Rottinki tekee tänä keväänä rytinällä paluun. Ikean Jassa-rottinkimallisto on kaupoissa maaliskuussa. Kuva: Ikea
Rottinki tekee tänä keväänä rytinällä paluun. Ikean Jassa-rottinkimallisto on kaupoissa maaliskuussa. Kuva: Ikea

Rottinkiesineet ovat yhtä aikaa boheemeja ja elegantteja. 

Kaverit hihittivät naisen paljaille rinnoille, minä tuijotin tuolia. En ollut ikinä nähnyt niin kaunista huonekalua: se oli kuin korista punottu valtaistuin. Elettiin 80-lukua, ja joku oli nyysinyt pehmopornoklassikko Emmanuellen vanhempiensa hyllystä. Vhs-kasetin kannessa näyttelijä Sylvia Kristel istuskeli peacock-tuolissa.

Siitä lähtien olen haaveillut tuosta tuolista. Luonnonmateriaaleista punotut koristeelliset riikinkukkotuolit levisivät siirtomaavallan vuosina Aasiasta länsimaihin, ja orienttia ihannoinut hippikulttuuri teki niistä muodikkaita 60–70-luvuilla, mutta rottinkihuonekalut olivat kuumaa kamaa kodeissa vielä 80-luvulla. 

Rakkauteni rottinkiin syttyi Emmanuelle-tuolista, eikä ole sittemmin hiipunut. Juuri sitä unelmieni korituolia en ole vieläkään saanut, mutta luonnonmateriaaleista, kuten rottingista tai bambusta, käsinvalmistetut kalusteet ovat jälleen huipputrendikkäitä, joten korvikkeita kyllä löytyy nyt kaupoista. Esimerkiksi Ikea lanseeraa maaliskuussa erikoismalliston, joka sisältää rottinkikalusteita ja etnisesti kuvioituja tekstiilejä. Huonekalujen lisäksi luonnonmateriaalit sopivat hyvin esimerkiksi valaisimiin. Erityisen kauniilta rottinkiesineet näyttävät nkirkkaiden ja keväisten sävyjen parina. 

Kevyet ja kauniit esineet ovat yhtä aikaa boheemeja ja elegantteja, ja ne tuovat kotiin tuulahduksen kuumien hippikesien henkeä – ympäri vuoden. 

Iki-ihanaa Emmanuelle-tuolia voi yrittää metsästää huutokaupoista. Kuva: Shutterstock
Iki-ihanaa Emmanuelle-tuolia voi yrittää metsästää huutokaupoista. Kuva: Shutterstock

Ylärivi: Rabarber-tapetti tuo kotiin ikuisen kevään. 67 €/rll, Borås Tapeter. Sinnerlig-valaisin on uusi blogiklassikko. 49,95 €, Ikea. Matto on meriheinää. 140 x 200 cm, 199 €, Bloomingville. Alarivi: Rottinki somistaa söpön teepannun. 31 €, Bloomingville. Siro rottinkisohva, 119 €, Ikea.
Ylärivi: Rabarber-tapetti tuo kotiin ikuisen kevään. 67 €/rll, Borås Tapeter. Sinnerlig-valaisin on uusi blogiklassikko. 49,95 €, Ikea. Matto on meriheinää. 140 x 200 cm, 199 €, Bloomingville. Alarivi: Rottinki somistaa söpön teepannun. 31 €, Bloomingville. Siro rottinkisohva, 119 €, Ikea.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.