Melko tyylikäs! Kuvakaappaus: TechDwell
Melko tyylikäs! Kuvakaappaus: TechDwell

Alle 20 neliön simppeleistä minitaloista toivotaan Yhdysvalloissa ratkaisua asunto-ongelmiin.

Muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa levisi Tiny House Movement -liike, ja monet keskituloiset halusivat muuttaa asumistapaansa. He luopuivat ylimääräisistä tavaroistaan ja muuttivat niin sanottuihin minitaloihin.

Nyt minitaloista toivotaan ratkaisua kodittomien ja vähävaraisten asunto-ongelmiin. Portlandissa, Oregonin osavaltiossa suunnitellaan pienien ja helposti rakennettavien koteja kaupungin tonteille. Asuntojen hyvänä puolena pidetään sitä, että ne pystytään rakentamaan muutamassa päivässä.

TechDwell-nimisen yrityksen suunnittelemat asunnot ovat noin 18 neliömetrin kokoisia. Asunnon vuokraksi on arvioitu 250–350 dollaria kuussa (190–270 euroa). Yritys on myös laskenut, että asuntoon olisi varaa, vaikka tulot olisivat vain 5000–15 000 dollaria vuodessa (noin 3800–11500 euroa).

Yhdysvalloista vastaavista, pienien asuntojen rakennuksista on ollut hyviä kokemuksia ainakin Wisconsissa Teksasin osavaltiossa ja New Yorkissa. Portlannissa toivotaan, että ensimmäinen, noin 25 minitalon asuinaluehanke edistyisi ensi vuoden alussa. Epäilijät ovat tosin pohtineet, tuleeko minitaloalueista vain uusi slummi ja miten käy, kun hurrikaani pyyhkäisee heiveröiset talot mennesssään. Suomeen talot sopisivat sellaisinaan lähinnä kesämökiksi mutteivät ympärivuotiseen asumiseen.

Lisää kuvia minitalosta näet Huffington Postin sivuilta.

TechDwellin helposti rakennettavia minitaloja on suunniteltu myös katastrofialueille. Tämä talo pystytettiin Haitille yhdeksässä päivässä.

Lue myös:

Tuleeko tästä yhdeksän neliön minimökistä kansainvälinen hittituote?

Tällaista tilaihmettä et ole ennen nähnyt

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?