Sopisiko pino puhelinluetteloja vaikka pöytälampun alle? Kuva: Shutterstock
Sopisiko pino puhelinluetteloja vaikka pöytälampun alle? Kuva: Shutterstock

Luulitko, että puhelinluettelot ovat menneen talven lumia? Väärin!

Viime vuonna Fonecta äimistyi, kun Helsingin seudun puhelinluettelo vietiin käsistä, Yle raportoi. Vaikka puhelinluettelo tuntuu menneiden aikojen jäänteeltä, Helsingin Sanomien mukaan sitä käyttää edelleen puolet suomalaisista, vaikka matkapuhelinnumeron saaminen puhelinluetteloon maksaa ja lankapuhelimia on enää harvassa kodissa.

Mitä muuta käyttöä niille keksisi? No, vaikka mitä!

1. Siivoushirmun apuri. Kesä tulee, ikkunat heijastelevat likaisina. Puhelinlehtien paperilla pesujäljistä saa raidattomat. Parhaat vinkit täältä: Ihmelaite vai anoppi? Viisi parasta tapaa pestä ikkunat

2. Askartelijan aarrearkku. Lahjapaperi, kirjekuoret, paperiruusukkeet, korut... Käsistään kätevä saa taiteltua ja askarreltua puhelinlehtipaperista vaikka mitä. Netti on pullollaan ohjeita. Yksinkertainen video paperiruusukkeen tekoon löytyy esimerkiksi Huffington Postin sivuilta. Todellinen lahjakkuus askartelee puhelinluetteloista kirjaveistoksia. Inspiraatiota taiteilija Jodi Harveyn sivuilta.

3. Sytykettä romanttisiin iltoihin. Puhelinluetteloa pesään ennen pölkkyjä. Näin takkatuli roihahtaa helposti.

4. Perhearjen apu. Tukkoinen lapsi nukkuu paremmin, jos pinnasängyn päätyä korottaa puhelinluettelon avulla.

5. Valmishuonekaluille kyytiä. Rakenna trendikäs pöytä tai penkki lankusta tai vaikka vanhasta kapeasta ovesta – puhelinluettelot tuuraavat jalkoja ja pitävät kokonaisuuden vakaana.

6. Treenaa kotona. Askeltamalla lattialla olevan puhelinluettelopinon päällä säästät steppilaudan verran rahoja vaikka hyvään kirjaan.

Kaikkien puhelinluetteloiden ilmestymisaikataulu Fonectan sivuilla – täällä. Mihin sinä käyttäisit puhelinluetteloa? Kommentoi.

Lue myös:

Saitko puhelinnumeron? Näin selviää kesämiehen mysteeri

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista. 

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.