Näyttääkö kotona melkein jo tältä? Kuva: Shutterstock
Näyttääkö kotona melkein jo tältä? Kuva: Shutterstock

Siivoamisessa tärkeintä on aloittaminen.

Onko koti niin sotkuinen, ettet tiedä, mistä aloittaa?

Aloita lattiasta, toimittaja Brittney Morgan kirjoittaa asumiseen keskittyvällä Apartment Therapy -sivustolla. Hänellä on neuvolleen myös hyvät perustelut.

Kiireisenä, stressaantuneena tai vaikka masentuneena voi olla vaikeaa saada kovin paljon aikaiseksi, saati sitten pitää koti järjestyksessä. Jos yrittää panna jonkin kohdan ojennukseen, jokin muu nurkka räjähtää sillä aikaa. Kauttaaltaan siistiä ei tule koskaan.

Lattian siivoaminen sen sijaan toimii täydellisenä tapana aloittaa kaaoksen raivaaminen.

Brittney Morgan selittää, että lattia on yleensä ensimmäinen paikka, johon sotkua kertyy, jos ei ole niitä tyyppejä, jotka osaavat laittaa tavarat aina käytön jälkeen paikoilleen. Mitä enemmän lattialle kertyy tavaraa, sitä sotkuisemmalta se ja koko asunto näyttävät. Kun koko kämppä on kuin pommin jäljiltä, tuntuu vaikealta aloittaa mistään.

Mitä enemmän lattialle kertyy tavaraa, sitä sotkuisemmalta koti näyttää.

Edes koko lattiaa ei tarvitse siivota, sillä pienikin raivaaminen saa aikaan ison eron. Se ei läheskään niin vaivalloista kuin moni muu siivoustoimenpide. Istu alas yhteen kohtaan ja lajittele tavarat järjesteltäviin ja pois heitettäviin.

– Kun lattia on siisti, kaikki muukin alkaa tuntua siistimmältä – sekä vähemmän turhauttavalta, toimittaja kirjoittaa.

Vähitellen tilanne alkaa selkeytyä, ja kun kerran on alkuun päässyt, seuraava siivouskohde saattaa alkaa jo hahmottua. Mutta pelkkä lattian raivaaminenkin on jo edistystä.

Lukaisimme vähän aikaa sitten muutaman kirjan kodin järjestämisestä, se kun on nyt trendikästä. Emme tiedä, pääseekö sotkusta kokonaan täysin eroon, vaikka lukisi kuinka monta kirjaa, mutta tilannetta ainakin auttaa, jos tavaroita on edes vähän vähemmän ja kaikille niille on mietitty omat paikat. Mutta se onkin vähän isompi projekti sitten se. Jos kuitenkin kiinnostaa, näillä ohjeilla pääset alkuun.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.