Nukutko sinäkin umpilikaisella tyynyllä? Kuva: Shutterstock
Nukutko sinäkin umpilikaisella tyynyllä? Kuva: Shutterstock

Kiireisessä arjessa petivaatteiden huoltamisesta tulee helposti tingittyä. Onneksi pikkukikoilla voi helpottaa hommia.

Moni viettää poski tyynyä vasten kahdeksan tuntia yössä. Välissä on tyynyliina, johon iholta hankautuu unen aikana rasvaa ja likaa. Kosteat hiukset ja hikinen niska kuluttavat lisää niin tyynyliinaa kuin tyynyä.

Tyynyn käyttöikää voi onneksi pidentää. Helposti se tapahtuu marttojen tyynyliinavinkillä.

Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala kertoo, että tyynyä voi säästää laittamalla kaksi tyynyliinaa päällekkäin.  Silloin tyynyn oma päällinen ja koko tyyny pysyvät puhtaana pidempään.

Lue myös! Oletko (taas) unohtanut pestä jääkaapin? Ota apuun marttojen soodakikka

Myös peseminen hoito-ohjeen mukaan pitää tyynyt kunnossa. Noin kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää vuodevaatteiden pesemiseen.

– Tyynyt olisi syytä pestä kaksi kertaa ja täkit kerran vuodessa, Juurikkala sanoo.

Kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei ole koskaan pessyt tyynyään. Pahimmillaan vanha ja likainen tyyny voi olla melkoinen homepesä ja terveysriski. Esimerkiksi kasvojen näppylät tai tukkoinen nenä saattavat johtua likaisesta tyynystä.

Lika irti lakanoista

Osa tykkää vaihtaa lakanat kerran viikossa, toiset taas nukkuvat samoilla lakanoilla kuukauden putkeen. Mikä olisi sopivin vaihtoväli?

Juurikkalan mukaan lakanat kannattaa vaihtaa kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. Tyynyliinan hän vaihtaisi useammin, jopa kerran viikossa. Jos sängyssä nukkuu koira, hän ohjeistaa imuroimaan vuodevaatteet ja patjan säännöllisesti.

Lue myös! Valkoiset petivaatteet – syy, miksi nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

– Tuulettaminen siivouksen yhteydessä raikastaa petivaatteita. Myös aamulla kannattaa jättää sänky hetkeksi petaamatta. Kosteus ehtii haihtua paremmin pois, kun sänkyä ei petaa esimerkiksi pariin tuntiin.

Vuodevaatteet vaativat Juurikkalan mielestä riittävän kuuman pesulämpötilan. Alle kuudenkymmenen asteen pesua ei kannata käyttää, sillä se ei irrota likaa esimerkiksi tyynyliinoista.

Entäpä mankelointi – mitä se auttaa?

– Mankeloidut lakanat ovat mukavan tuntuiset sekä sileät, ja mankelointi myös vähentää lakanoiden pölyämistä.

Kysely

Pidätkö kahta tyynyliinaa päällekäin?

En
En
67.9%
Kyllä
Kyllä
32.0%
Ääniä yhteensä: 253
puhdas pielus

Oletko laiska tyynynpesijä? Maailman helpoin tyynyliinakikka auttaa

Vanha kikkahan tuo kahden tyynyliinan menetelmä jo on. Olen noudattanut sitä ties kuinka kauan. Ompelin erittäin tiiviistä kankaasta suojan tyynylle juuri siksi, kun huomasin, miten nopeasti tyyny oli pesun tarpeessa ja kuivaaminen talvisaikaan oli hankalaa ilman kuivausrumpua. Kaupasta voi myös ostaa valmiita suojia. Valitettavasti muotoiltuja älyvaahtotyynyjä ei voi pestä, vain tuulettaa. Olen lisännyt pestävän suojapäällisen alle vielä toisen suojuksen ja se on toiminut hyvin. Vaihdan myös...
Lue kommentti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.