Uusi vip-vessakulttuuri jakaa väkeä pian myös festareilla. Kuva: Shutterstock
Uusi vip-vessakulttuuri jakaa väkeä pian myös festareilla. Kuva: Shutterstock

Festarijärjestäjät eivät kilpaile keskenään vain esiintyjätähdillä. Nyt joukosta halutaan erottua vessoilla.

Jokainen on kokenut tämän. Kaamean pissahädän ja kilometrin mittaisen vessajonon, joka huipentuu veret seisauttavaan hajuun ja sotkuun festaritoiletissa. Epämiellyttävien vessojen ja jatkuvan jonottelun vuoksi moni luopuukin ennemmin tai myöhemmin koko festarireissuista.

Britanniassa on tajuttu saniteettitilojen merkitys. Festarijärjestäjät ovat alkaneet investoida luksusvessoihin, joihin asiakkaat pääsevät ostamalla vip-passin. 30-40 euron arvoisella lipulla saa asioida koko tapahtuman ajan hyväntuoksuisessa huussissa, jossa on peili, käsisaippuaa, lämmin juokseva vesi ja silkinpehmeää vessapaperia. Ja todennäköisesti myös vähemmän jonoa. Vip-vessojen siivotaan useamman kerran päivässä niin, etteivät ne pääse repsahtamaan.

Tältä luksusvessat näyttävät!

Voi kestää vielä hetken ennen kuin ilmiö rantautuu Suomeen. Luksusvessat maksavat tuhansia euroja, joten niihin on myytävä melko monta vip-passia ennen kuin touhu kannattaa.

Lue myös:

Festareiden selviytymispaketti – näitä ilman et pärjää

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?