Valaistuksella saa muutettua kodin tunnelmaa radikaalisti. Pehmeä on paras. Kuva: Shutterstock
Valaistuksella saa muutettua kodin tunnelmaa radikaalisti. Pehmeä on paras. Kuva: Shutterstock

Sisustuksen ammattilaisen silmissä pienilläkin asioilla saattaa olla iso merkitys.

Sisustaminen on siitä mahtava asia, että jokaisen on tavallaan pakko harrastaa sitä edes vähän – ellei nyt satu asumaan kodissa, jossa joku muu hoitaa kaikki hankinnat.

Omaan silmään koti saattaa näyttää täydelliseltä, mutta ammattilainen osaisi tehdä siitä ehkä vielä hieman paremman. Sisustusgurut paljastivatkin Harper’s Bazaarille, mitkä asiat pistävät heidän silmiinsä, kun he vierailevat ihmisten kodeissa.

Ja sitten vain kohentamaan omaa kotia piirun verran paremmaksi!

1. Tehostemaalin liikakäyttö

Saa sitä käyttää, mutta suunnittelija Mary Douglas Drysdalen mukaan on myös tiedettävä, milloin pitää lopettaa, ettei lopputulos näyttäisi rahvaanomaiselta.

2. Harkitsematon valaistus

Kirkkaat, suoraan alas osoittavat spottivalot kuuluvat esiintymislavalle, eivät kotiin. Tunnelmallinen valaistus syntyy himmentimien ja pehmeää valkoista valoa hohtavien lamppujen avulla. Valonlähteitä kannattaa olla useampi kuin yksi. Huomioi myös kylpyhuoneen valaistus – jos peilikuva ei miellytä, lamppujen vaihto voi auttaa.

3. Kynttilöiden asetteleminen samaan ryhmään

Kynttilänvalo tuo kotiin mukavaa tunnelmaa, mutta suunnittelija Albert Hadley kehottaa sijoittelemaan kynttilät ympäri asuntoa. Silloin valo leviää tasaisesti ympäri asuntoa.

4. Seiniin kiinni työnnetyt huonekalut

Tähän klassikkomokaan sortuu suunnittelija Whitney Stewartin mukaan moni. Se, että keskilattialla on paljon tilaa, ei kuitenkaan ole tärkeää. Parempi tunnelma syntyy, kun sohvia ja tuoleja järjestellessäsi ajattelet sitä, miten niissä istujat pystyvät keskustelemaan keskenään – kukaan ei halua huutaa huoneen toiselle puolelle.

5. Mittasuhteiden sivuuttaminen

Liian suuria tai pieniä asioita voi käyttää tehokeinona, mutta liika luovuus saattaa näyttää oudolta. Yksi tärkeimmistä asioista sisustusostoksilla on kiinnittää huomiota tavaroiden kokoon – hallimaisessa kaupassa huonekalut saattavat näyttää ihan erilaisilta kuin pieneen olohuoneeseen ahdettuina.

Lue myös:

Helposti kaunista! Tältä näyttävät kesän trendikkäimmät leikkokukat

Nämä arkiset designklassikot sopivat joka kotiin – löytyvätkö sinultakin?

Kyllästyitkö sisustuskliseisiin? Nämä valinnat tekevät sinusta todellisen trendsetterin

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.