Me Naiset
|
Jenni Junkala
Kirjorönsylilja on yksi Nasan suosittelemista huonekasveista. Kuva: Shutterstock
Kirjorönsylilja on yksi Nasan suosittelemista huonekasveista. Kuva: Shutterstock

Köh köh köh! Katupöly pelmuaa ulkona, mutta NASA:lla on ratkaisu sisäilmapulmiin.

Katupölyä vellova kaupunki, orastava allergiakausi ja päälle vielä flunssa. Kevät on ihanaa aikaa, vaikka aina ei tunnukaan siltä. Hengittäminen on vähän helpompaa, jos kotona tai toimistolla jaksaa taistella puhtaan sisäilman puolesta. Siihen on onneksi maailman helpoin kikka: huonekasvi! Tai oikeastaan monta. Kasveja pitäisi nimittäin olla vähintään yksi sadan neliön alueella (mikä sinänsä on helpotus peruskaksiossa asuvalle).

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on pitänyt jo 1980-luvun lopulta listaa kasveista, joilla huoneilma pysyy erityisen hyvänä. Huoneen nurkkaan ei kannata hankkia mitä tahansa kasvia tönöttämään, vaan satsata niihin, jotka poistavat ja sitovat itseensä ilman epäpuhtauksia. Tällaisia ihmekasveja ovat varjomuratti, viirivehka, kultaköynnös, anopinkieli ja kirjorönsylilja. Testeissä ne tepsivät muun muassa ammoniakkiin ja formaldehydiin.

Parasta on, että esimerkiksi viirivehka on helppo asuinkumppani. Se viihtyy vähän varjossa ja kunnon kastelu kerran viikossa riittää. Välillä kasvia voi kiittää puhdistustyöstään sumuttelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:

Tiesitkö tämän? Halpa keino puhdistaa kodin huoneilmaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä et onnistu tappamaan! Viisi helppohoitoisinta viherkasvia

Sisältö jatkuu mainoksen alla