Katrilla on juuri sopivasti tilaa, 16 neliötä. Siihen mahtuu keräilyesineitäkin.
Katrilla on juuri sopivasti tilaa, 16 neliötä. Siihen mahtuu keräilyesineitäkin.

Viisihenkinen Raskin perhe asuu 48,5 neliön kaksiossa, Katri yksin 16 neliössä – ja vielä mielellään. Nykyään monen unelmakoti on miniminikämppä keskustassa.

Neljän neliön eteisessä on ruuhkaa. Täyteen ahdetun naulakon alla on kasoittain kenkiä, ja purkamattomat ostoskassit pursuvat Lontoon-matkan jäljiltä.

Nuorten seksuaalineuvoja Katri Peräaho, 29, ei pelkää shoppailua, vaikka kotona on tilaa vain kuusitoista neliötä. Muutama viikko sitten Katri hankki television, vaikkei ostohetkellä tiennyt, minne se mahtuu. Nyt puinen antiikkitelkkari toimii yöpöytänä.

– Televisio ei toimi, mutta se oli pakko hankkia, koska se on niin makea. Kolme ihmistä pysäytti kadulla kysyäkseen, mistä se on, Katri naurahtaa.

Ja täyttä Katrin yksiössä tosiaan on. Vessa on niin pieni, että sinne täytyy peruuttaa. Sänkyä vastapäätä on jääkaappi, ja ikkunalaudalla nököttää mikro. Toisella seinustalla on kirjoituspöytä ja tuoli.

– Kirjoituspöydälle kertyy ensimmäisenä tavaraa, ja se häiritsee. Siivoan sen ensimmäisenä, kun haluan rentoutua kotona.

Keittiösyvennykseen mahtuu hyllykkö, uuni ja pieni työpöytä.

– Suuremmat leipomukset hoidan kavereiden nurkissa, koska täällä ei ole laskutilaa, Katri kertoo.

Kaikesta huolimatta yksiön tunnelma on kodikas.

– Olen halunnut rakentaa itselleni hyvän mielen linnakkeen, koska vietän kotona paljon aikaa.


Puutarhatonttu on rakkaimpia esineitä, sen valvovan silmän alla on turvallista nukkua." />

Puutarhatonttu on rakkaimpia esineitä, sen valvovan silmän alla on turvallista nukkua.

Ikkunaa vastapäiselle seinustalle Katri on luonut olohuonetunnelman: on leveä valkoinen nojatuoli, pinkki rahi, kirjahylly ja toinen puutuoli, jonka päällä on luistimet. Koska kyseessä on väliaikainen vuokra-asunto, ylimääräisiä tavaroita on säilötty muun muassa ystävien ja poikaystävän luokse. Myös työpaikalla on yksi tuoli. Haaveissa on saada kotiin työpöydän tilalle parisänky vanhempien varastosta.

Minä mahdun!

On Katri elänyt leveämminkin. Hän asui hetken 30 neliössä Espoossa, mutta pitkän työmatkan takia muutti sitten liki työpaikkaa. Halpa vuokra ja naapurissa asuva lapsuudenystävä ratkaisivat uuden kodin osoitteen vuosi sitten.

Muuttaessaan Katrilla oli yksi vaatimus. Asuntoon piti mahtua nojatuoli, sillä ilman sitä koti ei tunnu kodilta. Aluksi iski ahdistus, koska kaikki ei tuntunutkaan mahtuvan. Katri kipusi jääkaapin päälle, jotta hahmottaisi tilan paremmin.

– Kun tajusin, että nojatuoli mahtuu peräseinälle, itkin onnenkyyneleitä. Tuolissa olen istunut kaksi kertaa – se oli pikemminkin henkinen juttu: minä mahdun!

Niukat neliöt eivät ole estäneet kutsumasta ihmisiä kylään. Katri kertoo järjestäneensä illanistujaisia jopa kahdeksalle naiselle. Asunnossahan on istumatilaa runsaasti: kaksi puista pinnatuolia ja nojatuoli. Lisäksi sängylle mahtuu kolme ja tarvittaessa yksi ikkunalaudalle.

– Kaikki on asenteesta kiinni!Shoppailuintoilijan kotiin mahtuu uskomaton määrä kenkiä.

Perheidylliä vanhaan malliin

Helsinkiläiskaksioon astuessa tuntuu kuin saapuisi 1970-luvun mummolaan: radio soittaa vanhoja klassikoita ja kukallinen tapetti koristaa seiniä. Menneitä vuosikymmeniä muistuttaa myös asumisen tyyli: tässä kodissa asuu viisihenkinen perhe 48,5 neliössä.

Täällä asuvat opiskelija Anu Rask, 36, muusikko Samuli Rask, 40, sekä lapset Riku, 10, Johannes, 7, ja Olga-Maria, 5.Vähistä neliöistä huolimatta Raskin perheen kaksio on siisti ja avara. Sirot huonekalut, lamput ja kirjahyllyt on ripoteltu seinien vierille, mikä lisää tilantuntua. Turhia tilpehöörejä ja koriste-esineitä ei nurkissa pyöri.

– Emme ole materialisteja. Kaikilla tavaroilla on puhdas käyttöarvo. Mitä emme käytä, kierrätämme saman tien, perheen äiti Anu Rask kertoo.Keittiöpöydän ääressä ollaan harvoin yhtä aikaa, koska jokaisella on omat menonsa.

Anun ja perheen isän Samulin mielestä asunto väljä, sillä tilaa on kaikelle tarpeelliselle: nukkumiselle ja olemiselle. Kaikilla on oma sänky, ja jokaisella lapsella on työpöytä ja vaatekaappi.

Samulin työvälineet, piano, tuuba ja pari kitaraa, mahtuvat lattialle sohvan viereen, ja keittiönpöydän ääressä istuu parhaimmillaan kahdeksan henkilöä, kun nurkasta nostetaan esiin neljä jakkaraa.

– Mahdumme kaikki tekemään omia juttujamme: lapset läksyjään, minä ruokaa ja Samuli kuuntelemaan muusiikkia kuulokkeilla, Anu sanoo.

– Olemme tottuneet asumaan lähekkäin. Kun lapset oli pieniä, joskus tuntui, että seinät kaatuvat. Nykyään kaikilla on niin paljon omia menoja, että harvoin olemme yhtä aikaa kotona. Lapset ovat harrastuksissa, minä yliopistolla ja Samuel keilahallilla.

Raskien perheessä kaikki lähtevät eri aikoihin töihin, kouluun ja opiskeluihin, joten armottomia jonoja aamuvessaan ei pääse syntymään.

– Vaatehuolto hoituu alakerran pyykkituvassa. Sitä ilman arki ei sujuisi, koska täällä ei ole tilaa kuivattamiselle, Anu sanoo.

Myös hyvä järjestyksenpito auttaa, esimerkiksi eteisessä.

– Sullon syviin kaappeihin kaiken. Välillä joudun komentamaan lapsia viemään tavaroita paikoilleen, ettei eteinen ruuhkaannu, Anu sanoo.Yksi asunto, monta kerrosta. Niin se toimii.

Tilaa yläilmoista

Aina ei Raskeilla ole ollut näin väljää. Ennen vuoden 2010 putkiremonttia tilanne oli epätoivoinen, koska kodissa oli oleilua varten ainoastaan yksi huone: keittiö. Toinen huone täyttyi vanhempien ja lasten sängyistä.

– Iso keittiö oli ihana, mutta pidemmän päälle se ei voi olla ainut paikka elämiselle.

Ratkaisu löytyi tyhjästä tilasta eli katonrajasta. Keittiöstä tuli lastenhuone kerrossänkyineen, kokkaustilat siirrettiin entisen makuuhuoneen nurkkaan, ja aikuisten makuuhuone rakennettiin parveksi keittiökomeron yläpuolelle.

– Olemme lyhyitä, joten mahdumme hyvin sekä makuutilaan että keittiöön. Silakkalaatikkoa en kokkaa makuuhuoneen läheisyyden takia, Anu nauraa.

Raskien perheelle isoa asuntoa tärkeämpää on sujuva arki, ja se onnistuu kaupungin keskustassa helpoiten. Lasten harrastuksiin jalkapallokentälle menee pari minuuttia, töihin pääsee kymmenessä.

– Mieluummin keilaan kuin remontoin, Samuli tiivistää.

Lue myös:

Löytyykö sinunkin kotoasi? Tätä designluksusta himoitaan nyt

Näin teet kodistasi elegantin – halvalla

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

Katrin vinkit

Sisusta vertikaalisti: lado tavaraa tavaran päälle tai taakse. Tämä säästää lattiapinta-alaa.

Jos on pakko hankkia jotain uutta, käytä sitä luovasti eli perustele itsellesi, miksi saat ostaa.

Rakenna pikkupesä, josta et halua lähteä. Ympäröi itsesi kauniilla asioilla, jotka vievät huomion pois neliöistä.

Hanki varastotilaa. Vie vanhempien ja kavereiden luo säilytykseen vaikka kesävaatteet.

Käytä krääsä viisaasti. Sullo proteiinijauhetta ja puuroa lasipurkkeihin. Kun saat esille kauniita asioita, tuntuu ettei mistään tarvitse luopua.

Jos et mahdu kotona tekemään kaikkea, etsi tila missä se on mahdollista. Älä odota, että kaiken täytyy olla mahdollista kotona.

Raskien vinkit

Älä tuo asuntoon liikaa tavaraa, mieti mitä oikeasti tarvitset. Kierrätä kaikki turha.

Kun rakentaa parven ja lapsille kerrossängyn, lattialle jää enemmän tilaa. Nykyään saa seinälle taitettavia sänkyjä.

Suosi vaaleita pintoja, ne luovat avaraa tunnelmaa. Tumma puolestaan pienentää.

Älä käytä verhoja. Ne lisäävät tunkkaisuutta, jos luonnonvalon määrä on jo valmiiksi vähäinen.

Hyödynnä korkeus. Käytä seinät hyödyksi. Nosta kaikki mahdollinen kirjahyllystä lähtien pois lattialta.

Remontoi asunto tarpeidesi mukaan. Siirrä tarvittaessa keittiön paikka toiseen huoneeseen.

Ulkoista osa kodintoiminnoista. Käytä taloyhtiön pesutupaa: asunto ei täyty märistä pyykeistä.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs varisematon.

Jos perinteinen luonnonkuusi on syystä tai toisesta mahdoton sisustuselementti, muovikuusi ei suinkaan ole ainoa ratkaisu joulupuun kaipuuseen. Luovia kuusivaihtoehtoja löytyy sekä huumorijouluttajalle että minimalistiseen skandisisustukseen mieltyneelle.

Miten olisi jokin näistä?

1. Neulaseton joulupuu

 

Getting ready for the stroll. #noneedles#differentxmastree

Henkilön Roxanne Ferraro (@roxanne1673) jakama julkaisu

Neulaton kuusi tai muu joulupuu on ollut viime vuodet kuuminta hottia sisustusrintamalla. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Teijo Nikkanen sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että neulasten karistaminen kuusesta kannattaisi hoitaa kaatamalla ja kuivaamalla kuusi jo kesällä, joten tässä vaiheessa on jo myöhäistä.

Mutta ehkä tämän joulun kuusen voisi tunkea varaston perälle ja hyödyntää ensi vuonna? Samalla säästyy monta kymppiä, kun ei tarvitse hankkia uutta joulupuuta. Toinen vaihtoehto on turvautua johonkin muuhun karahkaan. Kuollut lehtipuu saattaa olla jopa kauniimpi kuin risukasaa muistuttava kuusi.

2. Pyykkikasakuusi

Joulukuusen ruuhkavuosiversio onnistuu keneltä tahansa. Asettele jouluvalot ja tähti pyykkikasan tai muun törkypesäkkeen päälle – ja kas, joulu on saapunut kotiin.

3. Pullokuusi

Jos kuitenkin tekee mieli aitoa vihreää, allergiaystävällinen vaihtoehto on niin sanottu pullokuusi. Bongasimme modernin joulupuun hauskojen skumppakorkkiporojen taustalta. Sekä porot että pullokuuset ovat sisustussuunnittelija ja muotoilija Minna Haapakosken käsialaa.


4. Kalkkimaalikuusi

Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva
Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva

Monessa kodissa on se ongelma, että lattiatilaa on liian vähän. Silloin kuusi kannattaa nostaa seinälle. Sokeva nimittää tiedotteessaan kalkkimaalikuusta jopa tonttuoven haastajaksi. Tiedä siitä sitten, mutta seinään maalattu kuusi on hyvä haastaja ainakin perinteiselle havupuulle.

5. Kirjakuusi

Kulttuurikodin kuusi rakennetaan tietenkin ekologisesti hyödyntämällä kotoa jo löytyvää kirjallista aineistoa. Mitä enemmän kirjoja, sitä isompi kuusi.

6. Post it -kuusi

Tästä ei joulukuusi muutu enää helpommaksi. Kirjoitimme post it -kuusesta jo muutama vuosi sitten. Joulun jälkeen tarralaput voi irrottaa ja käyttää uudelleen, joten paperikuusi on myös ekologinen vaihtoehto.

Tonttuovi syntyy vaikka vanhasta viinitönikästä, kanelitangoista tai jäätelötikuista. 

Tonttuovi on yksi tämän joulun isoimmista askarteluhiteistä. Me pyysimme Me Naisten lukijoita lähettämään oman luomuksensa, ja kuvia onkin tullut jo yli 70. Jos kotoasi puuttuu vielä tonttuovi, voit hakea inspiraatio näistä 14 kuvasta. Tonttuovikilpailuunkin ehtii vielä osallistua, sillä se on avoinna 14.12. asti. Lue lisää kilpailusta ja katso kaikki tähän asti lähetetyt tonttuovet täältä.

1. Tonttuovi vanerista ja kuviokartongista

Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.
Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.

Nimimerkki Tuukki on askarrellut tonttuoven vanerista ja kuviokartongista. Ovikranssin hän on tehnyt piippurassista ja muut rekvisiitat pahvista sekä grilli- ja jäätelötikuista. Saranat, ovenkahvan, lyhdyn, puupinon, lintulaudat, tontun tossut ja kissan hän on ostanut.

– Kun oven avaa, sisällä nukkuu tonttu keinutuolissa pönttöuunin lämmössä. Olen siis liimannut valmiin kuvan seinään, Tuukki kertoo.

”Askartelun myötä olen tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni.”

Tonttuoven ja pihan tekeminen ei ollut Tuukille pelkästään askartelua, vaan myös terapiaa.

– Menetin parhaan ystäväni 8 kuukautta sitten pitkäperjantaina. Olen askarrellut tätä pikku hiljaa ja tämän askartelun myötä olen löytänyt ja tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni viimeiset 8–9 kuukautta. Kun olen nähnyt lasten ilon tuikkivat silmät tontun tehdessä uusia juttuja, minunkin murheeni on väistynyt, Tuukki kertoo.

2. Tonttuovi valokuvakehykseen

Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.
Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.

Arkihelmiä-nimimerkin tonttuovi on tehty Ikean valokuvakehykseen. Materiaalit on haalittu kierrätystavaroista ja nukkekodin pienistä tarvikkeista.

– Puuna olen käyttänyt balsapuulevyä ja pieniä puisia tikkuja. Pienet nuppineulat toimivat nauloina. Käytin paljon myös kynsilakkaa ja kuumaliimaa. Tämä tonttuovi toimii myös joulukalenterina, jossa yön aikana saattaa tapahtua jouluntaikoja.

 

3. Tonttuovi viinilaatikosta

Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.
Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.

Nimimerkki Miss M sai inspiraatiota tonttuoveen Suuresta tonttukirjasta. Hän teki oven vanhasta hanaviinipakkauksesta pikaliiman avulla.

”Akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa.”

– Tuloksena jämäkkä ja ihana tonttuovi. En pidä punaisesta, joten akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa, jotta väri miellytti. Oven takana asuu Tonttu Punanuttu, joka toimittaa taaperolle joulukalalenteriherkkuja ja joulutarinan osia joka yö.

 

4. Saunatontun ovi vanerista

Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.
Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.

Tämä saunatontun ovi on tehty vanerista ja maalaamalla. Katolle Henriikka kertoo asetelleensa kaarnaa. Pihalla on pikku halkoja, hakkuupölkky sekä coktailtikuista tehty puunkantoteline. Kirveen terä on foliosta. Henriikka on tavoitellut vanhanajan lämmintä tunnelmaa.

– On ihana näpertää, se on kuin terapiaa, hän kertoo.

 

5. Tonttuovi pahvilaatikosta


Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.
Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.

Annin tonttuovi, postilaatikko ja lahjapaketit on tehty kierrätykseen menevästä pahvilaatikosta.

 

6. Tonttuovi lyhtyyn

Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.
Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.

Ennuli on askarrellut tonttuoven lyhtyyn.

– Se on tehty laatikon päälle. Itse ovi on jäätelötikuista ja tausta askartelusavesta. Ovi on maalattu akryylimalilla ja siihen on lisätty muun maussa suolahuurretta.

 

7. Tonttuovi jäätelötikuista lyhtyyn

Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.
Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.

Myös Tanjafiona teki tonttuoven lyhtyyn. Ovi, ikkuna ja kuisti syntyivät jäätelötikuista. Joulukuusena toimii pulloharja, joka on maalattu ja koristeltu. Ikkunan takana ja lumilyhdyssä loistavat led-valot.

 

8. Tonttuovi kanelitangoista

Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.
Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.

Nimimerkki Etnachkan tonttuovi on tehty luonnonmateriaaleista. Ovi on rakennettu kanelitangoista, ja koristeluun on hyödynnetty männynnaavaa sekä -oksia, joissa on sammalta.

– Koivunkaarnasta ja kanelitangosta tehtyyn postilaatikkoon lapset voivat jättää pieniä kirjeitä tontulle. Piilotin valoketjun oven taakse, jotta näyttää siltä, että oven takana on elämää.

 

9. Tonttuovi pärekaton palasesta

Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.
Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.

Tässä asustavat Yhenlainen Kotitonttu Kannonkoskelta -nimimerkin mukaan Hadalgia- ja Hillevi-tonttujen perhe.

– Tonttuperhe on rakentanut kotinsa rakkaudella materiaaleista, mitä sattuivat löytämään. Ovi on pärekaton palanen, seinä vinyylitapetin pala. Lumi ja piha koostuvat konvehtirasian valkoisista suojapapereista, tyynyn täytteestä ja tomusokerista. Liiteri ja muut puujutut ovat koivunoksista yms. Auto on rikkimennyt tietokoneen hiiri. Annoin sen tontuille, kun sanoivat että osaavat korjata ajokuntoon. Tonttuperhe on valaissut suomenlipun sääntöjen mukaan koko yöksi, tekijä kertoo.
 

10. Tonttuovi ladon seinälaudasta

Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.
Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.

Anne on tehnyt tonttuoven vanhan ladon seinälaudasta. Karmit hän on askarrellut heinäseipäästä ja ovenkahvan laudan säleestä. Tikapuut on tehty juuttinarusta ja oksista. Lumena pumpulia ja lumisprayta. Lumilyhty kasattu massapalloista, joiden sisällä on ledtuikku. Myös nuotion sisällä on ledtuikku ja se on Nuotiona ledtuikku vuorattuna puusäleillä. Lumiukko massapalloista. Joulukuusi on muotin päälle liimattua narua.

 

11. Tonttuovi portaisiin

Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.
Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.

Tonttuoven voi askarrella myös portaisiin. Jaana perheineen askarteli tonttuoven pahvista. Se päällystettiin puukuvioisella tapettipaperilla.

– Lapset ideoivat ovikoristeet ja piirsivät saranat ja kahvan. Sen jälkeen meidän tonttupariskunta saikin muuttaa asumaan rinneasuntoonsa rappusten kupeeseen. Myös kissamme on yrittänyt päästä ovesta sisään, Jaana kertoo.

 

12. Tonttuovi jäätelötikuista

Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.
Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.

Aliisan budjetti oli minimaalinen. Hän rakensi oven jäätelötikuista, jotka maalasi ensin. Lumilyhty on valkoisista massapalloista ja ovimatto leikattu vanhasta kankaasta. Postilaatikko on tehty tulitikkurasiasta, mutta se on päällystetty jäätelötikuilla. Ovikranssi syntyi avainperän rinkulasta, jonka päälle on kieputeltu nauhaa.

– Perheen nelivuotias on aivan haltioissaan ovesta, Aliisa kertoo.

 

13. Tonttuovi ompelukaappiin

Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.
Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.

Tonttuoven on tehdä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Teresa S keksi tehdä sen ompelukaapin takaosaan. 

– Kun avaa oven, voi kurkistaa tontun kotiin. Kaikki alkoi rei'istä, jotka oli porattu kaappiin sähköjohtoja varten. Minusta reiäy näyttivät heti kiehtovilta, ja oli selvää, että kaappiin tulee vielä tonttuovi. Tonttuoveen pääsee kurkistamaan tyttöjen leikkikeittiöstä rappujen alta, ja nyt viime päivinä ovi on auennut tiuhaan tahtiin. Onneksi kuitenkin se on pysynyt ehjänä pienien sormien käsittelyssä. Meillä odotetaan kovasti tontun muuttoa kaappiin. Joulukalenteristakin ilmestynyt tontulle jo tuolit ja pöytä.

Näin Teresa kertoo valmistaneensa oven:

  1. Annoin ajatuksen hautua ja lopulta aloin nikkaroida ovea. Keräsin kätköistä viilulevyä, ohutta listaa, Ikean puiset kehykset, kukka- ja grillitikkuja. Sahailin ja vuoleskelin ovea kuntoon keittiössä ja imuroin purua pois sitä mukaan, niin sotku ei kulkeutuisi joka paikkaan sukkien mukana.
  2. Ensin vanhensin kehyksistä tehdyt karmit veistämällä niitä puukolla. Jälki on vähän kuin olisi muinoin kirveellä veistetty. Puukko upposi hyvin kuivaan mäntyyn. Linkkarin sahalla syntyi kuvioita ja joitakin koukeroita painelin puikoilla sabluunan läpi.
  3. Mittasin sopivan kokoisen palan viilusta ja yritin sahata sen suoraan ja onneksi puukolla sai veistettyä vinouman pienemmäksi.
  4. Tein oveen peililistat kukkatikuista ja grillitikuista. Leikkasin niitä sopivan kokoisiksi oksasaksilla ja liimasin kiinni puuliimalla. Tikut peittivät hyvin oven rosoiset reunat. Salmiakkikoristeen listat ovat hammastikkuja.
  5. Ikkuna syntyi samalla ohuesta listasta ja paksuimmista kukkatikuista.
  6. Lopuksi maalasin oven ja ikkunan Vintage -kalkkimaalilla. Maalauskerrosten väliin tuli krakkelointilakkaa, jotta ovi näyttäisi vanhalle ja vähän rapistuneelle. Ovet rapistuvat nopeammin kuin tontut.
  7. Tein ovenkahvan taittelemalla kuparin värisen kehyskoukun muotoonsa pihdeillä ja kiinnitin sen tipalla liimaa.
  8. Lopuksi liimasin oven ja ikkunan kiinni kaapissa olevien johtoreikien päälle. Kranssi on tehty kuivatuista eukalyptuksen lehdistä, jotka on leikattu rei'ittimellä.

 

14. Tonttuovi kelopuusta

Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.
Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.

Tämä tonttuovi on tehty kelopuusta. Nimimerkki Kotitonttu on maalannut öljyväreillä seinän vanerille. Linnunpöntössä oleva punatulkku sekä kissa ovat huovutettu. Rautaosat on taivutettu rautalangasta.

– Lyhdyn ystäväni teki pahvista, sen sisällä on pätkä kakkukynttilää. Halot pilkoin taltalla. Lumiukko on tehty massapalloista. Luuta on risuista tehty.

Katso kaikki lukijoiden tonttuovikuvat tämän jutun lopusta: