Mitä tunteita nämä välineet sinussa herättävät? Kuva: Shutterstock
Mitä tunteita nämä välineet sinussa herättävät? Kuva: Shutterstock

Näillä vinkeillä teet siivouksesta jos nyt et päiviesi parasta sisältöä, niin ainakin helpompaa.

Kuulutko siivouksen vihaajiin? Älä huoli. Pieni sotku ei häiritse elämää, ja luontaisen sottaisuuden on jopa todettu olevan yhteydessä luovuuteen ja älykkyyteen.

Houkuttaako siisti koti kuitenkin? Sellainen, jossa uudet sisustustyynyt pääsevät oikeuksiinsa eivätkä huku paikasta toiseen vellovan roinan alle?

Puhtaassa ja siistissä kodissa on myös mukava olla: ei tarvitse varoa, mihin astuu, eivätkä tavarat ole koko ajan hukassa. Psykologi Sherrie Bourg Carter kirjoitti Psychology Todayhin, kuinka sotku voi lisätä stressiä, koska se muistuttaa niistä asioista, joita ”pitäisi” tehdä.

Jos haluat tehdä siivoamisesta vähemmän vastenmielistä ja nauttia siistimmästä kodista, ota nämä vinkit talteen.

1. Heitä turha roju pois

Ai niin kuin Konmarissa? Kodin siistinä pitämisen ensimmäinen askel on aika simppeli, eikä sinun ole pakko pohtia tavaroiden sisäistä olemusta: sen kuin hankkiudut vain eroon turhasta roinasta. ”Mitä vähemmän sinulla on tavaraa, sitä vähemmän aikaa sinulla menee sen järjestämiseen”, kirjoitti Nancy Mitchell Apartment Therapy -sivustolle

Lue lisää: Maalaisjärkeä konmaritukseen! Kaksi kysymystä paljastaa, tarvitseeko sinun hankkiutua tavarasta eroon

2. Ota aikaa 10 minuuttia

Mitchell neuvo ajastamaan kellon soimaan kymmenen minuutin päästä: siivoa sinä aikana niin paljon kuin kerkiät. Se on kuin kisa laiskempaa puoltasi vastaan. Tepsii takuulla kilpailuhenkisiin ihmisiin.

Jos 10 minuuttia tuntuu liian lyhyeltä, voi aikaa pidentää vapaasti. Kunhan sitä ei pidennä liikaa, jolloin ote herpaantuu.

Vessa voi tulla siivotuksi melkein huomaamatta, kun sen tekee kuulokkeet korvilla.

3. Hanki tarvittavat välineet ja pidä ne helposti saatavilla

Jos imurin joutuu siivouksen hetkellä hinaamaan esiin kellarinkomerosta, voi homma jäädä siihen. Siivouksen aloittamiseen pätee sama kuin lenkkeilyn aloittamiseen: se on helpompaa, kun välineet on hankittu ja ne ovat esillä. Pidä siis siivousvälineet ja -aineet helposti saatavilla kaapissa odottamassa.

4. Turvaudu rojulaatikkoon, -ämpäriin tai -koriin

Design-bloggaaja Benita Larsson kannustaa hankkimaan eteiseen saavin tai korin, johon voi tunkea kaikenlaista pientä kivaa - siis sellaista, mikä muuten seilaisi ympäri kämppää. Rojunpiilottajan voi toki laittaa eteisen sijasta minne vain, missä se itsellä toimii parhaiten. 

5. Kuuntele musiikkia

Musiikilla voit huijata ajatuksesi pois siivoamisesta. Aika tuntuu kuluvan nopeammin ja vessa voi tulla siivotuksi melkein huomaamatta, kun sen tekee kuulokkeet korvilla.

Lue lisää: Anna sen soida! Näin musiikki parantaa terveyttäsi

6. Pidä juhlat

Tai ainakin kutsu välillä kaverit kylään. Koti voi pysyä siistimpänä, kun sinne kutsuu tasaisin väliajoin ystäviä. Juhlien pitäminen antaa konkreettisen syyn pölyjen pyyhkimiseen.

Pyhitä hetki ennen nukkumaanmenoa lyhyelle siivoushetkelle.

7. Uudet vempaimet käyttöön?

On se teknologia ihmeellistä. Pamela Kramer vinkkaa Women's Dayssa investoimaan vempaimiin, jotka hoitavat siivouksen puolestasi. Esimerkiksi robotti-imuri on ihan pätevä vekotin.

8. Tee siivouksesta rituaali

Niin kuin hampaiden harjaus tai iltalenkki. Pyhitä esimerkiksi hetki ennen nukkumaanmenoa lyhyelle siivoushetkelle. Päätä, minkä asian silloin siivoat ja pysy päätöksessäsi.

Lähteenä myös Bustle.com.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.