Moni ei voi enää kuvitellakaan illanviettoa ilman paljua. Kuva: Satu Kemppainen
Moni ei voi enää kuvitellakaan illanviettoa ilman paljua. Kuva: Satu Kemppainen

Suomalaispihoilla on meneillään kilpavarustelubuumi, kun taas Ruotsissa annetaan luonnon rönsytä ja rehottaa. Antavatko megapaljut jatkossa tilaa perennoille ja ötökkähotelleille?

Moni suomalainen haluaa nyt pihalleen ison terassin ja sille liki kolossaalisen polyrottinkisohvaryhmän. Paljut alkavat olla arkipäivää, ja hulppeita vesiporeammeita voi varustella hinnalla, jolla saisi kelvon kesämökin. Lapsille hankitaan ainakin trampoliini.

Pihoilla viihdytään, joten niihin kulutetaan yhä enemmän rahaa. Jos varustelu jatkuu samalla tahdilla, kasvit jäävät yhä enemmän paitsioon.

– Pihoilla on nähtävissä jo pienoista ylirakentamista. Onneksi sitä on mahdollista hillitä kaavoituksella, joka määrää, että pihoilla on oltava myös istutettavia osia, maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Eeva Blomberg sanoo.

Tällä hetkellä jylläävän pihojen viihdekeskusajattelun rinnalle on  saapumassa pikkuhiljaa luonnonmukaisuuden trendi. Ruotsalaisilla pihoilla ja puutarhoissa ollaan kymmenen vuotta Suomea edellä. Siellä siisti ja kliininen piha laajoine kivetyksineen on korvattu rönsyilevällä kasvillisuudella, jossa näkyy luonnon monimuotoisuus. Tämä tarkoittaa, että pihoja suunnitellaan enemmän luonnon kuin asukkaiden mielitekojen ehdoilla. Jos pihalla on niittyä, sen annetaan olla. Kallion päälle ei rakenneta terassia, vaan se kaivetaan esiin ja istutetaan siihen sammalta. Tai jos puu on laho, sen voi antaa lahota rauhassa.

– Olen huomannut, että suomalaiset sietävät huonosti epäjärjestystä pihoillaan. Luonnon kiertokulku siivotaan pois silmistä, vaikka kuollutkin kasvi voi olla kaunis.

Blomberg sanoo, että luonnonmukaisuuden trendissä on sekä esteettinen että ekologinen näkökulma. Esimerkiksi kasvit saatetaan valita tietoisesti sitä silmälläpitäen, että mehiläisillä riittää juotavaa. Onpa alan messuilla nähty myös hyönteisille heinistä, reiällisistä tiilistä ja muista materiaaleista rakennettuja hotelleja, joissa ne voivat talvehtia rauhassa.

– Uskon, että nämä niin sanotut ötökkähotellit yleistyvät meilläkin pian.

Maisemasuunnittelija näkee, että luonnonmukaisuus on yksi trendi muiden joukossa kuten pihan varustelukin. Parhaille pihoille mahtuvat sekä hyvät oleskelupaikat että paljon kasvillisuutta. Ne eivät sulje toisiaan pois ja varsinkin järkevällä suunnittelulla molemmat on mahdollista toteuttaa.

Markkinoille kuitenkin puskee koko ajan uutuuksia, joita ulkona viihtyvä hedonisti himoitsee. Vai mitä sanot monen istuttavasta jättiriippukeinusta?

Sami Hedberg kauppaa Helsingissä sijaitsevaa violetilla sisustettua asuntoaan Oikotiellä.

Tammikuussa erostaan Instagramissa kertoneet Ilona ja Sami Hedberg ovat laittaneet yhteisen kotinsa myyntiin.

Oikotieltä löytyvässä myynti-ilmoituksessa Hedbergien 136,5-neliöinen loft-asunto on myynnissä 1 180 000 euron hintaan. Ilmoituksen kuvissa kodin asunnon sisustus hehkuu valkoisena, turkoosina ja violettina sekä metallisävyissä. 

Sisustus tuskin on vain myynti-ilmoitukseen loihdittua pintakiiltoa, sillä Sami Hedberg kertoi jo vuonna 2013 Me Naisten haastattelussa lempiväreikseen valkoisen, hopean, burgundin ja liilan. 

– Sisustusmakuni on pysynyt samana­ jo vuosia. Olisi aivan kauheaa, jos joku tulisi tänne ja sanoisi: ”Toi liila on muuten ihan hirveän näköistä.” Ei siitä tulisi mitään! Hedberg totesi tuolloin. 

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.
Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.

Vuonna 2013 Me Naisten kanssa tehty haastattelu käsittelee Hedbergien silloista töölöläiskaksiota eikä nyt myynnissä olevaa suurempaa, vanhaan kahvimyllytehtaaseen tehtyä loft-asuntoa. Sisustustyyli on kuitenkin paljolti entisellään: myynti-ilmoituksen kuvissa näkyvät samat norsufiguurit ja esiin rapsutettu tiiliseinä kuin kaksiossakin. 

Myös keittiönpöytä on mitä ilmeisimmin pysynyt samana. Vuonna 2013 Sami Hedberg kertoi Italiasta tilatun mustan lasipöydän maksaneen noin 1 400 euroa. 

Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.
Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.

Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.
Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Marita Taavitsainen ja Tomi Natri pyytävät kodistaan runsaat puoli miljoonaa euroa.

Laulaja Marita Taavitsainen, 49, ja hänen puolisonsa Tomi Natri ovat panneet kotinsa myyntiin. Pari myy kotinsa, sillä heidän avioeronsa astui voimaan tammikuussa. Oikotiellä olevasta myynti-ilmoituksesta selviää, että Marita ja Tomi pyytävät 188-neliöisestä talosta 525 000 euroa. Talo sijaitsee Hyvinkäällä, noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Talon erikoisuuksia ovat iso piha ja hana, josta tulee lähdevettä. Pihalla voi golfata, sillä sinne on rakennettu bunkkeri, griini, vesieste sekä chippigriini. Ilmoituksen mukaan palloa voi lyödä 110 metriin asti. Lisäksi terassilla on ulkoporeamme.

Maritan ja Tomin kotitalo sijaitsee Natri Ranch -nimisellä alueella.
 

Ruokailutilassa tunnelma on maalaisromanttinen.

Talon alakerrassa neliöitä on 60.

 

Pihalla on muun muassa puuvaja, pihasauna ja paviljonki sekä lasten leikkipaikka.
 

Talo sijaitsee rauhallisella alueella. Tontti on 1,89 hehtaaria.

Marita on kertonut aviokriisistään avoimesti julkisuudessa. Viime marraskuussa hän kertoi Me Naisille, että hän ja Tomi hakivat apua pariterapiasta. Tuolloin hän oli toiveikas, mutta kertoi, että lopullisen päätöksen tekeminen hirvittää.

– Ei auta kuin elää eteenpäin. Elämällä nämä asiat usein selviävät, Marita sanoi.

Maritalla ja Tomilla on kaksi lasta: Iines ja Stella.

Talon myynti-ilmoituksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

outo menoa nykyään..

Hiljattain eronnut Marita Taavitsainen myy hulppean kotinsa – pihalla voi pelata golfia ja lillua poreammeessa

Maritalla taitaa pyyhkiiä lujaa kuten aina ei hetken paikkallaan oloa puhetta tulee kuin turkin hihasta ei koskaan kuuntele mitä miulla on sanottavaa omaa jorinaa vain jatkaa hän on räpätäti :)En ymmärrä julkimoita ketkä avautuvat yksityiselämästään kaikelle kansalle!!
Lue kommentti