Ah, kohta tämäkin on taas puhdas ja raikas pyyhe! Kuva: Shutterstock
Ah, kohta tämäkin on taas puhdas ja raikas pyyhe! Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että pyyhkeet kaipaavat erityishuomiota flunssakaudella?

Kuinka usein sinä vaihdat pyyhkeesi? Kahden viikon välein? Vai kerran viikossa?

Ällöttävä totuus on, että pyyhkeet pitäisi pestä paljon useammin. Jopa monta kertaa viikossa.

New Yorkin yliopiston mikrobiologi Philip Tierno kertoo Business Insiderissa, että pyyhkeen saisi kuivattaa ensimmäisen käytön jälkeen korkeintaan kolme kertaa.  Sen jälkeen se joutaa pesukoneeseen.

Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala on samoilla linjoilla:

– Pyyhkeet suositellaan pestäviksi noin 3–4 käyttökerran välein.  Ja toki esimerkiksi treenipyyhe kannattaa vaihtaa useamminkin, Juurikkala kertoo Me Naisille.

Kylpypyyhe vaatii tiheää pesua, koska siihen tarttuu kuollutta ihosolukkoa ja eritteitä ihmisen ihosta. Kostea pyyhe on oivallinen kasvupaikka miljoonille bakteereille.  

– Myös tuoksu kertoo paljon. Jos pyyhe haisee tunkkaiselle, kannattaa se laittaa pesuun.

”Kostea pyyhe voi olla melkoinen bakteeripesä.”

Juurikkala vinkkaa myös, että erityisen tärkeää on ripustaa pyyhkeet kuivumaan ilmavasti käyttökertojen välillä ja antaa niiden kuivua hyvin.

Flunssakauden erikoisvinkki!

Kun ensimmäinen flunssa-aalto saavuttaa, olisi hyvä, jos kaikilla perheenjäsenillä olisi myös omat käsipyyhkeet.  Samoin kannattaa kiinnittää huomiota pyyhkeiden pesuväleihin, Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala opastaa.

– Kostea käsipyyhe voi olla melkoinen bakteeripesä.

– Siksi käsipyyhkeet tulee vaihtaa viikoittain. Ja tämäkin riippuu käyttötiheydestä. Jos perheessä on monta jäsentä, esimerkiksi vessan käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa uusiin tiheämmin, kun käyttöäkin on paljon.

Kysely

Kuinka usein sinä vaihdat kylpypyyhkeesi?

Joka viikko
Joka viikko
47.2%
Joka toinen viikko
Joka toinen viikko
24.4%
3–4 käyttökerran jälkeen
3–4 käyttökerran jälkeen
15.4%
Kerran kuukaudessa tai harvemmin
Kerran kuukaudessa tai harvemmin
12.8%
Ääniä yhteensä: 781
Vierailija

Oho! Näinkö usein pyyhkeet tosiaan pitäisi vaihtaa?

Vaihdan pyyhkeet kerran viikossa, eikä ole ihmeempiä tartuntoja tullut. Kun ajattelen lapsuuttani, niin näin ei varmaankaan kotonani tehty vaan pyyhkeitten vaihto oli harvempaa, mutta olimme terveitä kuin pukit. Ulkohuussissa käynnin jälkeen ei muistettu pestä käsiä, vaan mentiin syömään ilman pesuja. Ehkä siksi vastustuskyky tautien aiheuttajille kasvoi suureksi. Olemmeko nykyisin liian hygieenisia?
Lue kommentti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.