Nytpä tahdon olla ma, soman naisvajan laittaja. Oletko sinä? Kuva: Shutterstock
Nytpä tahdon olla ma, soman naisvajan laittaja. Oletko sinä? Kuva: Shutterstock

Hei sinä innokas pihan laittaja! Löytyykö tontiltasi niin sanottu naisvaja – etsimme nyt sellaisia.

Oletko jo kuullut termin she shed? Se on taas ajankohtainen näin puutarhankauden käynnistyessä. Suomenkielinen vastine termille voisi olla vaikka naisvaja.

Miesluolasta olet takuulla kuullut – naisvajassa on kyse samasta asiasta, mutta eri sukupuolelle. Naisvajoista on tehty kokonainen kirjakin. Ne ovat jatkoa kotoilu-, sisustamis- ja kasvienhoitotrendeille, jotka ovat olleet suosiossa jo useamman vuoden.

Jos vanhanaikaisen sukupuoliasetelman unohtaa, naisvajat ovat viihtyisiä tiloja, joissa voi viettää omaa aikaa juuri itselle mieluisassa ympäristössä. Jokainen nauttii siitä, että saa vetäytyä joskus omiin oloihinsa ja voi sulkea muut normaalin elämän ”häiriötekijät” hetkeksi ulkopuolelle. Lapsiperheessä myöskään parisuhdevaja ei välttämättä olisi pöllömpi idea.

Instagram-kuvissa naisvaja on yleensä kauniisti sisustettu mökkerö pihalla, mutta termiä kannattaa soveltaa vapaasti: mikä tahansa omannäköinen paikka kelpaa. Onko sinulla sellainen? Lähetä kuva ja osallistu kilpailuun – voit voittaa Hemma-puhdistustuotteita!

Kilpailun osallistumisohjeet löytyvät jutun lopusta.

 

Let's hang in the shed 🌸🌿 #justinablakeneyhome #jungalowstyle

Henkilön Justinablakeneyhome (@justinablakeneyhome) jakama julkaisu

 

The first legit 'She Shed' that I've ever seen in person. #downtownmckinney #sheshed #shabbychiccouture

Henkilön pam stroffolino (@simplylivly) jakama julkaisu

Poimimme Instagramista muutamia inspiraatiokuvia naisvajoista, mutta kokonaisen pikkumökin lisäksi sinun naisvajasi voi olla mikä tahansa puoliksi tai kokonaan ulkona sijaitseva tila, jonka olet laittanut itseäsi (ja mikset vähän muitakin) varten: huvimaja, kesähuone, parveke, grillikatos, autotalli...

Osallistu kilpailuun lähettämällä kuva omasta naisvajaa vastaavasta tilastasi jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Kuvansa lähettäneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme kaksi ihanaa Hemma-tuotepakettia. Hemma-sarjalle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki. Tuotteet ovat kotimaisia, ekologisia ja vegaanisia. Ne on valmistettu korkealaatuisista, kasvipohjaisista raaka-aineista ja ovat täydellisesti biohajoavia.

Tuotepaketti sisältää käsienpesunesteen, astianpesuaineen ja yleispuhdistussuihkeen. Käsienpesuneste on limen tuoksuinen, astianpesuaine ja yleispuhdistussuihke piparmintun tuoksuisia. Tuoksut ovat peräisin aidoista eteerisistä öljyistä. Pakkausten ulkoasun on suunnitellut Polkka Jam -graafikkopariskunta Kristiina Haapalainen ja Sami Vähä-Aho.

Yhden tuotepaketin arvo on 48 euroa. Kilpailu päättyy 17.5.2017.

Kilpailu on päättynyt! Kiitos kaikille osallistuneille.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.