Moni ei voi enää kuvitellakaan illanviettoa ilman paljua. Kuva: Satu Kemppainen
Moni ei voi enää kuvitellakaan illanviettoa ilman paljua. Kuva: Satu Kemppainen

Suomalaispihoilla on meneillään kilpavarustelubuumi, kun taas Ruotsissa annetaan luonnon rönsytä ja rehottaa. Antavatko megapaljut jatkossa tilaa perennoille ja ötökkähotelleille?

Moni suomalainen haluaa nyt pihalleen ison terassin ja sille liki kolossaalisen polyrottinkisohvaryhmän. Paljut alkavat olla arkipäivää, ja hulppeita vesiporeammeita voi varustella hinnalla, jolla saisi kelvon kesämökin. Lapsille hankitaan ainakin trampoliini.

Pihoilla viihdytään, joten niihin kulutetaan yhä enemmän rahaa. Jos varustelu jatkuu samalla tahdilla, kasvit jäävät yhä enemmän paitsioon.

– Pihoilla on nähtävissä jo pienoista ylirakentamista. Onneksi sitä on mahdollista hillitä kaavoituksella, joka määrää, että pihoilla on oltava myös istutettavia osia, maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Eeva Blomberg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä jylläävän pihojen viihdekeskusajattelun rinnalle on  saapumassa pikkuhiljaa luonnonmukaisuuden trendi. Ruotsalaisilla pihoilla ja puutarhoissa ollaan kymmenen vuotta Suomea edellä. Siellä siisti ja kliininen piha laajoine kivetyksineen on korvattu rönsyilevällä kasvillisuudella, jossa näkyy luonnon monimuotoisuus. Tämä tarkoittaa, että pihoja suunnitellaan enemmän luonnon kuin asukkaiden mielitekojen ehdoilla. Jos pihalla on niittyä, sen annetaan olla. Kallion päälle ei rakenneta terassia, vaan se kaivetaan esiin ja istutetaan siihen sammalta. Tai jos puu on laho, sen voi antaa lahota rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen huomannut, että suomalaiset sietävät huonosti epäjärjestystä pihoillaan. Luonnon kiertokulku siivotaan pois silmistä, vaikka kuollutkin kasvi voi olla kaunis.

Blomberg sanoo, että luonnonmukaisuuden trendissä on sekä esteettinen että ekologinen näkökulma. Esimerkiksi kasvit saatetaan valita tietoisesti sitä silmälläpitäen, että mehiläisillä riittää juotavaa. Onpa alan messuilla nähty myös hyönteisille heinistä, reiällisistä tiilistä ja muista materiaaleista rakennettuja hotelleja, joissa ne voivat talvehtia rauhassa.

– Uskon, että nämä niin sanotut ötökkähotellit yleistyvät meilläkin pian.

Maisemasuunnittelija näkee, että luonnonmukaisuus on yksi trendi muiden joukossa kuten pihan varustelukin. Parhaille pihoille mahtuvat sekä hyvät oleskelupaikat että paljon kasvillisuutta. Ne eivät sulje toisiaan pois ja varsinkin järkevällä suunnittelulla molemmat on mahdollista toteuttaa.

Markkinoille kuitenkin puskee koko ajan uutuuksia, joita ulkona viihtyvä hedonisti himoitsee. Vai mitä sanot monen istuttavasta jättiriippukeinusta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla