Ah! Miten ihanaa onkaan sujahtaa puhtaisiin lakanoihin. Kuva: Shutterstock
Ah! Miten ihanaa onkaan sujahtaa puhtaisiin lakanoihin. Kuva: Shutterstock

Mikrobiologin mukaan lakanoiden vaihto kerran kuussa ei todellakaan riitä.

Petivaatteiden vaihtaminen on yksi kodinlaiton ikuisuuskysymyksistä. Suositussa Facebookin keskusteluryhmässä on viime viikkoina arvottu, pitäisikö lakanat vaihtaa kerran kuukaudessa vai peräti useamman kerran viikossa.

Jokainen tekee hygienia-asioissa toki omat valintansa – mutta mikä on asiantuntijoiden mielestä sopivin vaihtoväli?

Vastaus kysymykseen riippuu ihan siitä, keltä kysyy.

Me Naisten haastattelema Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala kertoi taannoin, että sopiva vaihtoväli on kerran tai kaksi kuussa. Tyynyliinan hän kehotti vaihtamaan mieluiten kerran viikossa.

Independent-lehden haastattelema mikrobiologi Philip Tierno kehottaa tiukempaan vaihtoon.

Hänen mukaansa lakanat tulisi vaihtaa kerran viikossa.

Haluatko nukkua ulosteessa?

Suurin osa meistä viettää keskimäärin kolmanneksen vuorokaudestaan sängyssä. Vuoden aikana keho hikoilee petivaatteisiin noin 100 litraa hikeä. Joka yö hikeä kertyy siis noin 2,7 desilitraa. Kosteahko ja lämmin ympäristö on täydellinen kasvualusta erilaisille sienille.

Lisäksi sänkyyn päätyy helposti ulkoilmasta tulleita aineksia, kertoo Philip Tierno. Kun mikrobiologit ovat tarkastelleet petivaatteita tarkemmin, he löytävät niistä usein esimerkiksi eläinten ulostetta. Lisäksi petiin kertyy pölyä, nukkaa, maa-ainesta ja oikeastaan mitä tahansa, minkä kanssa on päivän aikana ollut tekemisissä.

Jos huomaat aamuisin pärskiväsi tai niiskuttavasi, kannattaa ehdottomasti vaihtaa lakanat.

Tiernon mukaan erilaiset bakteerit ja lika petivaatteissa alkavat muodostua terveydelle haitaksi jo viikossa. Siksi lakanat tulisi vaihtaa ehdottomasti ainakin kahden viikon välein, Tiernon sanoo.

– Vaikka et olisi millekään allerginen, saatat saada sänkyysi kertyneestä liasta tässä vaiheessa allergisia reaktioita, hän kertoo.

Allerginen reaktio saattaa näkyä esimerkiksi nenän tukkoisuutena, kurkun karheutena ja aivasteluna. Jos siis huomaat aamuisin pärskiväsi tai niiskuttavasi, kannattaa ehdottomasti vaihtaa lakanat.

Myös tyyny vaikuttaa tukkoisuuteen

Me Naisten haastattelema Familonin tiedottaja Hanna Kärppä totesi, että myös tyynyihin kannattaa kiinnittää tasaisin väliajoin huomiota.

– Kyse on ennen kaikkea hygieniasta. Vaikka tuotteita pesisi säännöllisesti, ihosta erittyvä hiki ja lika pinttyvät tuotteeseen ajan myötä. Pahimmillaan ne voivat heikentää unenlaatua aiheuttamalla esimerkiksi nenän tukkoisuutta, Kärppä sanoi.

”Museoituja” lapsuudenhuoneita. Vinttejä täynnä tavaroita, jotka eivät kelpaa omaan kotiin. Ja vanhemmat, jotka eivät välttämättä kehtaa sanoa aikuisille lapsilleen, että rahtaa jo ne romusi muualle.

Viime vuosina on raivattu, järjestetty ja konmaritettu maanisesti, sillä tavaran omistaminen ei ole enää kovin muodikasta. Yksi ”nurkka” on kuitenkin saattanut unohtua monelta.

Lapsuudenkoti.

Tarina on tuttu. Nuori lentää pesästä, todennäköisesti johonkin pieneen yksiöön tai soluhuoneeseen, mukanaan lempivaatteensa ja muutama astia. Paljon muuta niihin neliöihin ei mahtuisikaan.

Koulukirjat, posliinikissat, teinivaatteet, lahjaksi saadut pöytäliinat ja mummolta perityt huonekalut jäävät lapsuudenkotiin. Ei niitä ainakaan heti kannata hävittää – lapsonenhan saattaa vielä palata maailmalta takaisin kotiin.

”Huonettani pidettiin joitakin vuosia ’museona’. Kun vanhemmat lopulta myivät talon ja huone tyhjennettiin, koulupöydän sokkelista löytyi pari tennissukan sisään piilotettua kossupulloa”, muistelee nelikymppinen nainen.

Jossakin vaiheessa tulee aika muuttaa – jos ei omaan niin ehkä hivenen isompaan asuntoon – mutta ei lapsuuden romuilla siellä mitään tee. Eivätkä perintöhuonekalut edes sovi minimalistiseen skandisisustukseen.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoi pari vuotta sitten ET-lehden jutussa, että puolella hänen asiakkaistaan on kotonaan aikuisten lastensa tavaroita, joilla ei ole käyttöarvoa.

– Joko he eivät saa lapsiaan uskomaan, että tavarat pitäisi hakea pois tai sitten he eivät itse raaski luopua niistä tunnesiteiden vuoksi, hän sanoi.

Konmarittaminen ei ole enää vain kolmikymppisten kaupunkilaisten juttu. Myös suuret ikäluokat alkavat pikkuhiljaa haluta eroon tavarakaaoksesta. Joka ikistä viilipurkkia ei enää tarvitse pestä ja jemmata. Tämän vuoden aikana on puhuttu jopa kuolinsiivouksesta, jonka ideana on tehdä perillisten elämästä helpompaa, kun itsestä aika jättää. Vähemmän romua, vähemmän vaivaa.

”Kun muutin isompaan asuntoon, vanhempani kysyivät, haluanko sinne pianon lapsuudenkodistani. He toivat sen ja maksoivat jopa virityksen, mutta muistuttivat myös, että palautusoikeutta ei sitten ole”, 29-vuotias nainen kertoo.

Tulevaisuudessa on siis odotettavissa yhä enemmän uteluita siitä, mitä lapsuudenkodissa lojuville tavaroille, joita kukaan ei halua, pitäisi tehdä. Voi myös olla, että tavarat vain vähin äänin katoavat. Turha kysellä perään jälkikäteen, ellei itse ole käynyt pelastamassa niitä ajoissa.

Eikö sitä paitsi ole minimalismin vastaista jemmata tavaroitaan jossain muualla? Omaisuutta nekin ovat, vaikka ne lojuisivatkin muiden nurkissa.

Kysely

Onko omistamiasi tavaroita säilössä vanhempiesi luona?

Ihan tavalliset kodit ovat vuonna 2018 kuuminta hottia. 

Saako ajatus täydellisen valkoisena hohtavasta keittiöstä sinut vähän varuillesi? Jäävätkö likaiset astiat notkumaan tiskipöydälle ja sänky petaamatta? Heitätkö vaatteesi päivän jälkeen huolettomasti nojatuolin selkämykselle?

Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, onnittelut ovat paikallaan! Kotisi ja elämänasenteesi ovat juuri nyt huipputrendikkäitä. Elämäsi on juuri sopivasti wabi-sabi.

Maailmanlaajuiseksi sisustustrendiksi laajentunut wabi-sabi on alun perin osa Japanin zen-buddhalaista teeseremoniaa. Wabi-sabin mukaan elämässä ja maailmassa kaikista kauneinta on epätäydellisyys. Japanin kielessä wabi tarkoittaa yksinkertaisuutta ja sitä, että pienet virheet ja poikkeamat tuovat elämään ainutlaatuisuutta. Sabi taas tarkoittaa tyyneyttä, jonka ikä tuo mukanaan.

Sotku ja roso kaunistavat

Elledecor.com-sivuston mukaan wabi-sabi on vuoden 2018 kuumin sisustustrendi. Kotona wabi-sabi vannoo aitouden, epätäydellisyyden, luonnon mukaan elämisen, rehellisyyden, rentouden ja harkitun sekasotkun nimeen.

Sisustuksen maailmassa Wabi-sabin tärkein viesti on se, että kotia ei ole tarkoitettu täydellisyyttä ja sisustuslehtiä varten. Koti on tarkoitettu elämistä varten – ja siksi myös elämä saa kodissa näkyä.

”Wabi-sabia varten sinun täytyy ainoastaan hyväksyä se, ettei kotisi tarvitse olla valmis asuntoesittelyä varten.”

Wabi-sabi-kodin voi saavuttaa varsin helposti. Oikeastaan monella meistä on saattanut olla sellainen jo vuosikausia!

– Wabi-sabia varten sinun täytyy ainoastaan hyväksyä se, ettei kotisi tarvitse olla valmis asuntoesittelyä varten. Pidä homma aitona. Ole onnellinen siitä, ettei sinun tarvitse pedata petiäsi vaikuttaaksesi trendikkäältä, sisustustrendien asiantuntija Dayna Johnson kertoo.

Millainen on suomalainen wabi-sabi-koti? Keräämme havainnollistavia kuvia!

Jos oma sisustuksesi on mielestäsi juuri sopivasti wabi-sabi, lähetä meille siitä otos galleriaamme. Arvomme osallistujien kesken kaksi kirjaa:  

1. Happy Homes Christmas -sisustusopas, Jonna Kivilahti & Krista Keltanen (Cozy Publishing, arvo noin 24 €)

2. Vappu Leipoo -leivontakirja, Vappu Pimiä (Cozy Publishing, arvo noin 24 €)

Osallistu alla olevalla lomakkeella! Kun lataat kuvasi, kirjoita kuvaava otsikko ja lyhyt selite siitä, mitä kuva esittää. Ilman näitä tietoja kuvaasi ei voi julkaista. Me Naiset saattaa käyttää kuvaasi osana jutuntekoa.

Simpukkainen

Unohda täydellisyys ja antaudu sotkulle! Wabi-sabi on tämän hetken ihanin sisustustrendi

Wabi-sabi ..... ei näytä kovin hyvältä, pieni epäjärjestys on paikallaan, mutta ei noiden kuvien kasaröykkiöt inspiroi mukavaan oloon. Ensinnäkään et löydä mitään, toiseksi toinenkaan ei löydä mitään. Vaatteet eivät pidä nytyssä olosta, rypistyvät, eivät mahdollisesti kuivahda, ilmoitu. Koetetaanko näillä tavarakasoilla lohduttaa epäjärjestyksessä eläviä. Eihän lapsikaan voi tuollaisessa kodissa asua. Oikeastaan alkoi inhoittaa nuo kuvat. HUH!
Lue kommentti