Jokaisen opiskelijakämpän vakioesine, riisipaperivalaisin, sopii myös aikuisempaan asuntoon. Kuvat: Shutterstock ja valmistajat
Jokaisen opiskelijakämpän vakioesine, riisipaperivalaisin, sopii myös aikuisempaan asuntoon. Kuvat: Shutterstock ja valmistajat

Sisustusklassikko voi olla niin Ikeasta kuin huippusuunnittelijan käsialaakin.

Olipa sisustustyylisi rönsyilevä tai pelkistetty, nämä klassikkoesineet ja -huonekalut ovat takuuvarmoja valintoja.

House to Home -sivusto listasi seitsemän klassikkoa, jotka sisustuslehdissä nähdään yhä uudelleen – aina erilaisissa kodeissa, mutta silti sisustuksiin täydellisesti sulautuen. On melko todennäköistä, että joku näistä kestosuosikeista löytyy sinunkin kodistasi.

1. Riisipaperivalaisin

Saatoit ostaa ensimmäisen opiskelija-asuntoosi, mutta myöhemmin huomasit, että ihan hyvältähän se näyttää aikuisemmassakin kodissa. Edullisilla riisipaperivalaisimilla saa myös loihdittua näyttävän valaistuksen juhliin.

2. Seiskatuoli


Fritz Hansenin suunnittelema klassikko on ollut sisustajien valinta jo lanseerausvuodestaan 1955. Miksikö? Sen pelkistetty muoto kestää aikaa ja sopii erilaisiin ympäristöihin ja saatavana on lukuisia värivaihtoehtoja. Pisteenä iin päälle kevyt tuoli on myös pinottava.

3. Ikean PS kaappi


Yksi Ikea-klassikoista on metallinen, lukittava kaappi PS-sarjasta. Kaapille on helppo keksiä loputtomasti käyttötarkoituksia tv-tasosta säilytykseen, ja sen yksinkertaisessa, toimistokalustemaisessa muotoilussa on sopivasti ”sitä jotakin”. Valkoinen on aina tyylikäs väri, mutta punaisena tai sinisenä kaappi tuo sisustukseen sopivasti potkua.

4. Alessin sitruspuristin


Häälahjaklassikko, jonka on suunnitellut Philippe Starck. Jos totta puhutaan, harva on koskaan edes käyttänyt laitetta sitruksien puristamiseen, mutta designklassikko näyttää joka tapauksessa hyvältä keittiön työtasolla.

5. Dualitin leivänpaahdin


Keittiön laitteissa teräs on materiaaleista klassisin. Dualitin paahtimeen mahtuu neljä leipäviipaletta kerralla, ja sen retrohenkinen muotoilu on vienyt monen sisustajan sydämen.

6. Mutteripannu


Kansa on kapselikahvinkeitinhurmiossa, mutta perinteitä vaaliva luottaa edelleen Bialettin mutteripannuun, jonka kehtaa jättää käytön jälkeen liedelle esille.

7. Ikean Ordning-aterinteline


Aterintelineiden ykkönen tulee Ikeasta. Teräksistä, rei’itettyä klassikkoa on saatavilla kahdessa eri koossa muutamalla hassulla eurolla. Eipä siis ihme, että siitä on tullut monen keittiön vakiovaruste.

Lue myös:

Supertyylikäs bloggari neuvoo: näistä kymmenestä asiasta voit luopua heti

Kotoilu-termi hävisi – nykyään kotona voi olla myös muuten vain

Omenalaatikko on uusi eurolava – näin sisustat sen avulla

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.