Ja hajun lähde löytyi kuin löytyikin muumioituneena suolakurkkupurkin takaa. Kuva: Shutterstock
Ja hajun lähde löytyi kuin löytyikin muumioituneena suolakurkkupurkin takaa. Kuva: Shutterstock

Onhan ihmisellä muutakin tekemistä, mutta jääkaapin siivoaminen olisi ihan tärkeä juttu.

Jääkaapin siivoaminen ei liene kovin monen vakiopuuhaa, mutta sekin kaipaa puhdistusta säännöllisin väliajoin. 

Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala sanoo, että siivoustahti riippuu siitä, miten käyttää jääkaappia. Toisilla on koko ajan paljon ruokaa kaapissaan, ja sinne saattaa unohtua joitakin tuotteita haisemaan ja homehtumaan. Joillakin taas kaapissa loistavat vain valo ja pari säilykepurkkia.

– Yleisohje on, että perusteellinen jääkaapin siivous kannattaisi tehdä 2–3 kertaa vuodessa.

Juurikkala on huomannut, että yleisiä ongelmia ovat muun muassa jääkaappiin pinttyneet lika ja tunkkainen haju.

– Ylläpitosiivous helpottaa jääkaapin puhdistusta. Esimerkiksi aina kun tyhjentää kauppakassin jääkaappiin, voi pintoja pyyhkäistä puhdistusliinalla –  jos pinnoissa on näkyviä tahroja. Samalla kannattaa laittaa uudet tuotteet takaosaan ja vanhat eteen, niin saa luonnollisen kiertokulun kulutukseen eikä myöhemmin tule vastaan yllätyksiä, kuten jostain uumenista löytyviä homeisia vihanneksia.

Lue myös! Nämä ruuat eivät kuulu jääkaappiin

Joskus jääkaappi on pesty läpikotaisin ja ruuat tarkistettu, mutta edelleenkin siellä haisee tunkkaiselta.  Silloin Juurikkala suosittelee raikastavaa soodakikkaa, jota hän on itsekin testannut onnistuneesti.

– Ruokasoodaa voi kaataa avoimeen kulhoon ja laittaa sen jääkaappiin kuivana jauheena. Sooda toimii tehokkaasti ja imee pois hajut melko äkkiä.

”Ruokasoodaa voi kaataa avoimeen kulhoon ja laittaa sen jääkaappiin. Se imee hajut pois.”

Jääkaapin pesemiseen ei tarvita muutenkaan erikoisaineita, sanoo Juurikkala. Perusrätti ja astianpesuaine riittävät. Oven tiivisteiden puhdistamiseen voi käyttää mikrokuituliinaa, sillä se poistaa epätasasilta pinnoilta paremmin likaa.

Kurkkaa jääkaapin taaksekin

Juurikkala suosittelee, että jääkaapista otetaan virta pois päältä siivoamisen ajaksi. Töpseliä ei tarvitse irrottaa, paitsi jos puhdistaa jääkaapin taustan. Pölyt olisi syytä imuroida jääkaapin takaa kerran vuodessa.

Jos jääkaappiin – tai pakastimeen – on kertynyt paljon jäätä, on sekin merkki siivouksen tarpeesta. Jää kuluttaa sähköä enemmän. Silloin on hyvä ottaa virtajohto pois seinästä ja sulattaa laite. Pakastimen suositeltu pesuväli on 1–2 kertaa vuodessa.

– Nykyään useimmat jääkaapit ovat automaattisulatteisia eli sulattavat itse itsensä, mutta perusteellinen puhdistus on toki silloinkin tarpeellista.

3 tärkeää!

  1. Jos jääkaapissa on jäätä, sitä ei kannata irrottaa veitsellä – ettei vahingossa riko jäähdytysjärjestelmää. Voit vauhdittaa jään sulattamista laittamalla pakastimen tai jääkaapin hyllylle astiallisen höyryävän kuumaa vettä.
  2. Ota jääkaapin tasot pois ja puhdista nekin erikseen.
  3. Tarkista poistovesiaukko ja huolehdi, että se ei ole tukkeutunut.

Lähde: Katariina Juurikkala, Marttaliitto

Kysely

Kuinka usein siivoat jääkaappisi kunnolla?

1–2 kertaa vuodessa
1–2 kertaa vuodessa
37.3%
3–4 kertaa vuodessa
3–4 kertaa vuodessa
21.3%
Kerran kahdessa vuodessa tai harvemmin
Kerran kahdessa vuodessa tai harvemmin
17.4%
Parin kuukauden välein
Parin kuukauden välein
15.9%
1–2 kertaa kuukaudessa
1–2 kertaa kuukaudessa
5.4%
Kerran viikossa tai useammin
Kerran viikossa tai useammin
2.4%
Ääniä yhteensä: 201

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.