Sopisiko pino puhelinluetteloja vaikka pöytälampun alle? Kuva: Shutterstock
Sopisiko pino puhelinluetteloja vaikka pöytälampun alle? Kuva: Shutterstock

Luulitko, että puhelinluettelot ovat menneen talven lumia? Väärin!

Viime vuonna Fonecta äimistyi, kun Helsingin seudun puhelinluettelo vietiin käsistä, Yle raportoi. Vaikka puhelinluettelo tuntuu menneiden aikojen jäänteeltä, Helsingin Sanomien mukaan sitä käyttää edelleen puolet suomalaisista, vaikka matkapuhelinnumeron saaminen puhelinluetteloon maksaa ja lankapuhelimia on enää harvassa kodissa.

Mitä muuta käyttöä niille keksisi? No, vaikka mitä!

1. Siivoushirmun apuri. Kesä tulee, ikkunat heijastelevat likaisina. Puhelinlehtien paperilla pesujäljistä saa raidattomat. Parhaat vinkit täältä: Ihmelaite vai anoppi? Viisi parasta tapaa pestä ikkunat

2. Askartelijan aarrearkku. Lahjapaperi, kirjekuoret, paperiruusukkeet, korut... Käsistään kätevä saa taiteltua ja askarreltua puhelinlehtipaperista vaikka mitä. Netti on pullollaan ohjeita. Yksinkertainen video paperiruusukkeen tekoon löytyy esimerkiksi Huffington Postin sivuilta. Todellinen lahjakkuus askartelee puhelinluetteloista kirjaveistoksia. Inspiraatiota taiteilija Jodi Harveyn sivuilta.

3. Sytykettä romanttisiin iltoihin. Puhelinluetteloa pesään ennen pölkkyjä. Näin takkatuli roihahtaa helposti.

4. Perhearjen apu. Tukkoinen lapsi nukkuu paremmin, jos pinnasängyn päätyä korottaa puhelinluettelon avulla.

5. Valmishuonekaluille kyytiä. Rakenna trendikäs pöytä tai penkki lankusta tai vaikka vanhasta kapeasta ovesta – puhelinluettelot tuuraavat jalkoja ja pitävät kokonaisuuden vakaana.

6. Treenaa kotona. Askeltamalla lattialla olevan puhelinluettelopinon päällä säästät steppilaudan verran rahoja vaikka hyvään kirjaan.

Kaikkien puhelinluetteloiden ilmestymisaikataulu Fonectan sivuilla – täällä. Mihin sinä käyttäisit puhelinluetteloa? Kommentoi.

Lue myös:

Saitko puhelinnumeron? Näin selviää kesämiehen mysteeri

Rovaniemeläinen 26-vuotias Sanna Kilpeläinen todistaa, että muuttaminen voi olla myös nopeaa ja vaivatonta.

Muuttamisen sanotaan olevan elämän kolmanneksi stressaavin asia heti läheisen kuoleman ja avioeron jälkeen.

Sanna Kilpeläiselle muuttaminen ei kuitenkaan aiheuttanut kuormitusta. Hän pakkasi viisihenkisen perheen tavarat tunnissa.

Sanna pääsi aloittamaan pakkaamisen puoli yhdentoista aikaan muuttopäivänä vietyään ensin perheen 2- ja 4-vuotiaat lapset äitinsä luo hoitoon. 17-vuotias teini oli pakannut jo ennakkoon joitain tavaroitaan, mutta muutoin Sanna huolehti urakasta yksin miehensä ollessa päivän töissä.

– En pakannut mitenkään erityisen huolellisesti, vaan esimerkiksi kaikki tekstiilit pakkasin jätesäkkeihin ja työpöydän sekä kirjahyllynäkin toimivan tv-tason laatikot teippasin kiinni purkamatta niiden sisältöä, hän tunnustaa.

Viiden hengen tavarat tulivat silti pakatuiksi hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Sanna ehti juuri sopivasti noutamaan uuden asunnon avaimia sovittuun aikaan kahdeltatoista.

Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä.

Vuorokauden muuttoprosessi

Koko muuttoon pakkaamisen aloittamisesta siihen, että tavarat olivat paikoillaan uudessa 68 neliön kerrostalokolmiossa, meni reilu vuorokausi. Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä. Facebookissa leviävässä videossa hän esittelee ison osan perheen tavaroista uudessa kodissa.

Kilpeläisten keittiössä parikin kaappia ammottaa tyhjyyttään. Eteisessä kullakin saa olla yksi ulkovaatekerta kerrallaan esillä, ja sisävaatteet näyttävät mahtuvan muutamaan ritiläkoriin. Sannalla ei ole esimerkiksi kesäksi takkia ollenkaan. Hänellä on vain talvitakki ja välikausitakki.

– Minulla on vain kaksikymmentä sisävaatetta mukaan lukien alusvaatteet, Sanna kertoo.

Vähemmän tavaraa, enemmän aikaa

Tavallisessa tallaajassa niukka tavaramäärä herättää hämmästystä. Miten tavarat riittävät, kun perheellä käy vieraita?

– Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin, kun lakanoita vaihdetaan liukuvasti. Jos meille on tulossa isompi porukka kylään, perheen pienimmät nukkuvat vanhempien vieressä, jolloin heidänkin petivaatteensa saadaan vieraskäyttöön, Sanna selittää.

”Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin.”

Kilpeläiset alkoivat vähentää tavaramäärää sen jälkeen, kun he tutustuivat KonMari-menetelmään joulukuussa 2016. Viime vuoden maaliskuussa nähty dokumentti Minimalism: A Documentary About The Important Things innosti entisestään minimalistiseen elämäntapaan.

– Tavaran vähentämisen myötä jää enemmän aikaa oikeasti tärkeille asioille, kuten harrastuksille.

Sami Hedberg kauppaa Helsingissä sijaitsevaa violetilla sisustettua asuntoaan Oikotiellä.

Tammikuussa erostaan Instagramissa kertoneet Ilona ja Sami Hedberg ovat laittaneet yhteisen kotinsa myyntiin.

Oikotieltä löytyvässä myynti-ilmoituksessa Hedbergien 136,5-neliöinen loft-asunto on myynnissä 1 180 000 euron hintaan. Ilmoituksen kuvissa kodin asunnon sisustus hehkuu valkoisena, turkoosina ja violettina sekä metallisävyissä. 

Sisustus tuskin on vain myynti-ilmoitukseen loihdittua pintakiiltoa, sillä Sami Hedberg kertoi jo vuonna 2013 Me Naisten haastattelussa lempiväreikseen valkoisen, hopean, burgundin ja liilan. 

– Sisustusmakuni on pysynyt samana­ jo vuosia. Olisi aivan kauheaa, jos joku tulisi tänne ja sanoisi: ”Toi liila on muuten ihan hirveän näköistä.” Ei siitä tulisi mitään! Hedberg totesi tuolloin. 

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.
Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.

Vuonna 2013 Me Naisten kanssa tehty haastattelu käsittelee Hedbergien silloista töölöläiskaksiota eikä nyt myynnissä olevaa suurempaa, vanhaan kahvimyllytehtaaseen tehtyä loft-asuntoa. Sisustustyyli on kuitenkin paljolti entisellään: myynti-ilmoituksen kuvissa näkyvät samat norsufiguurit ja esiin rapsutettu tiiliseinä kuin kaksiossakin. 

Myös keittiönpöytä on mitä ilmeisimmin pysynyt samana. Vuonna 2013 Sami Hedberg kertoi Italiasta tilatun mustan lasipöydän maksaneen noin 1 400 euroa. 

Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.
Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.

Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.
Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.