliaskin, Pajunen huomauttaa.

Hän itse jättää suurimmaksi osaksi hämähäkit rauhaan. Jos niistä on harmia, hän käyttää purkkia. 

– Sen avulla vien sisälle eksyneen hämähäkin ulos.

M83

Älä tapa sisälle eksynyttä hämähäkkiä! Hämähäkkiasiantuntija kertoo, miksi pitkäjalat kannattaa jättää rauhaan

Jooei kirjoitti: Riippuu täysin paikasta ja lajista. Viimeksi tapoimme 5 mustaa leskeä kotoa, jotka olivat purreet avopuolisoani 3 kertaa. Teholle niin että heilahti. Siinä sen jälkeen yritä siinä pitää rauhaa pystyssä näiden öppiäisten kanssa. Mustaleski on Pohjois-Amerikkalainen lajike joka viihtyy lämpimissä olosuhteissa ja niitä ei ole suomessa havaittu koskaan. Ruotsissa on ollut yksi havainto.
Lue kommentti

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista.