Katrilla on juuri sopivasti tilaa, 16 neliötä. Siihen mahtuu keräilyesineitäkin.
Katrilla on juuri sopivasti tilaa, 16 neliötä. Siihen mahtuu keräilyesineitäkin.

Viisihenkinen Raskin perhe asuu 48,5 neliön kaksiossa, Katri yksin 16 neliössä – ja vielä mielellään. Nykyään monen unelmakoti on miniminikämppä keskustassa.

Neljän neliön eteisessä on ruuhkaa. Täyteen ahdetun naulakon alla on kasoittain kenkiä, ja purkamattomat ostoskassit pursuvat Lontoon-matkan jäljiltä.

Nuorten seksuaalineuvoja Katri Peräaho, 29, ei pelkää shoppailua, vaikka kotona on tilaa vain kuusitoista neliötä. Muutama viikko sitten Katri hankki television, vaikkei ostohetkellä tiennyt, minne se mahtuu. Nyt puinen antiikkitelkkari toimii yöpöytänä.

– Televisio ei toimi, mutta se oli pakko hankkia, koska se on niin makea. Kolme ihmistä pysäytti kadulla kysyäkseen, mistä se on, Katri naurahtaa.

Ja täyttä Katrin yksiössä tosiaan on. Vessa on niin pieni, että sinne täytyy peruuttaa. Sänkyä vastapäätä on jääkaappi, ja ikkunalaudalla nököttää mikro. Toisella seinustalla on kirjoituspöytä ja tuoli.

– Kirjoituspöydälle kertyy ensimmäisenä tavaraa, ja se häiritsee. Siivoan sen ensimmäisenä, kun haluan rentoutua kotona.

Keittiösyvennykseen mahtuu hyllykkö, uuni ja pieni työpöytä.

– Suuremmat leipomukset hoidan kavereiden nurkissa, koska täällä ei ole laskutilaa, Katri kertoo.

Kaikesta huolimatta yksiön tunnelma on kodikas.

– Olen halunnut rakentaa itselleni hyvän mielen linnakkeen, koska vietän kotona paljon aikaa.


Puutarhatonttu on rakkaimpia esineitä, sen valvovan silmän alla on turvallista nukkua.

Ikkunaa vastapäiselle seinustalle Katri on luonut olohuonetunnelman: on leveä valkoinen nojatuoli, pinkki rahi, kirjahylly ja toinen puutuoli, jonka päällä on luistimet. Koska kyseessä on väliaikainen vuokra-asunto, ylimääräisiä tavaroita on säilötty muun muassa ystävien ja poikaystävän luokse. Myös työpaikalla on yksi tuoli. Haaveissa on saada kotiin työpöydän tilalle parisänky vanhempien varastosta.

 

Minä mahdun!

On Katri elänyt leveämminkin. Hän asui hetken 30 neliössä Espoossa, mutta pitkän työmatkan takia muutti sitten liki työpaikkaa. Halpa vuokra ja naapurissa asuva lapsuudenystävä ratkaisivat uuden kodin osoitteen vuosi sitten.

Muuttaessaan Katrilla oli yksi vaatimus. Asuntoon piti mahtua nojatuoli, sillä ilman sitä koti ei tunnu kodilta. Aluksi iski ahdistus, koska kaikki ei tuntunutkaan mahtuvan. Katri kipusi jääkaapin päälle, jotta hahmottaisi tilan paremmin.

– Kun tajusin, että nojatuoli mahtuu peräseinälle, itkin onnenkyyneleitä. Tuolissa olen istunut kaksi kertaa – se oli pikemminkin henkinen juttu: minä mahdun!

Niukat neliöt eivät ole estäneet kutsumasta ihmisiä kylään. Katri kertoo järjestäneensä illanistujaisia jopa kahdeksalle naiselle. Asunnossahan on istumatilaa runsaasti: kaksi puista pinnatuolia ja nojatuoli. Lisäksi sängylle mahtuu kolme ja tarvittaessa yksi ikkunalaudalle.

– Kaikki on asenteesta kiinni!


Shoppailuintoilijan kotiin mahtuu uskomaton määrä kenkiä.


 

Perheidylliä vanhaan malliin

Helsinkiläiskaksioon astuessa tuntuu kuin saapuisi 1970-luvun mummolaan: radio soittaa vanhoja klassikoita ja kukallinen tapetti koristaa seiniä. Menneitä vuosikymmeniä muistuttaa myös asumisen tyyli: tässä kodissa asuu viisihenkinen perhe 48,5 neliössä.

Täällä asuvat opiskelija Anu Rask, 36, muusikko Samuli Rask, 40, sekä lapset Riku, 10, Johannes, 7, ja Olga-Maria, 5.Vähistä neliöistä huolimatta Raskin perheen kaksio on siisti ja avara. Sirot huonekalut, lamput ja kirjahyllyt on ripoteltu seinien vierille, mikä lisää tilantuntua. Turhia tilpehöörejä ja koriste-esineitä ei nurkissa pyöri.

– Emme ole materialisteja. Kaikilla tavaroilla on puhdas käyttöarvo. Mitä emme käytä, kierrätämme saman tien, perheen äiti Anu Rask kertoo.


Keittiöpöydän ääressä ollaan harvoin yhtä aikaa, koska jokaisella on omat menonsa.

Anun ja perheen isän Samulin mielestä asunto väljä, sillä tilaa on kaikelle tarpeelliselle: nukkumiselle ja olemiselle. Kaikilla on oma sänky, ja jokaisella lapsella on työpöytä ja vaatekaappi.

Samulin työvälineet, piano, tuuba ja pari kitaraa, mahtuvat lattialle sohvan viereen, ja keittiönpöydän ääressä istuu parhaimmillaan kahdeksan henkilöä, kun nurkasta nostetaan esiin neljä jakkaraa.

– Mahdumme kaikki tekemään omia juttujamme: lapset läksyjään, minä ruokaa ja Samuli kuuntelemaan muusiikkia kuulokkeilla, Anu sanoo.

– Olemme tottuneet asumaan lähekkäin. Kun lapset oli pieniä, joskus tuntui, että seinät kaatuvat. Nykyään kaikilla on niin paljon omia menoja, että harvoin olemme yhtä aikaa kotona. Lapset ovat harrastuksissa, minä yliopistolla ja Samuel keilahallilla.

Raskien perheessä kaikki lähtevät eri aikoihin töihin, kouluun ja opiskeluihin, joten armottomia jonoja aamuvessaan ei pääse syntymään.

– Vaatehuolto hoituu alakerran pyykkituvassa. Sitä ilman arki ei sujuisi, koska täällä ei ole tilaa kuivattamiselle, Anu sanoo.

Myös hyvä järjestyksenpito auttaa, esimerkiksi eteisessä.

– Sullon syviin kaappeihin kaiken. Välillä joudun komentamaan lapsia viemään tavaroita paikoilleen, ettei eteinen ruuhkaannu, Anu sanoo.


Yksi asunto, monta kerrosta. Niin se toimii.


 

Tilaa yläilmoista

Aina ei Raskeilla ole ollut näin väljää. Ennen vuoden 2010 putkiremonttia tilanne oli epätoivoinen, koska kodissa oli oleilua varten ainoastaan yksi huone: keittiö. Toinen huone täyttyi vanhempien ja lasten sängyistä.

– Iso keittiö oli ihana, mutta pidemmän päälle se ei voi olla ainut paikka elämiselle.

Ratkaisu löytyi tyhjästä tilasta eli katonrajasta. Keittiöstä tuli lastenhuone kerrossänkyineen, kokkaustilat siirrettiin entisen makuuhuoneen nurkkaan, ja aikuisten makuuhuone rakennettiin parveksi keittiökomeron yläpuolelle.

– Olemme lyhyitä, joten mahdumme hyvin sekä makuutilaan että keittiöön. Silakkalaatikkoa en kokkaa makuuhuoneen läheisyyden takia, Anu nauraa.

Raskien perheelle isoa asuntoa tärkeämpää on sujuva arki, ja se onnistuu kaupungin keskustassa helpoiten. Lasten harrastuksiin jalkapallokentälle menee pari minuuttia, töihin pääsee kymmenessä.

– Mieluummin keilaan kuin remontoin, Samuli tiivistää.

 

Lue myös:

Löytyykö sinunkin kotoasi? Tätä designluksusta himoitaan nyt

Näin teet kodistasi elegantin – halvalla

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

 

Katrin vinkit

Sisusta vertikaalisti: lado tavaraa tavaran päälle tai taakse. Tämä säästää lattiapinta-alaa.

Jos on pakko hankkia jotain uutta, käytä sitä luovasti eli perustele itsellesi, miksi saat ostaa.

Rakenna pikkupesä, josta et halua lähteä. Ympäröi itsesi kauniilla asioilla, jotka vievät huomion pois neliöistä.

Hanki varastotilaa. Vie vanhempien ja kavereiden luo säilytykseen vaikka kesävaatteet.

Käytä krääsä viisaasti. Sullo proteiinijauhetta ja puuroa lasipurkkeihin. Kun saat esille kauniita asioita, tuntuu ettei mistään tarvitse luopua.

Jos et mahdu kotona tekemään kaikkea, etsi tila missä se on mahdollista. Älä odota, että kaiken täytyy olla mahdollista kotona.

 

Raskien vinkit

Älä tuo asuntoon liikaa tavaraa, mieti mitä oikeasti tarvitset. Kierrätä kaikki turha.

Kun rakentaa parven ja lapsille kerrossängyn, lattialle jää enemmän tilaa. Nykyään saa seinälle taitettavia sänkyjä.

Suosi vaaleita pintoja, ne luovat avaraa tunnelmaa. Tumma puolestaan pienentää.

Älä käytä verhoja. Ne lisäävät tunkkaisuutta, jos luonnonvalon määrä on jo valmiiksi vähäinen.

Hyödynnä korkeus. Käytä seinät hyödyksi. Nosta kaikki mahdollinen kirjahyllystä lähtien pois lattialta.

Remontoi asunto tarpeidesi mukaan. Siirrä tarvittaessa keittiön paikka toiseen huoneeseen.

Ulkoista osa kodintoiminnoista. Käytä taloyhtiön pesutupaa: asunto ei täyty märistä pyykeistä.