Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Asiantuntijat vahvistavat, että kuivapesu on usein rahanhukkaa ja yhtä hyvän pesutuloksen voi saavuttaa kotipesullakin.

Juhlissa mekollesi läikkyy punaviiniä ja kauhuksesi vaatteen pesuohjeissa lukee ’’vain kuivapesu’’. Mitä nyt?

– Jos kyse on miesten juhla-asusta, puvusta, kannattaa se viedä pesulaan ammattilaisten pestäväksi ja käsiteltäväksi. Naisten juhla-asuissa voi käsinpesullakin kotikonstein onnistua, pesten hellästi haalealla vedellä ja oikeanlaisilla pesuaineilla, neuvoo Tekstiilisuunnittelun professori Pirjo Kääriäinen.

Brittilehti Daily Mail tutki hiljattain kuivapesun tarpeellisuutta. Lehden testin mukaan kuivapesu on usein rahanhukkaa ja kotipesulla voi saada yhtä hyvän tuloksen.

– Jotkut laadukkaat villat kestävät hyvin konepesuakin, kun muistaa pestä alhaisessa lämpötilassa, lisätä normaalia vähemmän pesuainetta ja laittaa vaatteen pesun ajaksi pesupussiin. Jos erehtyy pesemään villaa liian lämpimissä asteissa, tulee koneesta ulos taatusti kutistunut vaate, Kääriäinen muistuttaa.

Kiikuta vaikea tahra ammattilaiselle

Joskus vaate ajatuksissaan eksyy väärään pesuohjelmaan, mutta selviääkin pesusta ilman vahinkoja: ei kutistumista, ei venymistä, rypistymistä tai purkautuneita saumoja. Onko kuivapesua vaativien vaatteiden kiikuttaminen kalliiseen pesuun pelkkää ajan- sekä rahanhukkaa?

Jos kyseessä on kuitenkin vaikeampi tahra, esimerkiksi rasvaläikkä, voi kemiallinen pesu olla vaatteen ainoa pelastaja. Jokainen kuivapesua vaativa vaate ei kuitenkaan tarvitse aina kallista kemiallista pesua puhdistuakseen.

– Esimerkiksi silkkiäkin voi pestä koneessa villanpesuohjelmalla 30 asteessa. Käsinpesu on vielä turvallisempaa ja säästää vaatetta enemmän. Konepesu kuluttaa paljon vaatetta, Kääriäinen kertoo.

Merkintä varmuuden vuoksi

Hyvä pesutulos voi syntyä siis myös kotioloissa. Miksi siis monilla vaatteilla on nykyään vain kuivapesumerkintä?

– Monen vaatteen pesuohjeista löytyy ’’vain kuivapesu’’ –merkintä monesti vain varmuuden vuoksi, sillä silloin vastuu pesutuloksesta siirtyy ammattilaiselle. Nykyään vaate on harvoin valmistettu vain yhdestä materiaalista ja näin ollen sen vaatima pesutapakin voi vaihdella, Kääriäinen toteaa.

Hämä-hämä-häkki kiipes langalle!

Kun sisällä näkee hämähäkin, reaktio on yleensä kutakuinkin ”yäk, tapa se!” Monille hyönteiset aiheuttavat puistatusta erityisesti sisätiloissa. Todellisuudessa hämähäkkiä ei kuitenkaan kannata tappaa.

Hämähäkin tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä, kuten Luonnontieteellisen keskusmuseon hämähäkkiasiantuntija Timo Pajunen asian ilmaisee.

– Hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Niitä on Suomen luonnossa paljon ja ne syövät isoja määriä hyönteisiä ja jopa toisia hämähäkkejä. Joku on varmaan arvioinutkin, millaisia ötökkämassoja hämähäkit käyttävät ravinnokseen, mutta paljon kuitenkin.

”Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee.”

Suomessa asustelevat hämähäkit eivät myöskään ole vaarallisia. Parhaimmillaan niistä voi olla hyötyä.

– Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee. Sisätiloihin kuitenkin eksyy kaikenlaista: esimerkiksi viemäreistä voi nousta sokeritoukkia, joita hämähäkit sitten käyttävät ravintonaan, Pajunen sanoo.

Siinä missä hämähäkit eivät aiheuta sisätiloissa harmia, sokeritoukat voivat päätyä esimerkiksi ruokatarvikkeiden joukkoon. Jos pitäisi siis valita kahden pahan väliltä, hämähäkki on loppujen lopuksi mieluisampi kaveri.

”Suomessa on sellaisiakin lajeja, jotka pystyvät puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki.”

Kaikki eivät kuitenkaan kaikesta huolimatta halua hämähäkkejä lähettyvilleen. Silloin on turvallisinta kuljettaa kahdeksanjalkainen toveri esimerkiksi pienessä purkissa ulos.

– Niitä hämähäkkejä, joita sisällä yleensä elää, voi ottaa varovaisesti käteenkin. Suomessa on toki sellaisiakin lajeja, jotka tarpeeksi isoiksi kasvaessaan pystyvät puolustautuessaan puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki. Joidenkin purema voi olla kivuliaskin, Pajunen huomauttaa.

Hän itse jättää suurimmaksi osaksi hämähäkit rauhaan. Jos niistä on harmia, hän käyttää purkkia. 

– Sen avulla vien sisälle eksyneen hämähäkin ulos.

M83

Älä tapa sisälle eksynyttä hämähäkkiä! Hämähäkkiasiantuntija kertoo, miksi pitkäjalat kannattaa jättää rauhaan

Jooei kirjoitti: Riippuu täysin paikasta ja lajista. Viimeksi tapoimme 5 mustaa leskeä kotoa, jotka olivat purreet avopuolisoani 3 kertaa. Teholle niin että heilahti. Siinä sen jälkeen yritä siinä pitää rauhaa pystyssä näiden öppiäisten kanssa. Mustaleski on Pohjois-Amerikkalainen lajike joka viihtyy lämpimissä olosuhteissa ja niitä ei ole suomessa havaittu koskaan. Ruotsissa on ollut yksi havainto.
Lue kommentti

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista.