Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Asiantuntijat vahvistavat, että kuivapesu on usein rahanhukkaa ja yhtä hyvän pesutuloksen voi saavuttaa kotipesullakin.

Juhlissa mekollesi läikkyy punaviiniä ja kauhuksesi vaatteen pesuohjeissa lukee ’’vain kuivapesu’’. Mitä nyt?

– Jos kyse on miesten juhla-asusta, puvusta, kannattaa se viedä pesulaan ammattilaisten pestäväksi ja käsiteltäväksi. Naisten juhla-asuissa voi käsinpesullakin kotikonstein onnistua, pesten hellästi haalealla vedellä ja oikeanlaisilla pesuaineilla, neuvoo Tekstiilisuunnittelun professori Pirjo Kääriäinen.

Brittilehti Daily Mail tutki hiljattain kuivapesun tarpeellisuutta. Lehden testin mukaan kuivapesu on usein rahanhukkaa ja kotipesulla voi saada yhtä hyvän tuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jotkut laadukkaat villat kestävät hyvin konepesuakin, kun muistaa pestä alhaisessa lämpötilassa, lisätä normaalia vähemmän pesuainetta ja laittaa vaatteen pesun ajaksi pesupussiin. Jos erehtyy pesemään villaa liian lämpimissä asteissa, tulee koneesta ulos taatusti kutistunut vaate, Kääriäinen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiikuta vaikea tahra ammattilaiselle

Joskus vaate ajatuksissaan eksyy väärään pesuohjelmaan, mutta selviääkin pesusta ilman vahinkoja: ei kutistumista, ei venymistä, rypistymistä tai purkautuneita saumoja. Onko kuivapesua vaativien vaatteiden kiikuttaminen kalliiseen pesuun pelkkää ajan- sekä rahanhukkaa?

Jos kyseessä on kuitenkin vaikeampi tahra, esimerkiksi rasvaläikkä, voi kemiallinen pesu olla vaatteen ainoa pelastaja. Jokainen kuivapesua vaativa vaate ei kuitenkaan tarvitse aina kallista kemiallista pesua puhdistuakseen.

– Esimerkiksi silkkiäkin voi pestä koneessa villanpesuohjelmalla 30 asteessa. Käsinpesu on vielä turvallisempaa ja säästää vaatetta enemmän. Konepesu kuluttaa paljon vaatetta, Kääriäinen kertoo.

Merkintä varmuuden vuoksi

Hyvä pesutulos voi syntyä siis myös kotioloissa. Miksi siis monilla vaatteilla on nykyään vain kuivapesumerkintä?

– Monen vaatteen pesuohjeista löytyy ’’vain kuivapesu’’ –merkintä monesti vain varmuuden vuoksi, sillä silloin vastuu pesutuloksesta siirtyy ammattilaiselle. Nykyään vaate on harvoin valmistettu vain yhdestä materiaalista ja näin ollen sen vaatima pesutapakin voi vaihdella, Kääriäinen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla